به گزارش ایسنا، توسعه بخش خصوصی و کوچک شدن بدنه دولت، اشتغالزایی گسترده، تقویت پیوند بین آموزش عالی و بازار کار، افزایش درآمدهای دولت، از بین رفتن وابستگی به خارج از کشور و ... همگی از مزایای اقتصاد دانش بنیان است و از طرفی اقتصاد مبتنی بر دانش به دلیل متکی بودن به توانمندیهای فکری افراد از سازگاری و انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده و این نوع اقتصاد، کمتر دچار تهدیدات داخلی و خارجی میشود و در صورت تحقق، بسیاری از مشکلات کشور مرتفع میشود. همین دلایل کافیست تا متولیان امر اقتصاد دانش بنیان را به عنوان یک ضرورت و هدف پیگیری کرده و در این راستا برنامهریزی کنند.
اقتصاد دانش بنیان بیش از یک دهه است که در کشورمان مطرح شده و در این راستا قوانینی مصوب و سیاستهای حمایتی تدوین شده است. امسال که شعار «تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی» از سوی رهبر معظم انقلاب بیان شده، توجه عامه جامعه بیش از پیش به این موضوع جلب شده است. توسعه اقتصادی در صورت تحقق برنامههای تولیدی با بهرهگیری از نوآوری، دانش نوین، پیشرفتهای علمی و در واقع تولید دانش بنیان و اشتغال آفرینی برپایه دانش و تخصص محقق میشود و آثار این امر در ایجاد اشتغال پایدار، حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم، کاهش تورم، افزایش رشد اقتصادی، افزایش رفاه اجتماعی، کم رنگ تر شدن مهاجرت متخصصین، افزایش صادرات هدفمند و چشم گیر و کاهش واردات بی رویه نمایان خواهد شد.
آذربایجان شرقی به عنوان یک استان صنعتی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم سهم زیادی در اقتصاد کشور دارد و یکی از استانهای پیشرو در زمینه اقتصاد دانش بنیان به شمار میرود؛ به طوری که۴۴۱ شرکت فناور در پارک علم و فناوری این استان مستقر است و ۲۶۲ شرکت دانش بنیان نیز فعالیتشان را آغاز کردهاند. بهواسطه ایجاد ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال آفرین و کمیتههای تخصصی تحت نظارت آن، توسعه اکو سیستم فناوری و دانش بنیان پیشرفت خوبی داشته و افتتاح دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی در استان، افتتاح پردیس فناوری دانشگاه تبریز و اختصاص بودجههای مناسب برای توسعه بخش فناوری و دانش بنیان از جمله فعالیتهای نوید بخش آذربایجان شرقی در زمینه اقتصاد دانش بنیان است.
تولید دانش بنیان چگونه محقق میشود؟
مدیرعامل اتحادیه تعاونیها و شرکتهای دانش بنیان آذربایجان شرقی در گفتوگو با ایسنا در ابتدا ضمن تعریف تولید دانش بنیان، اظهار میکند: تولید دانش بنیان تولیدی است که از تحقیق و توسعه توأم با نوآوری و فناوری نشأت گرفته و از طراحی تا بومی سازی محصول، حاصل فعالیت و دانش نیروی انسانی متخصص داخلی باشد. این نوع تولید است که میتواند ارزش افزوده داشته باشد، رقابت پذیر باشد و امکان توسعه و بروز رسانی بر اساس نیاز بازار را داشته باشد و در نهایت موجب توسعه اقتصادی شود.
رسول خالقی، ادامه میدهد: وقتی دانش و نوآوری در جریان تولید دخیل باشد؛ یعنی محصول با دانش و فناوری ارزش بالاتری پیدا کرده و محصول دانش بنیان تولید میشود و برای این نوع تولید و توسعه محصول نیاز به نیروی انسانی متخصص، تحصیل کرده و نخبه وجود دارد.
دانش بنیان کردن تولید برای کشور یک اولویت است
وی ادامه میدهد: وقتی دانش وارد تولید یا خدمات بشود، ارزش افزوده ایجاد میکند و این در واقع موجب ایجاد ارزش افزوده در اقتصاد میشود، براین اساس با توجه به نیاز فعلی اقتصادی کشور و ظرفیت نیروی انسانی، دانش بنیان کردن تولید برای کشور یک اولویت است.
