• سه‌شنبه / ۲۹ آذر ۱۴۰۱ / ۲۳:۵۳
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1401092920206
  • منبع : نمایندگی قزوین

کارگاه علمی آموزشی چشمه نور ایران در قزوین برگزار شد

کارگاه علمی آموزشی چشمه نور ایران در قزوین برگزار شد

ایسنا/قزوین کارگاه علمی آموزشی «دسترسی به آزمایشگاه سنکروترون، از ایده تا انجام آزمایش» به همت دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) و با همکاری طرح چشمه نور ایران و حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری و مرکز همکاری‌های علمی و بین‌المللی وزارت علوم در قزوین برگزار شد.

به گزارش ایسنا کارگاه علمی آموزشی «دسترسی به آزمایشگاه سنکروترون، از ایده تا انجام آزمایش» به همت دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) و با همکاری طرح چشمه نور ایران و حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری و مرکز همکاری‌های علمی و بین‌المللی وزارت علوم سه‌شنبه و چهارشنبه ۲۸ و ۲۹ آذرماه ۱۴۰۱ در محل دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی(ره) برگزار شد.

فاطمه محمدبیگی، نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه این کارگاه اظهار کرد: 
برای تخصیص بودجه باید ویژگی‌ فناوری‌های نوین را برای مسئولان تشریح کرد و گفت که چه تأثیری در آینده اقتصاد و فرهنگ و اجتماع خواهد داشت.

 وی تصریح کرد: پروژه چشمه نور یک ابرپروژه است و ضرورت آن به حدی است که می‌توانیم دیگر پروژه‌ها را تعطیل کرده و تنها روی این پروژه متمرکز شویم. نیازمند تشکیل گروه راهبری برای پروژه چشمه نور هستیم، در این گروه باید اعضای حقیقی و حقوقی، نمایندگان مجلس، استاندار و اساتید دانشگاهی حضور داشته باشد و متناظر با این گروه یک گروه ملی نیز تشکیل شود.

 محمدبیگی با اشاره به اینکه تشکیل گروه خیرین برای احداث پروژه چشمه نور بسیار مهم است، افزود: احداث پروژه چشمه نور اعتبار بالایی نیاز دارد لذا به دلیل بزرگ بودن نیازمند حمایت اجتماعی است، باید مدارس استعدادهای درخشان پای کار آورده و در این راستا انجمن‌های علمی دانش آموزی نیز راه‌اندازی شوند.

در ایران پیوندی بین دانشگاه و صنعت اتفاق نیفتاده است

لطف‌الله سیاهکلی دیگر نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم اظهار کرد: باید بر مرزهای دانش و همراه دنیای مدرن حرکت کنیم، در این راستا در کشورمان پروژه‌هایی تعریف شده است که از جمله این پروژه‌ها می‌توان به شتابگر ملی اشاره کرد.

وی افزود: فناوران می‌توانند مشکلات خود را در کمیسیون صنایع مجلس مطرح کنند تا ارتباط صنعت و دانشگاه و فناوران اتفاق بیفتد. فناوران تا زمانی که خدمات ارائه ندهند شناخته نخواهد شد لذا باید کار خود را از اقدامات کوچک شروع کنند و آنان را به صنایع ارائه دهند تا ضمن آشنایی صنایع زمینه فرهنگ‌سازی نیز فراهم شود.

این نماینده مجلس بیان کرد: در کشورهای مدرن پیوند صنعت و دانشگاه اتفاق افتاده و در ایران این پیوند برقرار نشده است در این زمینه رسانه‌ها باید فناوری‌های موجود را معرفی کنند، برگزاری چنین کارگاه‌هایی نیز می‌تواند به برقراری پیوند بین فناوران و صنعتگران کمک کند چون دانشگاهیان حقوق دولتی دریافت می‌کنند و صنعتگران نیز به فکر درآمد خودشان هستند.

وی خاطرنشان کرد: برای دریافت ردیف بودجه برای پروژه چشمه نور باید هرچه سریع‌تر اقدام کنیم چون با اتمام فصل بودجه‌ریزی تلاش بی‌فایده خواهد بود.
 
در زمینه چشمه نور ۷۰ سال از دنیا عقب هستیم

سید علی قاسم‌زاده، رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی(ره) اظهار کرد: پروژه چشمه نور یکی از پروژه‌های مهم کشور است و امیدواریم این پروژه با پیگیری پژوهشگاه دانش‌های بنیادی و کمک‌های دانشگاه امام‌خمینی (ره) بیش از گذشته رونق پیدا کند.

وی ادامه داد: ۱۵ کشور در دنیا در زمینه چشمه نور فعال هستند و ۲۶ مرکز مهم چشمه نور در دنیا وجود دارد. سنکروترون حدود ۷۰ سال قدمت دارد و ما حدود ۷۰ سال از دنیا عقب هستیم چون هنوز به اهمیت چشمه نور پی نبردیم. این پروژه در پیشرفت کشور تاثیر بسزایی خواهد داشت و با آن می‌توان به آینده صنعتی، پیشرفت‌های بنیادی، پیشرفت در علوم پایه و کشاورزی امیدوار بود. حمایت و همراهی دولت و مجلس می‌تواند این پروژه را به مدار خود بازگرداند و جمهوری اسلامی از این ظرفیت بهره‌مند گردد.

قاسم زاده تصریح کرد: دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) در رشته شتابگر ذرات بنیادین مجوز جذب دانشجو گرفته است لذا برای این پروژه، دانشجو تربیت خواهیم کرد، چون دانشجویان در حوزه فناوری می‌توانند کمک کنند تا این پروژه زودتر از پیش‌بینی لازم به ثمر بنشیند .امیدواریم با انگیزه و اراده‌ای که در نمایندگان مجلس و مسئولان دولتی وجود دارد این پروژه به بهره‌برداری برسد.

معاونت علمی از اصلی‌ترین متولیان اقتصاد دانش‌بنیان در کشور است

ابراهیم شفیع‌پور، معاون دفتر همکاری‌های بین‌المللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در افتتاحیه این کارگاه علمی- آموزشی اظهار کرد: معاونت علمی یکی از اصلی‌ترین متولیان اقتصاد دانش بنیان در کشور است و در راستای ماموریت‌های خود برای توسعه علمی تسهیلگری می‌کند.

وی بیان کرد: در حوزه بین‌الملل سه رویکرد توسعه همکاری‌ها، فناوری‌ها و کسب‌وکارهای بین‌المللی را از سال ۹۲ شروع کردیم. در حوزه ارتباطات بین‌الملل در مسائل اولیه دچار مشکلات هستیم تا الان چندین صندوق مشترک علمی را با کشورهای مختلف دنیا راه‌اندازی کنیم، اولین و مهم‌ترین آن با آکادمی چین بوده که بزرگ‌ترین آکادمی دنیاست، هفت دوره است که از محققان ایرانی و چینی حمایت می‌کنیم و دستاوردهای خوبی داشته است.

معاون دفتر همکاری‌های بین‌المللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تصریح کرد: در سال ۹۶ پژوهشگاه علوم بنیادین با معاونت علمی ریاست جمهوری از کاربران آزمایشگاه سنکروترون حمایت کردند و معاون علمی ریاست جمهوری وقت نیز نگاه ویژه‌ای به این حوزه داشت.

وی خاطرنشان کرد: برای اعزام محققان ایرانی به آزمایشگاه اسپانیا با پژوهشگاه علوم بنیادین همکاری کردیم و ۱۲ گروه پژوهشگر از دانشگاه‌های مختلف به این آزمایشگاه اعزام شدند. پژوهشگاه علوم بنیادین در سال ۹۹ بحث همکاری کاربران را با آزمایشگاه‌های سنکروترون دنیا مطرح کردند که به‌خاطر کرونا به تعویق افتاد و امسال نهایی شد.

شفیع‌پور مطرح کرد: چند گروه تحقیقاتی به آزمایشگاه چشمه نور ایتالیا نیز اعزام شدند و علی‌رغم همه محدودیت‌ها این برنامه‌ها ادامه دارد. امیدواریم این قبیل برنامه‌ها توسعه یابد، برای این منظور می‌توانیم این اعزام‌ها را منوط به ارائه گزارش به کمیته‌ها و صنایع کنیم.

ساخت چشمه نور منجر به به‌روزرسانی صنایع کشور خواهد شد

مجتبی محمدی نجف آبادی، عضو هیئت علمی پژوهشکده ذرات و شتابگر، رئیس پژوهشکده ذرات و شتابگر و رئیس طرح چشمه نور ایران نیز در این مراسم عنوان کرد: تمرکز چشمه‌های نور در کره، آمریکا و چین است. موفقیت آنان در عرصه‌های مختلف به‌دلیل وجود چشمه‌های نور است، شرکت تویوتا بهترین شرکت خودروسازی است چون چشمه نور در مجاورت آن قرار دارد و شریک علمی هستند.

وی با اشاره به اینکه در آلمان بیش از یک چشمه نور وجود دارد، خاطرنشان کرد: در چشمه‌های نور تصویربرداری در حد مویرگ انجام می‌شود و بلافاصله واکسن تولید می‎کنند که ضمن درآمد اقتصادی، سلامت مردم را نیز موجب می‌شوند. برای پیشرفت در حوزه‌های مختلف علمی نظیر پزشکی، فیزیک، شیمی و صنعت به چشمه نور نیاز داریم.

رئیس طرح چشمه نور ایران تصریح کرد: ۳۵ چشمه نور با کیفیت در دنیا وجود دارد و سالانه ۳۰ هزار محقق و پژوهشگر در این چشمه‌ها مشغول فعالیت تحقیقاتی هستند، حال سوال اینجاست که در حال حاضر چند درصد از محققین ایرانی از چشمه‌های نور دنیا استفاده می‌کنند؟ در پاسخ باید بگوییم که حدود ۱۵ نفر از ۴۰ هزار محقق چشمه‌های نور دنیا ایرانی هستند؛ این ارقام جای تأمل دارد و علاوه بر صنایع کشور باید اساتید دانشگاهی را نیز برای استفاده از فناوری ترغیب کنیم.

وی بیان کرد: پراستفاده‌ترین کاربران چشمه نور صنایع خودروسازی هستند، آیا صنایع کشور ما تصمیم دارند کیفیت محصولات خود را بهبود دهند یا اینکه فقط می‌خواهند کپی کنند؟! آیا صنایع الکترونیک سراغ چشمه نور می‌روند؟ شرکت‌های مدرن داروسازی دنیا با چشمه نور شریک علمی هستند و از این چشمه‌ها برای پیشرفت خود استفاده می‌کنند اما در ایران تنها استفاده‌کنندگان چشمه نور اساتید دانشگاهی هستند. صنایع کشور ما باید علاقه‌مند تحقیق و توسعه باشند و احساس نیاز کنند.

محمدی نجف آبادی عنوان کرد: با تزریق اعتبار، حضور محقق و احداث چشمه نور مسئله حل نمی‌شود ما باید مردم‌ را آگاه کنیم که ابزاری به نام چشمه نور وجود دارد تا مردم متقاضی این فناوری شوند. آیا در رسانه سرمایه گذاری کردیم تا به صورت علمی برای مردم توضیح دهیم؟ رسانه‌ها با ساخت برنامه‌های علمی و تبلیغ می‌توانند چنین الماسی را به مردم معرفی کنند تا موتور پیشرفت کشور به حرکت افتد.

وی خاطرنشان کرد: دولت‌ها به چشمه نور ایران توجه نکردند چون این پروژه بلندمدت است و هر دولتی به فکر افتتاح پروژه‌های کوتاه مدت بوده است، اگر صنایع خصوصی مطلع شوند به این پروژه کمک خواهند کرد چون موجب پیشرفت آنان خواهد شد. اگر بخواهیم این پروژه را بسازیم صنایع باید ابزار خود را دقیق کنند لذا ساخت چشمه نور منجر به بروزرسانی صنایع کشور خواهد شد.

رئیس طرح چشمه نور ایران بیان کرد: سیاسیون باید برای سرمایه‌گذاری در این پروژه قانع شوند چون نماد قدرت کشور است. باید جامعه را نسبت به استفاده از چشمه نور آگاه کنیم که این امر با برگزاری کنفرانس‌ها و کارگاه‌ها اتفاق خواهد افتاد. نکته دیگر این است که انجمن علمی‌کاربران تأسیس شود و وزارت علوم‌ مجوز آن را صادر کند.

وی اشاره کرد: تصویربرداری پزشکی، تصویربرداری از قطعات الکترونیکی از مزایای چشمه نور است، برای ایجاد شتابگر خطی منتظر بودجه از معاونت علمی ریاست جمهوری هستیم. تونل انرژی این پروژه به اتمام رسیده و زیرساخت‌های انرژی آن نیز مهیاست. بعد از انتقال زیرساخت، شتابگرخطی را منتقل خواهیم‌کرد البته این انتقال هزینه بردار خواهد بود. طراحی پایه چشمه نور به اتمام رسیده است اگر ‌پس از بررسی مشکل نداشت وارد فازهای بعدی خواهیم شد.‌

محمدی نجف آبادی گفت: ما باید برای استفاده ‌کاربران از چشمه نور فرهنگسازی کنیم، صنایع به دلیل عدم آگاهی علاقه‌ای به چشمه نور ندارند لذا دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) در چنین جلساتی می‌تواند از صنایع دعوت کند تا با این پروژه آشنا شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha