به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری تاس، خانم «دینا بولوارته» رئیسجمهوری جدید پرو گفته است که مقامات ارشد نظامی و دولتی به منظور ارزیابی احتمال اعلام وضعیت فوقالعاده در سطح سراسری عصر امروز (چهارشنبه) در پایتخت تشکیل جلسه میدهند.
رئیسجمهوری پرو گفت: امیدواریم کار به آنجا نکشد. من خواستار برقراری آرامش و صلح هستم.
پیش از آن پدرو کاستیو، رئیسجمهوری برکنار شده پرو از پلیس و نظامیان کشورش خواست تا دست از سرکوب معترضان بردارند. او بولوارته را مسوول کشتار معترضان معرفی کرد.
این رئیسجمهوری سابق پرو در پیامی توییتری نوشت: در رابطه با اقدامات عصبانیکننده مرتبط با هدف گرفتن خشونتبار مردم ما، من از پلیس ملی و نیروهای مسلح میخواهم تا سلاحهایشان را زمین بگذارند و دست از خونریزی بردارند.
او با اشاره به دینا بولوارته افزود: من شما و تمام متحدانتان را مقصر میدانم که به شما برای حملات ظالمانه به هممیهنان من، کمک کردند. من از شهروندان میخواهم تا هوشیار و خوشبین باقی بمانند.
اعتراضات ضد دولتی در پرو که پس از برکناری پدرو کاستیو از سمت ریاست جمهوری در هفته گذشته آغاز شد، از آن روز شدت گرفته است. معترضان جادهها را مسدود کرده، تلاش دارند فرودگاهها را به کنترل گرفته و به دفاتر دولتی، نظامی و رسانهها نفوذ کردهاند. دستکم هفت تن از جمله دو نوجوان کشته شدهاند.
دینا بولوارته که اکنون ریاست جمهوری را در دست دارد، پیشتر وضعیت فوقالعاده در سه بخش با بیشترین میزان فعالیت معترضان را اعلام کرده بود، اما این اقدام کمکی به عادیسازی اوضاع نکرد.
یکی از خواستههای معترضان، برگزاری انتخابات سراسری زودهنگام است. بولوارته در جریان رایزنی با کنگره کشورش تلاش دارد تا زمان برگزاری انتخابات را جلو بکشد. او همچنین گفته است که با دیگر رهبران منطقهای که در مقام دفاع از کاستیو برآمدهاند، صحبت خواهد کرد. او تلاش دارد انتخابات را به جای سال ۲۰۲۶ در آوریل ۲۰۲۴ برگزار کند.
در همین حال وزیر دفاع پرو سهشنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور مسوولیت حفاظت از زیرساختهای کلیدی را بر عهده خواهند گرفت.
جرقه اعتراضات از آنجایی زده شد که پدرو کاستیو بعد از برکناریاش به اتهام تلاش برای منحل کردن پارلمان برای ممانعت از برگزاری رایگیری برای استیضاحش، دستگیر شد. تظاهرکنندگان پرویی که عمده آنها را حامیان کاستیو تشکیل میدهند، تقاضا کردهاند به جای آنکه بولوارته تا سال ۲۰۲۶ در قدرت باقی بماند مقامات پرو انتخابات زودهنگام برگزار کنند. دوره ریاست جمهوری کاستیو در صورت تداوم ریاست جمهوریاش در سال ۲۰۲۶ به اتمام میرسید. برخی معترضان همچنین تقاضا کردهاند که کنگره تعطیل شود.
درخواست رهبران آمریکای لاتین برای حفاظت از کاستیو
روسای جمهور آرژانتین، کلمبیا، بولیوی و مکزیک روز سهشنبه در بیانیه مشترکی خواستار تضمین حقوق و سلامت پدرو کاستیو و احترام به «اراده مردمی» شهروندان پرو در میان اوضاع نابسامان سیاسی در این کشور شدند.
در این بیانیه آمده است: دولتهای جمهوری آرژانتین، جمهوری کلمبیا، ایالات متحده مکزیک و دولت چند ملیتی بولیوی نگرانی عمیق خود را نسبت به رویدادهای اخیر که منجر به برکناری و بازداشت پدرو کاستیو، رئیسجمهوری پرو شد، ابراز میکنند.
در این بیانیه آمده است که از روز انتخاب کاستیو، او «قربانی آزار و اذیت غیر دموکراتیک» بوده و در ادامه از «همه بازیگران دخیل در روند قبلی خواسته میشود تا اراده شهروندان را که در پای صندوقهای رای تعیین شده است، در اولویت قرار دهند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما از کسانی که این نهادها را (در پرو) تشکیل میدهند میخواهیم از تغییر خواست مردمی که با حق رأی آزاد ابراز شده است، خودداری کنند». در پایان این بیانیه از مقامات پرو خواسته شد تا به حقوق بشر کاستیو کاملا احترام بگذارند و او از "حمایت قضایی تضمین شده" برخوردار شود.
مکزیک کاستیو را به رسمیت میشناسد
در همین حال رئیسجمهوری مکزیک اعلام کرد که مکزیکوسیتی، پدرو کاستیو را به عنوان رئیسجمهوری پرو به رسمیت میشناسد.
آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، رئیسجمهوری مکزیک گفت که تصمیم برای برکناری کاستیو حاصل «نقصهای ضد دموکراتیک» بود. به گفته او، این معلم سابق که به شکلی دموکراتیک انتخاب شد و باید به مهلت قانونی ریاست جمهوری او احترام گذاشت. او همچنین این مساله را که دولتش خانم دینا بولوارته را به رسمیت میشناسد، رد کرد.
انتهای پیام
نظرات