خالقی با بیان اینکه مهمترین موضوع در توسعه اقتصاد دانش بنیان، دانش بنیان کردن تولید است، میگوید: یکی از مهمترین راههای دانش بنیان کردن تولید در تمامی ابعاد آن، راه اندازی واحد تحقیق و توسعه در بطن مجموعه تولیدی یا حتی در شروع فعالیت است که در صورت فعالیت مناسب واحد تحقیق و توسعه پویا؛ تولیدی برخواسته از نیاز بازار، نوآور و فناور خواهیم داشت.
مدیر مرکز نوآوری و توسعه تعاون آذربایجان شرقی تصریح میکند: تحقق این امر موجب توسعه محصول بر اساس نیاز بازار و فروش مناسب خواهد بود.
به گفته خالقی؛ مطالعه دقیق مسیر تولید و فناوری در سطح بینالمللی که فرآیندی نه چندان ساده است؛ میتواند به عنوان یک اصل اساسی در انتخاب نوع محصول تولیدی بر آن تکیه کرد، که میتوان از آن به عنوان عامل موفقیت بسیاری از بنگاههای اقتصادی بزرگ جهان که تماماً برندهای شناخته شده هستند، نام برد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیها و شرکتهای دانشبنیان آذربایجان شرقی خاطرنشان میکند: خوشبختانه در کشور ما نیز به جهت ضرورت امر، فعالیتهای خوبی صورت گرفته است که با بهرهمندی از آنها، میتوان بخشی از تحقیقات اولیه در این حوزه را مرتفع کرد؛ به عنوان مثال معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فهرستی از کالا، خدمات دانش بنیان تهیه و بروز رسانی میکند که شامل برخی تفصیلات جزئی و مسیردهی تولید محصول دانش بنیان میباشد، که میتوان با مطالعه فنی و تحلیل بازار نسبت به اقدامات اولیه تولید از آن بهرمند شد.
وی با اشاره به یکی دیگر از راهکارهای ضروری در دانش بنیان کردن تولید، میافزاید: بهره مندی از توان دانش و تخصص، متخصصین، نخبگان و نیروی انسانی تحصیل کرده است که میتوانند در ایجاد و عملیاتی کردن ایدههای نوآورانه و تولید محصولات دانش بنیان نقش کلیدی ایفا نمایند.
خالقی توضیح میدهد: رابطه مستقیمی بین تولید محصول با ارزش افزوده بالا و به کارگیری نیروی انسانی متخصص، تحصیل کرده و نخبه وجود دارد؛ چراکه اگر محصولی با بهره گیری از دانش و تخصص نیروی انسانی با ارزش تر شود، نیازهای متناسب و در شأن نیروی انسانی شاغل نیز از فروش محصول برآورده و تأمین خواهد شد و بلاتردید چرخه ایده پردازی و نوآوری در توسعه محصول و کسب و کار در جریان خواهد بود و در نتیجه رقابت پذیری و توسعه کسب و کار را به دنبال خواهد داشت و این یعنی تولید و اشتغال دانش بنیان که میتوانند نیازهای بالفعل و بالقوه همدیگر را پوشش دهند.
آیا شعار سال محقق شده است؟
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه قدر با شعار سال فاصله داریم؟، میگوید: با توجه به توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری کشور در سالهای اخیر، توسعه اقتصاد دانش بنیان نیز در حال توسعه می باشد، همچنین تصویب و ابلاغ قانون جهش تولید دانش بنیان نیز یکی از امید بخشترین طرحها و برنامههای توسعه اقتصاد دانش بنیان بوده که در صورت تسریع در عملیاتی نمودن قوانین مصوب، طبیعتا شاهد افزایش رشد چشمگیری در تحقق توسعه اقتصاد دانش بنیان خواهیم بود
وی ادامه میدهد: با این حال، متاسفانه تاکنون اقدامی ملموس خصوصا از سوی ارگان های متولی در این زمینه صورت نگرفته است تا شرکت های دانش بنیان بصورت اجرایی و عملیاتی بتوانند از مزایای قانون مذکور بهره مند شوند.
