• دوشنبه / ۱۹ دی ۱۴۰۱ / ۱۲:۴۳
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401101912367
  • خبرنگار : 50037

در راستای تأمین امنیت غذایی احصاء شد؛

نیازهای کشاورزان در «کشاورزی هوشمند»

نیازهای کشاورزان در «کشاورزی هوشمند»

ایسنا/همدان با توجه به بحران جدی آب در جهان که ایران هم از این مسأله مستثنی نیست، کشاورزی هوشمند به طور جدی تنها راهکار برون‌رفت از این بحران خواهد بود.

کشاورزی هوشمند به مدیریت زمین‌های زراعی با هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء و رباتیک اطلاق می‌شود که افزایش تولید، صرفه جویی در مصرف آب، جمع‌آوری داده های واقعی و اطلاعات مفید، کاهش هزینه های عملیاتی، بهبود کیفیت محصول، ارزیابی دقیق زمین‌های کشاورزی، نظارت و کنترل از راه دور و حفاظت از محیط زیست را از مزایای استفاده از کشاورزی هوشمند می‌توان برشمرد.

کشاورزی هوشمند تکنولوژی‌های مختلفی مانند سنسورها، نرم‌افزارها، ربات‌ها، اتصالات، موقعیت‌یابی و تجزیه و تحلیل داده‌ها را برای کشاورزان فراهم می‌کند و به این ترتیب کشاورزان می‌توانند در هر کجا زمین خود را کنترل کرده و با اطلاعات مفید به دست آمده از ابزارها بهترین تصمیم را بگیرند.

در حال حاضر فناوری‌های پیشرفته به کشاورزان در مورد نحوه کاشت و برداشت محصولات کمک شایانی می‌کند و کشاورزی هوشمند یکی از روش‌های نوین کسب‌وکار در صنعت غذایی جهان است. فناوری‌های روز جهان به کشاورزان این امکان را می‌دهد که حتی با تلفن‌های همراه خود، تغییرات آب و هوایی و جغرافیایی محصولات خود را کنترل کرده و به نیازهای مشتریان خود دست پیدا کنند.

در این راستا نشست «چگونگی تحقق کشاورزی هوشمند ۲» را با حضور مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان، مدیرکل شرکت ارتباطات زیرساخت استان همدان، رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهادکشاورزی استان همدان و یکی از فعالان حوزه کشاورزی استان برگزار کردیم.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان در این نشست اظهار کرد: کشاورزی و آب بزرگترین چالش استان همدان بوده که در شهریورماه امسال شاهد مشکلات و چالش آب شرب و تأثیر آن در زندگی روزمره خود بودیم.

ماهیار عطار گفت: حوزه ارتباطات از دو دیدگاه به بحث کشاورزی نگاه ویژه‌ دارد؛ یکی از نظر اقتصاد دیجیتال که اداره کل ارتباطات به عنوان مسئول دبیرخانه اقتصاد دیجیتال استان است و طبق قانون موظف است فعالیت‌های این حوزه را ساماندهی کرده و تلاش داشته باشد اقتصاد دیجیتال را به تبع کشور در استان همدان نهادینه کند. دومین دیدگاه بحث کشاورزی هدفمند بوده که وظیفه اصلی حوزه ارتباطات به شمار می‌رود و باید برای به‌روزرسانی و روزآمد کردن تکنولوژی ارتباطی کشور تلاش داشته باشد.

نقش مؤثر حوزه ارتباطات در اقتصاد دیجیتال

وی با بیان اینکه حوزه ارتباطات نقش مؤثری در بحث اقتصاد دیجیتال دارد و شعار سال گذشته (ITU) اتحادیه جهانی مخابرات «ارتباطات پیشران توسعه» بوده است، خاطرنشان کرد: حوزه ارتباطات نوک پیکان توسعه در هر زمینه ای است، یکی از این زمینه ها بحث کشاورزی بوده و فناوری ها و تکنولوژی‌هایی را نیز در این زمینه پیش بینی می کنیم و داریم.

عطار ادامه داد: بحث دوم بحث فناوری‌هایی است که در حوزه کشاورزی هوشمند قرار است مورد استفاده قرار گیرد و از دو دیدگاه می توان بررسی کرد، از جمله بسترسازی برای فروش و ارائه محصولات کشاورزی به طوریکه به دنبال یک بازارفروش هستیم که زیرساخت ارتباطی را برای این بستر و ساختار آماده کنیم.

وی با بیان اینکه یکی از قوی‌ترین پارامترهایی که در این رابطه فعال است، بحث اینترنت ثابت و سیار بوده که در حال توسعه آن هستیم، تصریح کرد: در بحث اینترنت سیار از گذشته شبکه‌های ارتباطی ۴G ،۳G و  در برخی قسمت ها  ۲G و به تازگی هم در استان همدان اپراتور ایرانسل و ۵G را راه‌اندازی کرده‌ایم و پیگیریم این تکنولوژی ‌ها به‌روزرسانی شوند.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان ادامه داد: در بحث اینترنت ثابت هم پیگیر تکلیفی که وزیر ارتباطات برای این دوره مشخص کرده، هستیم و آن ارائه سرویس ۲۵ Maga bit per second برای ۸۰ درصد خانواده‌های ایرانی بوده که این برنامه در استان همدان هم باید نهادینه شود.

در حال تقویت اینترنت هستیم

وی با بیان اینکه در دو مسیر اینترنت ثابت و سیار در حال تقویت اینترنت هستیم، اظهار کرد: در مسیر سیار گام‌هایی به سمت ۵G برداشته شده و به لحاظ فنی و کیفی در حال تقویت شبکه ۴G نیز هستیم و نظارت داریم که اشکالات در این رابطه مرتفع شود، از طرفی نگاهی به سمت پیشرفت برای شبکه ۵G داریم.

IOT یکی از محورهای کشاورزی هوشمند

عطار با اشاره به اینکه بحث IOT می تواند یکی از محورهای کشاورزی هوشمند قرار گیرد، گفت: در بستر اصلی شبکه IOT، ۵G بوده که خوشبختانه نخستین سایت ۵G و اپراتورها در همدان راه اندازی شده است و امیدواریم بتوانیم آن را گسترش دهیم، هر چند برخی از سرویس و اپلیکیشن های ۴G و ۳G و ۲G نیز می تواند به نیاز بخش کشاورزی پاسخ دهد.

وی با اشاره به پیش بینی و توجه ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش حوزه کشاورزی مطرح کرد: برخی تجهیزات تله متری و مکانیزه به ویژه برای آبیاری کنترل موتورهای آب، زمان‌بندی موتورهای آب و تعرفه کنتورهای برق تا  ورود به شبکه فروش از موارد پیش بینی شده بوده به طوریکه هر چه بتوانیم شبکه فروش کشاورزی را بهتر برنامه ریزی کنیم پیشرفت سریع تر خواهد بود بنابراین باید شبکه فروش و تجهیزات کشاورزی هوشمند را از طریق اینترنت تقویت سازیم.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان بیان کرد: در زمینه اینترنت ثابت تکلیفی که حوزه ارتباطات در دولت جدید مشخص کرده، در همدان هم با جدیت پیگیر هستیم و آن ارائه سرویس ۲۵ Mbps برای ۸۰ درصد خانوارهای استان از جمله صنایع  بوده که با اصطلاح FTTH و FTTX در حال فعالیت است.

وی گفت: در استان همدان هم شرکت فن‌آپ در کل استان مجری این طرح انتخاب شده و از ابتدای سال ۱۴۰۱ فراز و نشیب‌های بسیاری در حوزه ارتباطات در این رابطه داشته‌ایم و به صورت هفتگی جلساتی را برای نهادینه کردن و پیشرفت FTTX در استان با شهرداری و اپراتورها از جمله اپراتور فن‌آپ داریم.

عطار با بیان اینکه قرارداد اجرای پروژه FTTX در استان همدان توسط شرکت فن‌آپ ابلاغ شده و این شرکت باید در کل استان این تکلیف قانونی خود را انجام دهد، خاطرنشان کرد: اینترنت سیار هم که بستر آن در بستر IOT، تجهیزات تله‌متری و سیستم مکانیزه است را نیز در بحث کمی و کیفی در حال رصد آن هستیم.

نیازهای شهرستان‌ها در زمینه کشاورزی هوشمند احصاء می‌شود

وی با بیان اینکه در رابطه با بخش کشاورزی نیاز خاصی به شرکت ارتباطات ابلاغ نشده که اهداف خود را با توجه به این نیازها بتوانیم تنظیم کنیم، افزود: خود ما از دیدگاه اقتصاد دیجیتال پیشگام شده‌ایم و جلساتی را با  معاونت اقتصادی استانداری برگزار کرده‌ایم و نیازهای بخش اقتصادی آنها را ارائه دادیم و به عنوان پایلوت از شرکت هایی که در زمینه کشاورزی هوشمند فعال هستند، قول گرفتیم ۹۰۰ هکتار شامل ۱۰۰ هکتار در هر شهرستان آغاز کنند تا نیازهای آنها را در زمینه کشاورزی هوشمند احصاء کنیم.

عطار یادآور شد: در همین رابطه به علت اینکه پیش بینی می‌کردیم شهرستان بهار در بحث کشاورزی دیجیتال در استان پیشرو باشد، در آذرماه سال‌جاری با فرماندار بهار و فعالان کشاورزی این شهرستان جلسه‌ای برگزار شد و سعی کردیم ۹۰۰ هکتار هدفگذاری شده برای راه اندازی کشاورزی دیجیتال در استان همدان را از شهرستان بهار آغاز کنیم.

وی بیان کرد: در این جلسه مقرر شد فرماندار بهار پیگیری لازم را داشته باشد و حوزه ارتباطات نیز در بخش اینترنت سیار و ثابت پای کار بوده و نیازهای این حوزه را احصاء و شاخص های ارتباطی را منطبق با نیاز حوزه کشاورزی احصاء کند.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان خاطرنشان کرد: در این جلسه به عنوان پایلوت با انتخاب ۱۰۰ هکتار از مزارع شهرستان بهار برای اجرای طرح هوشمندسازی آبیاری، برای اجرای طرح اعلام آمادگی کردیم.

بخش کشاورزی هنوز نیاز به هوشمندسازی را حس نکرده

وی خاطرنشان کرد: متأسفانه بخش کشاورزی هنوز نیاز به هوشمندسازی را احساس و درک نکرده و در این رابطه خود ما پیشگام شده‌ایم و آنها را به این سمت و سو در حال سوق و هل دادن هستیم.

عطار یادآور شد: در همین رابطه با شرکت های فعال پروانه دار و معتبر در زمینه کشاورزی هوشمند رایزنی کرده‌ایم که در استان همدان سمینار برگزار کنند ضمن اینکه یکی از  شرکت ها در آینده نزدیک با دعوت انجام شده قرار است در این رابطه پای کار بیاید.

وی در ادامه با بیان اینکه به دنبال اشتغال دیجیتال و اقتصاد دیجیتال هستیم، گفت: در همین رابطه برای فرمانداری ها پیش‌قدم شدیم و درخواست و خواهش کردیم که در زمینه تکنولوژی و فناوری های دیجیتال و جدید پای کار بیایند که هیچ یک استقبالی نکردند.

نیازهای کشاورزان در «کشاورزی هوشمند»

۹۸ درصد روستاهای استان همدان به شبکه ملی ارتباطات متصل شده‌اند

وی با اشاره به اینکه بحث کشاورزی هوشمند و اقتصاد دیجیتال از موارد مورد نظر در شبکه ملی اطلاعات به شمار می‌رود، خاطرنشان کرد: یکی از چهارچوب ها که حوزه ارتباطات با جدیت پیگیر آن است، اتصال بیش از ۸۰ درصد روستاها به شبکه ملی اطلاعات در دولت سیزدهم براساس تکلیف محول شده بود که خوشبختانه در استان همدان در این پارامتر ۹۸ درصد روستاها به شبکه ملی ارتباطات متصل شده اند.

عطار در ادامه اظهار کرد: با وجود آمادگی و پای کار بودن حوزه ارتباطات، تاکنون سازمان جهادکشاورزی، صاحبان کار، دانشگاه‌ها و حوزه‌های کشاورزی هیچ یک برای اینکه در پیشرفت تکنولوژی فعالیت داشته باشند، جلو نیامده‌اند و خود حوزه ارتباطات پیشگام پیگیری این موضوع شده‌ایم.

وی با بیان اینکه پیشرفت تکنولوژی موجب ارتقاء درآمد حوزه ارتباطات و ارزش افزوده سرویس‌های ارتباطی خواهد شد، تصریح کرد: بسیاری از پهنای باند بیکار بوده و با وجود امکانات و تجهیزات فنی به‌روز که وارد استان شده، ظرفیت ها خالی است.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان در رابطه با کمیته تخصصی استان هوشمند نیز گفت: این کمیته اگر در استان تشکیل هم شده باشد اما چندان فعال نبوده است.

وی در رابطه با گزارش هواشناسی به کشاورز در بستر پیامک نیز گفت: هدف و شعار حوزه ارتباطات این است که از سرویس های مخابراتی پول درآورد و این ظرفیت‌های خالی در استان وجود دارد و ما نیز به لحاظ تشکل‌های دولتی، وزارتخانه‌ای، استانداری و جهادکشاورزی کار را جلو خواهیم برد ضمن اینکه درب اتاق ما به روی تشکل‌ها باز بوده و آمادگی داریم از ظرفیت دولتی و غیردولتی در حوزه ارتباطات استفاده کنیم.

اعلام آمادگی مبین نت برای اجرای کشاورزی هوشمند در همدان

عطار ادامه داد: فاز دوم و سوم کشاورزی هوشمند در استان البرز در اواخر ۱۴۰۰ راه اندازی و اپراتور مبین نت نخستین پروژه کشاورزی هوشمند خود را در تیرماه ۱۴۰۰ در این استان راه اندازی کرد، بر اساس مصاحبه ها در حال حاضر مبین نت برای اجرای چنین پروژه‌ای در استان همدان نیز اعلام آمادگی کرده است.

وی در این رابطه نیز با اشاره به فعالیت ۱۷ FCP در کشور، تصریح کرد: اپراتور مبین نت به عنوان بازیگر حوزه ارتباطات در واقع یک FCP بوده که به لحاظ تکنولوژی که استفاده می‌کند، در استان همدان می‌تواند این کار را انجام دهد ضمن اینکه مابقی ۱۶ بازیگر دیگر هم می‌توانند با تکنولوژی به‌روزتری که از مبین نت جلوتر است، این کار را انجام دهند، حال اینکه مبین نت اعلام آمادگی کرده، بسیار عالی است.

آمادگی ساماندهی پهپادهای حوزه کشاورزی را داریم

عطار در بخش دیگری با بیان اینکه حوزه ارتباطات یک قابلیت مهمی که دارد، ساماندهی پهپادهای حوزه کشاورزی است، گفت: پهپادهای اقتصادی، فیلمبرداری و کشاورزی همه با یکدیگر مختلط هستند که اگر حوزه کشاورزی نیازهای خود را در زمینه پهپادهای سمپاشی و تصویربرداری به ما ارائه دهد، آمادگی داریم طیف فرکانسی این حوزه را کمک کنیم. حوزه ارتباطات تاکنون هیچ یک از نیازهای بخش کشاورزی را معطل نکرده است.

مدیرکل شرکت ارتباطات زیرساخت استان همدان نیز در نشست ایسنا گفت: باید فرهنگ‌ و دانش هوشمندسازی و ضرورت آن را در تمام بخش‌ها از جمله بخش کشاورزی در جامعه احساس کنند تا بحث هوشمندسازی در تمام زمینه‌ها محقق شود.

مرتضی غفارتبریزی افزود: در سطح کشور و استان یکی از رسالت های ارتباطات این است که باید شبکه های دسترسی را درست کنیم و بازیگر مبین نت یا هر یک از اپراتورهای مخابراتی با هر تکنولوژی که بخواهد، داده منتقل کند و باید شبکه دسترسی داشته باشد.

وی با بیان اینکه بحث مراکز داده یا قطب های ارتباطی به درد هوشمندسازی می خورد، خاطرنشان کرد: این مراکز داده یا قطب‌های ارتباطی وظیفه دارند پلتفرم های مختلف را قرار دهند که ایجاد مشتری و مصرف کند و از آن استقبال شود.

الزامات هوشمندسازی کشاورزی

غفارتبریزی با بیان اینکه بحث هوشمندسازی در حوزه گلخانه ای در IOT در دنیا بسیار مهم است، افزود: هوشمندسازی در کشاورزی یکسری الزامات می‌خواهد، این الزامات آن است که یک عده ای بازیگر چون کشاورزان پیشرو که به ادراک هوشمندسازی رسیده‌اند به ویژه در صادرات، ضروری است برای آنها پلتفرم هایی وجود داشته باشد که آنها را به یکدیگر اتصال دهد.

وی گفت: در محصولات کشاورزی در دنیای امروز محصولی بدون شناسنامه و پروفایل مبادله نمی‌شود و اگر چنین چیزی اتفاق بیفتد، برگشت داده خواهد شد چراکه در بحث مبادله و صادرات محصول باید بدانند در محصول موردنظر چه میزان آب، کود و سم مورد استفاده قرار گرفته و باید شناسنامه آن را بدانند و وجود پلتفرم‌های مشابه اسنپ و دیجی کالا برای متصل کردن آنها به یکدیگر ضروری است.
غفارتبریزی تصریح کرد: در بحث شناسنامه دار کردن محصول کشاورزی یکی از کشاورزان مازندرانی نیاز خود به هوشمندسازی را احساس و از طریق هوشمندسازی کشاورزی و مانیتورسازی توانسته است در زمینه صادرات، شناسنامه محصولاتش را به مشتریان هدف ارائه دهد که این امر از نقش مؤثری در بازاریابی وی برخوردار بوده است.

وی با بیان اینکه مردم نیاز خود به اپلیکیشن‌هایی چون اسنپ و دیجی کالا را در زندگی خود احساس کردند و با نصب چنین اپلیکیشن ها در حال گرفتن سرویس هستند، گفت: در رابطه با حوزه کشاورزی هم کشاورز باید نیاز خود را احساس کند و از طرفی یکسری بازیگر سنسور را به وی بفروشند و نرم افزار را به وی بدهند و بگویند با فلان اپلیکیشن روی موبایل خود به راحتی گلخانه خود را ببین و همینطور کشاورز هم که می خواهد محصول خود را صادر کند با مشتری به ویژه در زمینه صادرات لینک شود و مشتری نیز شناسنامه، گلخانه و محصول را با این پلتفرم ها از طریق هوشمندسازی ببیند که این اتفاق در دنیا افتاده است.

غفارتبریزی با بیان اینکه در اجرای این امر بخشی سیاستگذاران و بخشی مجریان متولیان امر نقش مؤثر دارند، تصریح کرد: اگر این بخش ها در حوزه مقررات‌گذاری، مقررات دست و پاگیر را حذف و کنند و اجازه دهند خودشان رقابت کنند، بسیار خوب است البته این بدان معنا نیست که نظارتی وجود نداشته باشد، در استان همدان به شدت در همه حوزه ها سخت گیری وجود دارد که تسهیل این سختگیری‌ها ضروری است.

مشکلات بسیاری در حوزه هوشمندسازی وجود دارد

وی با اشاره به وجود مشکلات بسیار در حوزه هوشمندسازی، مطرح کرد: وقتی دارای بسیاری مشکلات هستیم نمی‌توان گفت چرا حل مشکل فلان مسأله در این حوزه باقی مانده است. دولت بهره بردار و کارگزار خوبی نیست، بخش دولتی علتی که در خیلی جاها شکست خورده، سنگین بودن آن است؛ به فرض مثال اگر مسئول مرکز داده می خواهد سرور خریداری کند باید در بخش دولتی اعتبار بگیرد و مناقصه بگذارد و این امر به زمان نیاز دارد اما در بخش خصوصی مثلاً افرا نت، بلافاصله به صورت لحظه‌ای این امر مرتفع می‌شود.

غفارتبریزی در رابطه با اینکه آیا وزارت جهادکشاورزی در استان همدان مرکز داده‌ای دارد که داده های کشاورزان در هر بستری که وزارت جهاد قرار است ایجاد کند، در استان همدان ذخیره کرده و بعد مورد استفاده قرار گیرد؟ پاسخ داد: بله، وجود دارد، داده یعنی قلب و مغز و کسی قلب خود را دست کسی نخواهد داد. مرکز داده به شدت حیاتی است و معمولاً به ویژه در بخش دولتی به علت بحث امنیتی آن را  به جایی نمی‌دهند.

دولت در حوزه‌های اقتصادی بسترساز باشد نه سرویس‌دهنده

وی با تأکید بر اینکه از نظر بنده در حوزه های اقتصادی دولت فقط باید بسترساز باشد نه سرویس دهنده، ضمن اینکه حوزه ارتباطات می‌تواند سرویس دهنده به بخش خصوصی باشد، اظهار کرد: ما در حوزه ارتباطات تنها بخش خصوصی حاکمیت کشور هستیم که به همه بازیگرها به علاوه تمام‌ مجموعه‌های انتظامی، نظامی و ... سرویس ارتباطی می‌دهیم و تنها برای خاص کشاورزی کار نمی کنیم.

غفارتبریزی در رابطه با اینکه آیا مرکز تحقیقات کشاورزی استان برای کشاورزی هوشمند در آینده نزدیک چشم اندازی خواهد داشت یا خیر؟ بیان کرد: با چنین شرایطی که در حال حرکت هستیم، پاسخ خیر است چراکه آن بازیگرها و متولیان مرتبط خیلی پای کار نیستند.

وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه کشاورز نیز به تبع بسیاری از مشاغل از جمله صنعتگران فعال اقتصادی بوده و اگر برای وی صرفه داشته باشد، حاضر است برای بهره‌گیری از آموزش های ترویجی به منظور هوشمندسازی کشاورزی هزینه کند، تصریح کرد: اگر دولت‌ها کنار بیایند و اجازه دهند در هر کاری بخش خصوصی کار خود را انجام دهند، به طور قطع کاربهتر انجام می‌شود و دولت ها تنها باید تسهیلگر باشند و زیرساخت های لازم را فراهم کنند.

نیازهای کشاورزان در «کشاورزی هوشمند»

چرا دانشگاه در رابطه با کشاورزی هوشمند در حاشیه است؟

رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز با حضور در دفتر ایسنا، اظهار کرد: توسعه کشاورزی هوشمند در مزارع با بومی سازی تکنولوژی جدید به عنوان مثال سامانه پایش و سامانه نرخ متغیر و نمایشگرها از جمله ایرادات وارده به حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات است، چرا انرژی تجدیدپذیر در کشاورزی جایگاهی ندارد؟ چرا دانشگاه در رابطه با کشاورزی هوشمند در حاشیه است، علت چیست؟

مهدی جهانگیری خطاب به مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان مبنی بر اینکه این اداره کل دستگاه های متولی در حوزه کشاورزی را برای استفاده از هوشمندسازی به جلو هل می دهد، گفت که «مراقب باشد کج هل ندهید!» و تصریح کرد: کشاورزی مانند سازمان زیرساخت و مخابرات نیست بلکه یک مجموعه بسیار عریض و طویل است که صددرصد مردم با آن در ارتباط بوده و سروکار دارند و نیازمند این است که یکسری کمیته ها برای آن تشکیل شود.

وی ادامه داد: شخص بالادستی باید درک کند و شخص پایین دست باید نیاز را احساس کند و ما به عنوان جهادکشاورزی باید به عنوان واسط عمل کنیم، در حال حاضر جامعه دانشگاهی ما کجاست؟ اصلاً در حوزه کشاورزی هوشمند که هیچ، حتی در کشاورزی روزمره هم ادعا می کنم تاکنون دانشگاه ورود پیدا نکرده است.

جهانگیری تصریح کرد: سازمان زیرساخت می‌گوید دستگاه ها را برای هوشمندسازی هل داده‌ایم، در قالب چند بند بگوید چه برنامه ای دارند و قرار است چه خدماتی به ما ارائه دهند؟ ما کشاورزی هوشمند را در محیط های بسته خودعملی کردیم و بنده ادعا می کنم از حوزه زیرساخت و حوزه مخابرات هیچ شخصی نیامد، درخواست دارم بیایید و بازدیدی از گلخانه ها داشته باشید که همه گلخانه های ما هوشمند است پس بنابراین آن تیم هنوز شکل نگرفته است.

سیستم ماهواره‌ای کشاورز نهاوندی در استان کار نمی‌کند!

وی ادامه داد: همواره صحبت است که فلان کشور از جمله تایلند در رابطه با گجت و ربات و بات و نرم افزار کارهای بزرگی انجام داده است، ما هم این قابلیت را داریم، در حال حاضر یک کشاورز در نهاوند یک دستگاه سیستم ماهواره ای با اعتباری افزون بر ۱۰ میلیارد تومان خریداری کرده، این سیستم ماهواره ای در استان کار نمی کند، چرا؟

جهانگیری بیان کرد: در حال حاضر حوزه ارتباطات در استان همدان چه خدماتی می تواند به ما بدهد؟ چه پتانسیلی‌هایی دارد؟ و برنامه اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان برای توسعه کشاورزی هوشمند چیست؟ که بعد در رابطه با آن جلساتی بگذاریم و به اتفاق محققان و در یک محور فعالیت کنیم.

وی اظهار کرد: در حوزه پهپاد بنده به سم‌پاش ها اجازه فعالیت ندادم، چرا؟ چون طرف دبیر فیزیک است و از او می پرسم: آیا تاکنون کشاورزی انجام داده ای؟ می گوید: نه! می گویم: آیا در صنف شما گیاه شناس وجود دارد؟ می‌گوید: نه!، پس چنین شخصی به علت عدم آشنایی با کشاورزی و گیاه شناسی ممکن است به محیط زیست و کشاورزی آسیب بزند.

جهانگیری افزود: از اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات درخواست داریم برنامه های خود را بگوید، سازمان جهادکشاورزی دارای کمیته فنی است، مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات می‌گوید حوزه ارتباطات یک گام از جهادکشاورزی جلوتر است، اصلاً چنین چیزی نیست چراکه کشاورزی هوشمند تعریف دارد. سوال اینجاست که کشاورزی باید در رأس باشد یا هوشمند؟ این اداره کل در حال حاضر هوشمند را در رأس قرار داده پس به طور قطع پروژه شکست می‌خورد.

رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهادکشاورزی استان همدان تصریح کرد: قول می‌دهم در نخستین فرصت کمیته فنی کشاورزی هوشمند استان را تشکیل بدهم، اگر واقعاً دلتان می‌سوزد کشاورزی باید در رأس قرار گیرد چراکه کشاورزی با کشاورزی هوشمند توفیر دارد.

وی با بیان اینکه هیچ کجا اداره مکانیزاسیون آن به اندازه استان همدان در زمینه کشاورزی هوشمند ورود نکرده است، یادآور شد: با مسئولیت خود یکسری واحدها را نیز در این رابطه تجهیز و تسهیلاتی نیز پرداخت کرده ایم که ببینیم به چه ترتیبی است.

ما کشاورزان از سیستم اداری جهادکشاورزی قطع امید کرده‌ایم

یکی از فعالان کشاورزی استان همدان نیز در این نشست، با بیان اینکه مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان می‌گوید برای احصای نیازهای کشاورزان در بحث اینترنت ثابت و سیار این اداره خود پیشگام شده است، گفت: به جای اینکه این موارد به ادارات و دستگاه ها ابلاغ شود بهتر است به کشاورزان اعلام شود و ما اعلام آمادگی می کنیم با کشاورزان پیشروی سطح استان جلساتی برگزار کرده و خواسته ها و نیازهایی را که دارند، احصاء و شناسایی کنیم ضمن اینکه تنها کشاورزان می‌توانند نیازها و خواسته های خود را بیان کنند چراکه نیازهای خود را احساس و درک کرده‌اند.

ابوالقاسم سوزنچی تصریح کرد: ما کشاورزان از سیستم اداری جهادکشاورزی قطع امید کرده‌ایم چراکه با ما در بحث کشاورزی چندان رابطه ای ندارند و از زمان کرونا از بنده به عنوان فعال بخش خصوصی در حوزه کشاورزی در جلسات دعوت نمی شود و یا اینکه جلسات بدون حضور ما تشکیل می شود.

وی افزود: مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان در این نشست گفت با فرماندار و کشاورزان شهرستان بهار در رابطه با کشاورزی هوشمند جلسه‌ای داشته‌ است، در این رابطه باید به سراغ نظام مهندسی بروید اما ما کشاورزان نظام مهندسی را قبول نداریم، نظام مهندسی برای آن است که تکنیک را در مزرعه بیاورد و با هم تلفیق دهد اما آنها فقط خود را تأمین می‌کنند.

سوزنچی با بیان اینکه در دنیا سطح سواد کشاورزان پایین بوده و اکثریت کشاورزان پیر شده اند و فرزندان آنها کمتر در شغل کشاورزی هستند، خاطرنشان کرد: بدتر از این بحث خُرد بودن مزارع کشاورزان بزرگترین آسیبی بود که اصلاحات اراضی به کشاورزی زد، خُرد شدن اراضی روز به روز هم بیشتر می شود.

ترویج جهادکشاورزی خیلی ضعیف عمل کرده

وی ادامه داد: متأسفانه به علت سطح سواد پایین، کشاورز اطلاعی از این موضوع ندارد که کشاورزی خود را مکانیزه و در مرحله بالاتر هوشمند سازی کند، از فواید هوشمندسازی کشاورزی آگاه نیست ضمن اینکه نهاد ترویج جهادکشاورزی در این رابطه خیلی ضعیف عمل کرده و درباره ترویج کشاورزی در این زمینه چندان کاری انجام نمی دهند اما نباید همه موضوع را به گردن نهاد ترویج کشاورزی  انداخت.

سوزنچی با بیان اینکه بنده در کشاورزی کلان وقتی می خواهم کار کنم باید به صورت ملی به کار خود نگاه داشته باشم، افزود: بخش خصوصی باید در بحث کشاورزی هوشمند پای کار آمده و نیاز کشاورزان را احصاء و با عرضه لازم مرتفع کند. اگر منتظر باشیم دستگاه دولتی کاری کند زمان‌بر بوده و باید بخش خصوصی وارد کار شود تا رشد تکنولوژی صورت گیرد.

وی در رابطه با گزارش هواشناسی به کشاورز در بستر پیامک طی مصوبه سال ۹۵ توسط وزارت جهادکشاورزی گفت: خانه کشاورز استان همدان به صورت خودجوش با هماهنگی شورای اقتصادی و مسئول هواشناسی وقت داوطلب شدیم و اسامی کشاورزان برای ارسال پیامک گزارش هواشناسی به کشاورزان را احصاء و ارائه کردیم.

به گزارش ایسنا، به نظر می‌رسد کشاورزی هوشمند راه‌حلی اساسی برای مقابله با بحران جهانی غذا در سال‌های آینده باشد، برای کنترل این بحران تا سال ۲۰۵۰ باید میزان تولید محصولات کشاورزی ۷۰ درصد افزایش پیدا کند تا بتواند پاسخگوی نیاز حدود ۹ بیلیون نفر باشد، اگر صنعت کشاورزی شیوه فعلی را برای تولید محصول ادامه دهد، در آینده‌ای نه چندان دور به مشکل جدی تأمین غذا در جهان برخواهیم خورد که در این رابطه کشور ایران نیز مستثنی نیست و باید توجه ویژه‌ای به زیرساخت‌های این حوزه و ترغیب کشاورزان به این موضوع اساسی شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha