از آغاز قرن بیستم میلادی که دانش بشر درباره چگونگی بارش ابرها و مکانیسم بارش افزایش یافت، کوششهای علمی برای تأثیرگذاری بر ابرها و تغییر روند طبیعی بارندگی آغاز شد. در آن سالها دانشمندان دریافتند که هنگام بارندگی بلورهای بسیار ریزی از یخ درون ابرها تشکیل میشود و مولکولهای آب به آنها میچسبند.
این روند ادامه مییابد تا با رشد بلورها بر وزن آنها افزوده میشود و سرانجام به اندازهای سنگین میشوند که به سوی زمین فرود میآیند. در این حالت اگر هوا به اندازه کافی سرد باشد، بلورها به شکل برف میبارند و اگر هوا به نسبت گرمتر باشد، همان دانهها در هوا ذوب میشوند و باران میبارد.
خراسان جنوبی از استانهای متاثر از خشکسالی است که به همین علت برای نخستین بار در سال ۹۵ طرح باروری ابرها در آن اجرایی شد. در سال ۹۷ نیز این پروژه در مناطقی از خراسان جنوبی اجرا شد. حال امسال نیز کارشناسان خبر از بارورسازی ابرها در این استان دادهاند.
سعید سروری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی به ایسنا گفت: امسال نیز عملیات باروری ابرها در خراسان جنوبی اجرایی میشود.
وی از حضور کارشناسان مرکز ملی تحقیقات باروری ابرهای ایران در خراسان جنوبی گفت و ادامه داد: این افراد در این حضور، بازدیدهایی از مناطق مختلف استان داشتند که شرایط نقاط مختلف مستعد برای انجام عملیات بارورسازی ابرها بررسی شد.
سروری با بیان اینکه امیدواریم با اجرایی سازی این طرح شاهد افزایش میزان بارندگی باشیم، ادامه داد: این طرح اعتبارات ملی داشته و هزینههای آن از محل این اعتبارات تأمین میشود.
وی بیان کرد: پیش از این، بارورسازی ابرها با کمک هواپیماهای روسی انجام میشد که هم اکنون، این عملیات با امکانات، تکنولوژی داخلی و با استفاده از ژنراتور زمینی و هوایی انجام میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با بیان اینکه اجرای این طرح به مساعد شدن شرایط جوی استان مربوط است، یادآور شد: باروری ابرها میتواند ۵ تا ۱۰ درصد حجم بارشها را افزایش دهد که امیدواریم در این راستا در خراسان جنوبی اتفاقات خوبی بیفتد.
انتهای پیام
نظرات