وی یکی از موضوعات بسیار حائز اهیمت در تحقق شعار سال (تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین) و در واقع توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور مشروط به همکاری تمامی بخشهای زیست بوم نوآوری و فناوری در کشور عنوان میکند و میگوید: در صورتی که یکی از عوامل به وظایف ذاتی خود آگاهی نداشته و یا از عمل بدان سرباز زنند، به احتمال بسیار بالا نتایج به دست آمده، نتایجی مطلوب نخواهد بود.
خالقی اضافه میکند: حتی در صورت تولید محصول با کیفیت از طرف شرکت دانش بنیان، عدم توجه در اعطا مجوزهای لازم به موقع و یا تسهیلات و خدمات ضروری مورد نیاز برای تجاری سازی، قطعاً تجاری سازی و فروش شرکت محصول دانش بنیان را با چالش مواجه خواهد کرد، لذا باید توجه داشت که این موضوع به صورت زنجیروار به همدیگر وابسته میباشند.
وی با بیان اینکه خوشبختانه قوانین و حمایتهای قابل توجهی برای توسعه دانش بنیانی در کشور تصویب شده است، متذکر میشود: با عمل به قانون جهش تولید دانش بنیان و حمایت از تولیدات دانش بنیان، گامهای مؤثری میتوان در افزایش سهم دانش بنیانی و ایجاد ارزش افزوده در اقتصاد کشور برداشت.
وظیفه صنایع، بنگاههای اقتصادی، کارآفرینان و سرمایه گذاران در تحقق تولید و اقتصاد دانشبنیان
خالقی با اشاره به برخی وظایف صنایع، بنگاههای اقتصادی، کارآفرینان و سرمایه گذاران بخش صنعت، خدمات و کشاورزی در تحقق تولید دانش بنیان، میگوید: راه اندازی واحد تحقیق و توسعه عملیاتی و هدفمند در بطن مجموعه تولیدی، اهمیت دادن به نوآوری به عنوان یک اصل اساسی در پیشبرد برنامههای مجموعه تولیدی، استفاده از تمامی ظرفیتهای مجموعه تولیدی جهت تحقق برنامههای تولید محصول دانش بنیان و نگاه سرمایه گذار محور به این امر خطیر، به کارگیری و استفاده از ظرفیتهای نیروی انسانی متخصص، تحصیل کرده و نخبه در بدنه مجموعه تولیدی به عنوان یک ضرورت از جمله وظایف صنعتگران و تولیدکنندگان در این راستا میباشد.
به گفته وی، همچنین افزایش سهم هزینههای تحقیق و توسعه در تولید، ارتقای کارآیی هزینههای تحقیق و توسعه وظیفه ارگانهای دولتی و ذیربط، بهبود فضای کسب و کار و رقابت عادلانه با تاکید بر نقش دانش از دیگر مباحثی است که باید در راستای تحقق تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین به کار گرفته شود.
وظیفه صاحب نظران اقتصادی و دولتمردان در تحقق تولید و اقتصاد دانش بنیان
وی با بیان اینکه مهمترین وظیفه صاحب نظران اقتصادی و دولتمردان تدوین و اصلاح برنامه توسعه اقتصادی کشور بر پایه اقتصاد دانشبنیان در تمامی ابعاد آن میباشد، میگوید: حمایت از بنگاههای اقتصادی دانش بنیان در راستای افزایش سهم شاغلان دارای تحصیلات عالی و گسترش شرایط رقابتی در اقتصاد به منظور ایجاد تقاضا برای استخدام نیروی انسانی متخصص و توجه به تحقیق و توسعه، سیاستگذاری در راستای عملیاتی نمودن شعار سال تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین در حالت خرد و کلان، تسهیل در روند اعطا مجوزهای لازم، خرید و استفاده از محصولات و خدمات شرکتهای دانش بنیان در صورت نیاز ارگان ذیربط باید مدنظر قرار گیرد.
وظیفه حوزه آموزش و مراکز آموزشی و مدرسین دانشگاهها
خالقی اظهار میکند: توجه بیشتر به نیاز بازار کار در تربیت نیروی انسانی متخصص، تغییر و اصلاح اساسی در امور آموزشی و انطباق واحدهای درسی با نیازهای بازار کار و بر این اساس مهارت افزایی فارغ التحصیلان دانشگاهی، ایجاد و افزایش برنامههای فعالیت عملی دروس کاربردی و دوری از حالت تشریفاتی تحقق این امر، افزایش سطح آگاهی و معلومات مدرسین از نیازهای بروز بازار کار و تمرکز بر آموزش این بخشها، بررسی نیازهای تخصصی در تولید محصولات دانش بنیان و ایجاد و سازگار نمودن سیستم آموزشی پاسخگو به این نیازها از جمله وظایف حوزه آموزش و مراکز آموزشی و همچنین مدرسین دانشگاهها در تحقق شعار سال میباشد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیها و شرکتهای دانشبنیان آذربایجان شرقی میگوید: کسب دانش و مهارت در طول دوره آموزش، افزایش مهارت از تمامی جهات در رشته تحصیلی و کاری به عنوان یک اصل اساسی، شناسایی تخصصهای لازم و افزایش مهارت کاربردی در این حوزهها، انجام فعالیتهای عملی و کاربردی کردن دانش کسب شده نیز از جمله مواردی است که باید دانش آموختگان و فارغ التحصیلان برای رسیدن به شعار سال اهتمام ویژه ای داشته باشند.
وظیفه شرکتهای فناور و دانش بنیان
وی میگوید: شناسایی مسیر فناوری برگرفته از بازار محصول دانش بنیان به صورت جامع بین المللی یا حداقل ملی (جهت جلوگیری از اتلاف انرژی بیهوده)، تولید و توسعه محصولات دانش بنیان با کیفیت و رقابت پذیر و با قابلیت تجاری سازی بالا، شناخت از تمامی بازیگران زیست بوم نوآوری و فناوری کشور و ظرفیتهای آنها و استفاده بهینه از این ظرفیتها در پیشبرد برنامههای کسب و کار، مدیریت صحیح منابع انسانی به عنوان اصلی ترین دارایی مجموعههای دانش بنیان و تولید محصولات دانش بنیان با محوریت صادرات در صورت ظرفیت در تولید از جمله اقداماتی است که باید از سوی شرکتهای فناور و دانشبنیان به کار گرفته شود.
خالقی تصریح میکند: سایر بازیگران زیست بوم فناوری و نوآوری کشور اعم از حامیان نمونه سازی و تولید، سرمایه گذاران، متخصصین تجاری سازی و صادرات و ارگانهای دولتی اعطا کننده معافیتها و کفالتها بر اساس وظیفه ذاتی خود، باید که همه انرژی خود را صرف تأمین نیازهای مجموعههای تولیدی دانش بنیان نمایند تا زنجیره تولید و اشتغال دانش بنیان و به طبع آن توسعه اقتصاد دانش بنیان، قطع نشده و پویا پیشرفت نماید.
به گفته وی، با توجه به اینکه در وضعیت فعلی اکثر محصولات دانش بنیان، محصولاتی B۲B (محصولی که در یک واحد تولیدی یا بنگاه اقتصادی دیگر کاربرد دارد) هستند، احتمالاً ارتباط مستقیم آحاد مختلف مردم با حوزه تولیدات دانش بنیان متصور نباشد.
وی میافزاید: موضوع بسیار حائز اهمیت در خصوص شناخت از این مجموعهها برای سرمایه گذاری آحاد مختلف مردم هست که از سرمایه گذاریهای غیر اصولی و غیر مولد در سایر حوزهها متضرر میشوند، اما این موضوع بسیار حائز اهمیت، نیاز به فرهنگ سازی عمیق و توسعه همه جانبه کسب و کارهای دانش بنیان را میطلبد تا سرمایه گذاری در حوزه دانش بنیانی میان مردم به یک فرهنگ سرمایه گذاری امن و پر سود شناخته شود.
اقدامات انجام گرفته در خصوص تحقق شعارسال، کافی نیست
معاون پژوهش و فناوری جامعه اسلامی کارگران کشور، در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا به تولید و اقتصاد دانش بنیان مدنظر مقام معظم رهبری رسیده ایم؟، اظهار میکند: باوجود اینکه تشکیل جلسات و کارگروه های شرکت دانش بنیان ها در سازمانها، ادارات، دانشگاهها و مراکز مرتبط، موضوع دانشبنیان شتاب گرفته است، ولی این اقدامات کافی نبوده و انتظار میرود چنین نشست ها از جلسه محور به نتیجه محور تبدیل شومد.
یدالله جعفری، ادامه میدهد: هرچند باتوجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در رابطه با افزایش ظرفیتها در صنعت بالادستی فناوری به جایگاه مناسبی دست یافتیم، ولی در کنار آن توجه به ظرفیت صنایع پایین دستی و متوسط مدنظر رهبری محقق نشده است.
وی متذکر میشود: تولید محصولات دانش بنیان در حوزههای گوناگون منجر به افزایش علم و ثروت برپایه اراده، همت، دانش، تحقق و گسترش اختراعات و تجارت شده و بسیار خرسندیم که با شکل گیری این شرکتها وضعیت اشتغال بهبود یافته و با حمایتهای انجام گرفته نیز شاهد اشتغال پایدار در سطح کشور خواهیم بود.
مسئول کانون علمی خدمت رضوی آذربایجانشرقی با بیان اینکه ظرفیت های بالقوه شرکت دانش بنیان استان قابل کتمان نیست، میافزاید: معیار شناخت یک شرکت دانش بنیان تواتمند و موفق به خدمات علمی و تجاری سازی آن استوار است، پتانسیلهای گوناگونی نیز در استان ما وجود دارد که می توان درخلق اشتغال و ثروت نقش مهم ایفا کند، به شرطی که مسیر فرهیختگان و نخبگان و محققان وپژوهشگران را هموار شده و دیپلماسی علمی برای کشورهای همسایه نادیده گرفته نشود
چه قدر با شعار سال فاصله داریم؟
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با اینکه چه قدر با شعارسال فاصله داریم؟، میگوید: درهر ۱۷ دقیقه یک اتفاق علمی در جهان رخ میدهد، اما متاسفانه ما در بروز رسانی صنعت کشورمان زمان را به سرعت از دست دادیم.
وی در رابطه با پیش نیاز یک اقتصاد دانش بنیان خاطرنشان میکند: دسترسی به قطبهای نوآوری و فناوری شرکتهای دانشبنیان باید از نگاه اقتصادی در مسیر ارزش افزوده وجایگاه راهبردی و اقتدار شرکت های دانش بنیان معنا پیدا کند تا توسعه تکنولوژی گوناگون نوین با هزینه کمتر و کیفیت بهتر با دنیا رقابت داشته باشد.
افزایش تعداد شرکتهای دانشبنیان به معنای تحقق شعار سال نیست
به گفته جعفری، شرکتهای های دانش بنیان در کشور و حتی استان روز به روز درحال افزایش است، اما این افزایش کمّی صرفا الگوی توسعه نیست و فعالیت این شرکتها باید منجر به ایجاد اشتغال، افزایش ثروت و درآمد پایدار شود.
وی با اشاره به چالشهای پیش رو برای رسیدن به اقتصاد دانش بنیان، میگوید: متاسفانه برخی سازمانها بدون شناخت از وظایف ذاتی دانش بنیانها جلساتی متعدد برگزار میکنند که خروجی خاصی نیز ندارند و از سویی افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان بدون ایجاد زیرساختهای لازم آسیبهایی را به همراه خواهد داشت.
مسئول کانون علمی خدمت رضوی آذربایجانشرقی اضافه میکند: اگر شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهها صنعت چشم انداز و برنامه مشترک برای توسعه ریل اقتصادی و علمی کشور نداشته باشند، تمامی این تلاشها به دلیل هم راستا نبودن، همافزایی و خروجی نخواهد داشت.
به گفته وی، پیشی بینی میشود در آینده نزدیک، پارکهای علم فناوری به دلیل افزایش بیش از حد شرکتهای دانش بنیان دیگر ظرفیت پذیرش نخواهند داشت.
معاون پژوهش و فناوری جامعه اسلامی کارگران کشور با اشاره به نقش دانشگاهها در تحقق شعار سال، تصریح میکند: دانشگاهها از شالودههای اصلی تولید علم و دانش و مهمترین عامل در تحقق، رشد وبالندگی شعار سال است؛ در صورتیکه دانشگاها در پژوهش و فناوری و حمایت از شرکتهای دانش بنیان سرمایه گذاری کنند، هرگز ورشکسته نخواهد بود.
حمایتهای مالی به درد بخور از شرکتهای دانش بنیان نشده است
مدیراجرایی یک شرکت دانش بنیان در حوزه خطوط تولید کاغذسازی، فرآوری معدنی و فلزات و مواد شیمایی نیز در این ارتباط در گفتوگو با ایسنا میگوید: تولید دانش بنیان تولیدی است که در آن بتوان نیازهای بازار هدف را با راهحلهای علمی و فنی و در نظر گرفتن مسئولیتهای اجتماعی که از آن پاسداری محیط زیست و مصرف کمترین انرژی باشد، خلق کرد.
علی اصغر حبیب زاده، ادامه میدهد: در صورتیکه استفاده از متدهای علمی در صنعتی سازی ایدهها و تطبیق آن با نیازهای مشتریان و بومیسازی تولید به نحوی باشد که بتوان زیرساختها و نیازهای تولید را از محیط اطراف و جامعه متعلق به تولیدکننده تامین کرد، کمک شایانی به تحقق تولید دانش بنیان میکند.
وی در رابطه با راههای دانش بنیانی شدن میگوید: یافتن راههایی برای حل مسئله تولید محصول از نتایج تحقیقاتی که برای آن صرف میشود، پیش نیاز اقتصاد دانش بنیان، بسته فکری و خودباوری جامعه است.
ضرورت تسهیل کاهش هزینههای تحقیقاتی دانش بنیان
دانش بنیانیها باید در اتمسفری قرار گیرد که یک طرف متقاضی و طرف دیگر مجموعههای دارای پتانسیل مالی، ذهنی و تجربی که فعالیتهای دانش بنیان دارند، باشند و دولت نیز در کنار آنها بوده و برای مرتفع کردن مشکلات اقدامات لازم را انجام دهد.
حبیب زاده با اشاره به چالشهای شرکتهای دانش بنیان، میگوید: یکی از اصلی ترین چالشهایی که منجر شده تا نتوانیم چندان شایسته به اقتصاد دانش بنیان دست یابیم این است که صرفا به ایدههای نوپا اهتمام ویژهای صورت میگیرد؛ این درحالیست که از شرکت ها و موسساتی که سهم بزرگتری در اقتصاد و تولید داشته و می توانند فعالیتهای به مراتب وسیعتر و کاربردیتری داشته باشند، حمایت نمیشوند.
وی با بیان اینکه حمایت های مالی بدرد بخور در تامین سرمایه های لازم برای توسعه اقتصاد دانشبنیان صورت نگرفته است، میگوید: شرکتهای مصرف کننده محصولات دانشبنیان رغبتی به استفاده از محصولات دانشبنیان داخلی ندارد و مسیر واردات نیازها از خارج کشور به سهولت باز است.
وی در رابطه با وضعیت شرکتهای دانش بنیان در استان میافزاید: باتوجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، از ابتدای سال جاری فعالیتهای خوبی در این راستا شروع شده است که در صورت تداوم میتوان جایگاه استاندارد اقتصاد دانشبنیان را بالا برد، اما در حالت کلی استان آذربایجان شرقی در مقایسه با سایر استانها عقب تر مانده است.
حبیب زاده خاطرنشان میکند: ضروری است تا مسئولان محترم از پتانسیلهای شرکتهای دانش بنیان در توسعه اقتصاد دانش بنیان استفاده کرده و از سوی دیگر در توسعه بازار آنها از نقش ارشادی و حاشیه به نقش اجرایی و پاسخگو بودن تغییر حالت دهند. به عبارتی بیزینس من حوزه دانش بنیان استان باشند و بتوانند پروژههای ترک تشریفات برای دانش بنیان های استان را فراهم کرده و زیرساخت های مالی اداری و توسعه این شرکت ها را عملیاتی کنند.
براساس این گزارش؛ ضروری است تا کشورها به ویژه ایران که اقتصاد وابسته به نفت دارد، به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت کنند؛ چراکه در این صورت یک مُدل اقتصادی پایدار در بلند مدت ایجاد میشود، مشکل نابرابری در کشور کاهش مییابد و همچنین کارگران محدود نمیشوند و میتوانند با افزایش مهارتهایشان دستمزد بالاتری دریافت کنند.
انتهای پیام
نظرات