رویکرد موضوعی این مجله بیشتر با تاکید بر تاریخ خراسان بزرگ و آستان قدس است و توسعه مطالعات آرشیوی بر اساس تجربیات کارشناسان و بهرهگیری از مطالعات حوزه تاریخ شفاهی را جزو اهداف خود قرار داده است.
ابوالفضل حسنآبادی، مدیر مسئول پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با اشاره به اهمیت فراهم کردن زمینه مستمر پژوهش و بستر مشخص ارتباطی با پژوهشگران به ویژه دانشگاهیان توسط این سازمان گفت: نشریات از یک طرف زیرساختهای خروجی مناسبی برای نشر و معرفی منابع سازمانهاست و از طرف دیگر زمینه رشد و ارتقا را در حوزههای مختلف مرتبط با آن مجله فراهم میکند.
وی با تاکید بر ظرفیت بالای سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در حوزههای منابع و نیروی انسانی افزود: این سازمان در ۱۰ سال اخیر گامهای بسیار خوبی در حوزه پژوهش اسنادی برداشته است و این فعالیتها با اخذ مجوز انتشار این پژوهشنامه، جنبه رسمیتری پیدا کرد.
مدیر مسئول پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی مرکز اسناد آستان قدس با بیان برخی از مشکلات در مسیر انتشار مجله خاطرنشان کرد: امیدواریم شماره ۲ این مجله نیز تا پایان سال جاری منتشر شود و بتوانیم شاهد رشد و پیشرفت آن در آینده باشیم.
اهمیت اسناد در مطالعات تاریخی
در ادامه مرتضی نورایی، سردبیر پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی مرکز اسناد آستان قدس رضوی که از اصفهان و به صورت وبینار در این نشست حضور داشت، بیان کرد: مطالعات اسنادی در اولویت مطالعات تاریخی قرار دارند و مطالعات از طریق آن دقیقتر و مطمئنتر میشود.
این استاد دانشگاه اصفهان افزود: مطالعات اسنادی هیچگاه تمام نمیشود و هر سند میتواند به طور مکرر مورد بررسی قرار گیرد. همچنین بررسی اسناد توسط پژوهشگران مختلف میتواند منجر به کشفهای جدید شود.
وی با اشاره به ظرفیت بالای پژوهشی منابع موجود در مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: بسیاری از اسناد شرق ایران با مرکزیت مشهد و خراسان دستنخورده باقی مانده و باید مورد بررسی محققان قرار گیرد. همچنین به همت این مرکز میتوان آموزش در حوزه تحقیقات اسنادی را گسترش داد.
پیشینه پژوهش در مرکز اسناد آستان قدس رضوی
همچنین الهه محبوب، رئیس اداره اسناد آستان قدس رضوی، اظهار کرد: از ابتدای تشکیل اداره اسناد این آستان مقدس در سال ۱۳۷۶ پژوهش به عنوان یکی از معیارهای مهم در این مرکز مورد توجه قرار گرفت.
وی ادامه داد: از حدود سال ۱۳۷۸ نیز بخش پژوهش در مرکز اسناد آغاز به کار کرد و در نهایت در سال ۱۳۷۹ مجموعه مقالات در کتاب «دفتر اسناد» منتشر شد.
محبوب با بیان اینکه دفتر اسناد در پنج شماره به صورت موضوعی و با اولویت پژوهشهای حوزه آستان قدس رضوی منتشر شده، تصریح کرد: انتشار این کتاب مورد استقبال بسیار خوب پژوهشگران و مجموعه آستان قدس قرار گرفت و در شناسایی و معرفی اسناد مجموعه بسیار کارآمد بود.
وی افزود: پس از انتشار جلد پنجم کتاب دفتر اسناد با موضوع وقف، پیشنهاد تبدیل این کتاب به مجله در سازمان مطرح و مجله پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی به چاپ رسید. پس از انتشار چهار شماره از این مجله نیز پیشنهاد شد تا مجله به سمت و سوی علمی پژوهشی برود و برای آن هیات علمی انتخاب شود.
رئیس اداره اسناد آستان قدس رضوی گفت: از حدود سال ۱۳۹۸ رایزنی با استادان مختلف آغاز و سرانجام نخستین شماره پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی مرکز اسناد آستان قدس رضوی در قالب ۲ فصلنامه در سال ۱۴۰۱ به چاپ رسید. امیدواریم بتوانیم برای آن در آینده نزدیک درجه علمی پژوهشی نیز دریافت کنیم.
جذب اسناد نفیس
فاطمه خندان، مدیر اجرایی این پژوهشنامه نیز با اشاره به پشتوانه علمی مرکز اسناد آستان قدس رضوی بیان کرد: این مرکز جذب اسناد نفیس را به صورت برنامهریزی شده انجام داده است. همچنین توانسته کارشناسانی تربیت کند که اهل پژوهش و چاپ کتاب و مقاله هستند و بسیاری از آنها امروزه از متخصصان برجسته حوزه اسناد کشور به شمار میآیند.
بر اساس گزارش روابط عمومی استان قدس رضوی، وی اضافه کرد: در حال حاضر آماده دریافت مقالات برای انتشار شماره دوم مجله پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی این مرکز هستیم.
انتهای پیام
نظرات