محمدحسین ریاحی در گفتوگو با ایسنا در خصوص شخصیتهای برجسته شهرستان گلپایگان، اظهار کرد: گلپایگان یکی از شهرهای استان اصفهان است که از نظر تاریخی و داشتن ابنیههای کهن و هویت دارای اصالت فوقالعاده است. این شهر از جمله شهرهایی است که میتواند هم از نظر تاریخی و هم از حیث داشتن رجال و اندیشمندان بزرگ مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: در زمانهای دور شخصیتهایی را در گلپایگان داریم که مؤلف، مترجم، ادیب و پژوهشگر بودهاند که در تاریخ معاصر ایران نقش داشتهاند. نویسندگان بزرگی همچون نجیب الدین جرفادقانی، ابوشرف ناصح بن ظفر جرفادقانی و ابن ماکولا در این شهر پرورش یافتهاند، اما در دورههای معاصر هم شخصیتهای بزرگی در گلپایگان زیست کردهاند.
این اصفهان شناس و استاد دانشگاه، تصریح کرد: یکی از شخصیتهای بزرگ تاریخ معاصر گلپایگان، «سید جمالالدین گلپایگانی» است که متوفی در سال ۱۳۷۷ هجری قمری است. این شخصیت شخصیتی عارف و بسیار مورد توجه در بین فضلا و اندیشمندان معاصر بوده است. مرحوم آقا سید جمالالدین گلپایگانی شخصیتی است که بسیاری از بزرگان از او به عنوان فردی عارف و ادیب یاد میکنند.
ریاحی گفت: سید جمالالدین گلپایگانی فرزند سید حسین گلپایگانی است. این شخصیت از مراجع و علما و مدرسین بزرگی است که ابتدا در ایران و اصفهان در مدارس و نهادهای آموزشی بود که بعدها به نجف اشرف رفت و در آنجا از او به عنوان مجتهدی محقق، فقیهی اصولی، مفسری بزرگ و زاهدی خاشع و خدادوست یاد کردهاند.
وی ادامه داد: سید جمالالدین گلپایگانی در اصول فقه، علم حدیث، رجال و شعر و ادبیات ید طولایی داشت. ابتدا در اصفهان بود و بعدها که به نجف رفت از علمای بزرگی مانند خراسانی، آقا رضا همدانی و سید احمد کربلایی بهره برد و مدتی هم از اصحاب آیتالله نائینی بود.
این اصفهان شناس و استاد دانشگاه، افزود: این شخصیت را از همه حیث مورد توجه قرار دادهاند، دیوانی هم در اشعار مذهبی و عرفانی دارد. یکی از ویژگیهای ایشان این است که اهل معنا و ریاضت بوده است به طوری که بسیاری از علمای بزرگ ایران و اصفهان و حتی عتبات تحت تأثیر شخصیت معنوی و زهد این مرد بزرگ قرار گرفته بودند.
ریاحی گفت: سید جمال اشعار زیادی در مدح حضرت علی(ع) دارد. وقتی که علمای اصفهان و ایران نقلی از این شخصیت فرزانه میکردند، ایشان را زاهدی یگانه و شخصیتی بسیار مقید به آداب معنوی میدانستند. در کل سید جمالالدین گلپایگانی شهره زهد و تقوا و یگانگی در معنویت بود که بدون شک نظیر ایشان بسیار کم است.
وی اظهار کرد: یکی دیگر از شخصیتهای بزرگ گلپایگان که در تاریخ معاصر ایران تأثیر داشته است «آیتالله سید محمدرضا گلپایگانی» است که در زمان آغاز انقلاب ایران با امام راحل و آیتالله مرعشی و چند نفر دیگر جز بزرگترین مراجع حوزههای علمیه محسوب میشدند. اگر امروز به قم سفر کنیم بسیاری از نهادهای آموزشی را خواهیم دید که توسط ایشان تأسیس شدهاند.
این اصفهان شناس و استاد دانشگاه، افزود: آیتالله گلپایگانی در سال ۱۳۱۶ هجری قمری در گوگد گلپایگان متولد و از ۷ سالگی وارد مکتب و مقدمات شدند و بعد از مدتی به اراک رفتند و تحت تأثیر شخصیت آیتالله حائری به علوم مذهبی و شیعی پرداختند تا به درجه اجتهاد رسیدند. ایشان بعد از رحلت آیتالله بروجردی مقام مرجعیت پیدا کردند و مقلدان زیادی داشتند.
ریاحی گفت: با تلاش ایشان مؤسسات آموزشی و مذهبی زیادی راهاندازی شد. تأسیس کتابخانه، دارالقرآن، بیمارستان، مدارس علمیه و مراکز بسیار دیگری از جمله خدمات ایشان بود که این مراکز در خدمت فرهنگ و آحاد اجتماع است.
وی خاطرنشان کرد: آیتالله سید محمدرضا گلپایگانی در ۱۸ آذرماه ۱۳۷۲ شمسی و در سن ۹۸ سالگی از دنیا رفتند. امروز ایشان هنوز برای اهل معنا و اهل علم و دانش چهرهای تابناک و بسیار تأثیرگذار محسوب میشوند. ایشان در زمان رحلت امام خمینی(ره) بر پیکر امام راحل نماز خواندند.
انتهای پیام
نظرات