• سه‌شنبه / ۲۹ آذر ۱۴۰۱ / ۱۳:۲۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1401092919785
  • خبرنگار : 30057

رئیس رصدخانه مهاجرتی ایران مطرح کرد

بازگشت بیش از ۲ هزار و ۴۸۰ نفر از متخصصان به کشور/هشدار برای مبالغ آزادسازی مدرک تحصیلی

بازگشت بیش از ۲ هزار و ۴۸۰ نفر از متخصصان به کشور/هشدار برای مبالغ آزادسازی مدرک تحصیلی

رئیس رصدخانه مهاجرتی ایران با بیان اینکه تا مرداد ماه ۱۴۰۱ تعداد دو هزار و ۴۸۷ نفر از متخصصان ایرانی مقیم خارج به کشور بازگشت قطعی داشتند، ولی نمی دانیم از این تعداد چند نفر از کشور خارج شده‌اند، گفت: بررسی ما نشان می‌دهد میزان مهاجرت جهانی دانشجویان از ۲ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۶.۳ میلیون نفر رسیده و ایران نیز از این روند افزایشی بی نصیب نبوده، چرا که در تراز مهاجرت دانشجویان از ۱۷ هزار نفر به تراز ۶۶ هزار نفر رسیده‌ایم.

به گزارش ایسنا دکتر بهرام صلواتی امروز در مراسم رونمایی از سالنامه مهاجرتی ایران ۱۴۰۱ با اشاره به آشفتگی آماری در زمینه میزان مهاجرت‌ها، اظهار کرد: میزان ایرانیان مقیم کشورهای مقصد ۲ میلیون و ۸۶ هزار نفر است، ولی بر اساس آمارهای شورای عالی ایرانیان ۴ میلیون نفر اعلام شده و باید پرسیده شود که این آمار بر اساس چه معیاری اعلام شده است.

وی با بیان اینکه عدد ۲ میلیون و ۶۲ هزار نفر بر اساس مستندات و آمارهای بین المللی متقن است، یادآور شد: از سوی دیگر سازمان امور دانشجویان اعلام کرد ۹۵ هزار دانشجو در خارج از کشور هستند و ما نتوانستیم به این آمارها دسترسی داشته باشیم.

جا به جایی دانشجویان

صلواتی به آمارهای این سالنامه در خصوص وضعیت جا به جایی دانشجویان اشاره کرد و افزود: بررسی ما نشان می‌دهد میزان مهاجرت جهانی دانشجویان از ۲ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۶.۳ میلیون نفر رسیده و ایران از این روند افزایشی بی نصیب نبوده، چرا که تراز مهاجرت دانشجویان از ۱۷ هزار نفر به تراز ۶۶ هزار نفر رسیده‌ است.

وی با بیان روسیه مقصد دانشجویان نبوده، ولی اکنون به مقاصد مهاجرت دانشجویان اضافه شده است، یادآور شد: نرخ رشد جمعیت دانشجویان بین المللی ایرانی از نرخ رشد جمعیت دانشجویان در سطح بین المللی سبقت گرفته است. در گذشته انگیزه تحصیلی، بورسیه تحصیل و رشته ها و عوامل تکنیکی عامل پیشران مهاجرت دانشجویان بوده، ولی اکنون این عوامل کمرنگ شده و عوامل رانشی غالب شده است.

رئیس رصدخانه مهاجرت ایران، عوامل کلان اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ناامیدی اجتماعی را از عوامل اصلی مهاجرت دانشجویان عنوان کرد و ادامه داد: سن مهاجرت در حال کاهش است و اکنون خانواده ها فرزندان را به خارج می فرستند تا آنها به فرزندان خود ملحق شوند؛ از این رو به سازمان امور دانشجویان هشدار می دهیم که سدی به نام آزادسازی مدرک موجب می شود که دانشجویان به دانشگاه ها نروند.

به گفته وی، برای نگهداشت دانشجویان و نیروی کار باید به آرامش روان دانشجویان توجه شود.

بازگشت مهاجران به کشور

رئیس رصدخانه مهاجرت ایران گفت: به منظور بازگشت مهاجران به کشور از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری برنامه همکاری با متخصصان ایرانیان مقیم خارج آغاز شد و طی آن ۸ هزار نفر درخواست دریافت تسهیلات و ارتباط کاری را ارائه دادند.

وی اظهار کرد: تا مرداد ماه ۱۴۰۱ تعداد ۲۴۸۷ نفر به ایران بازگشت قطعی دارند، ولی نمی دانیم از این نفرات چه تعداد از کشور خارج شده‌اند.

صلواتی با بیان اینکه متخصصان بازگشته به ایران از کشورهای امریکا، استرالیا، کانادا، انگلستان و مالزی بوده اند، گفت: به طور کلی نرخ بازگشت نسبت به نرخ خروج پایین تر است.

وی ادامه داد: تعداد متخصصان بازگشته به کشور چشم نواز نیست، ولی نسبت به کاری که شده؛  قابل توجه است.

خسارت مهاجرت متخصصان از کشور

رییس رصدخانه مهاجرت ایران گفت: آمارها نشان می دهد برای هر فردی حدود ۲ میلیارد دلار در بخش آموزش، سلامت و تحصیل هزینه می شود.

صلواتی ادامه داد: در بخش ویزاهای استارت‌آپ‌ها، در سال ۲۰۲۱ از سوی کانادا تعداد ۸۰ ویزا و از سوی انلگستان ۳۰ ویزا برای استارت آپ های ایرانی صادر شد و ابین تعداد در سال ۲۰۲۲ به ترتیب ۳۰ و ۱۴ ویزا بوده است.

مکانیزم مهاجرت

صلواتی با تاکید بر اینکه از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲ تعداد ۲ میلیون و ۸۶ ویزای دائم برای مهاجران ایرانی صادر شده است، گفت: تاکنون پیوندهای خانگی موجب مهاجرت می‌شد؛ یعنی اگر یک نفر به کشوری مهاجرت می‌کرد همانند آهن ربا سایر اعضای خانواده جذب می‌شدند.

وی خاطرنشان کرد: در ۱۲ سال اخیر تعداد ۱۶ هزار ویزای تحصیلی و ۱۲ هزار ویزای اقامت و اجازه کار برای ایرانیان صادر شده است.

وی با اشاره به نقش جاذبه‌های سرزمینی، گفت: احساس شاد بودن از عوامل مهاجرت به شمار می‌رود؛ از این رو باید بر روش‌های مدیریت توجه شود، ولی شاهدیم که با بی مسؤولیتی موضوع نرخ‌گذاری آزادسازی مدارک مطرح شده است.

وی با تاکید بر اختصاص اعتبارات به برنامه همکاری با متخصصان ایرانی مقیم خارج به معاونت علمی اشاره کرد و افزود: بر اساس پیمایشی که انجام شد، ۲۴.۹درصد از مدیران ارشد و کارآفرینان میل به مهاجرت همراه با برنامه‌ریزی دارند که این میزان برای مدیران میانی ۴۲ درصد، برای کارکنان ۲۲ درصد، برای پزشکان ۱۶.۳ درصد و برای دانشجویان ۳۴.۴ درصد است.

به گفته وی، ۱۵.۶ درصد کارآفرینان و مدیران ارشد مهاجر میل به بازگشت احتمالی به کشور را دارند و این میزان برای مدیران میانی ۱۳.۲ درصد، کارکنان ۱۳.۳ درصد، پزشکان ۲۳ درصد و دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ۹.۶ درصد بوده است.

مهاجرت های اقلیمی

رییس رصدخانه مهاجرت ایران با تاکید بر اهمیت مهاجرت‌های اقلیمی در روندهای آینده مهاجرت، اظهار کرد: از ۴۰ نوع بلایای طبیعی در سطح جهان، ۳۱ نوع آن در ایران اتفاق می افتد.

وی افزود: امروز ۹۳ درصد از کل کشور درگیر نوعی از خشکسالی هستند و همین امر موجب جابجایی‌های ناشی از تغییر اقلیم می شود.

وی تصریح کرد: آمار درستی از مهاجرت‌های ناشی از اقلیم نداریم، ولی به طور کلی ۴۱ هزار نفر بر اثر این تغییرات داخل کشور مهاجرت کرده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha