• سه‌شنبه / ۲۲ آذر ۱۴۰۱ / ۱۸:۱۷
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1401092214624
  • منبع : مطبوعات

مطالعه شبانگاهی با کتاب صوتی، کاغذی یا الکترونیکی؟

هیچ‌وقت تصور می‌کردید قرارگرفتن در معرض نور که همیشه منبع انرژی، آرامش و گرماست، زمینه‌ساز ابتلا به بیماری ناشی از پرخوری و اضافه‌وزن باشد؟ تعجب کردید؟ اما پژوهش‌های جدید نشان می‌دهند قرارگرفتن در معرض بعضی از منابع نوری، باعث ابتلا به دیابت نوع دو می‌شود. شاید کمی عجیب به نظر برسد اما حقیقت دارد.

به گزارش ایسنا، روزنامه جام جم نوشت: «اگر تلفن‌ همراه، لپ‌تاپ، تبلت و دیگر منابع حاوی نور آبی را با خود به رختخواب ببرید، باید خطر ابتلا به دیابت نوع دو را هم به جان بخرید. پژوهش‌های جدید نشان می‌دهند که قرارگرفتن در معرض نور مصنوعی هنگام شب، به‌ویژه اگر در طول روز در معرض نور خورشید قرار نداشته باشید، زمینه‌ساز ابتلا به دیابت نوع دو است. دلیل این امر به‌هم‌خوردن آهنگ شبانه‌روزی بدن است. به‌هم‌خوردن این تعادل باعث ایجاد اختلال در نظم خواب و بیداری شده و تغییرات نامناسب فیزیکی و ذهنی را نیز به دنبال دارد. دلیل آن‌ هم به‌هم‌خوردن چرخه طبیعی نور و تاریکی بدن است.

آهنگ خواب نامنظم

ریتم یا آهنگ شبانه‌روزی بدن، مسئول تنظیم چرخه خواب و بیداری، ترشح هورمون‌ها و دمای بدن است. این ریتم روی الگوی خواب نیز اثر می‌گذارد. تولید هورمون ملاتونین، هورمون تنظیم خواب سالم‌ و آرام، تحت‌ تاثیر آهنگ شبانه‌روزی بدن است. بنابراین وقتی این آهنگ به‌ هم‌ می‌خورد، تولید ملاتونین و به‌ دنبال‌ آن الگوی خواب سالم دچار اختلال می‌شود. خواب‌ سالم، یعنی خواب به‌موقع، عمیق و بدون انقطاع در روند خواب، مانع از ابتلا به دیابت نوع دو و بسیاری از بیمارهای دیگر می‌شود. بنابراین الگوی خواب ناسالم یا ناسازگار با طبیعت انسان، بدن را مستعد ابتلا به دیابت نوع دو می‌کند. بنابراین در درازمدت، قرارگرفتن بیش از حد در معرض نور LED یا کاذب، علاوه‌ بر افزایش خطر ابتلا به دیابت، باعث اضافه‌وزن، افسردگی و در مواردی ابتلا به بعضی از انواع سرطان‌ها می‌شود.

خطر در طول موج بلند

ریچارد استیونز از دانشگاه کانکتیکات و از محققان این مقاله پژوهشی درباره تاثیر نور بر عملکرد بدن می‌گوید: «روشن است که نور طبیعی بر فیزیولوژی ما تاثیر دارد. هر چه کیفیت نوری که بدن در معرض آن قرار می‌گیرد بهتر باشد، عملکرد بدن نیز بهتر خواهد بود اما نور ناسالم نیز وجود دارد.»

او ادامه می‌دهد: «منظور از نور نامناسب، طول‌ موج‌های تیره و بلند است؛ نورهایی با طیف آبی - به‌ویژه آبی روشن - که معمولا از دستگاه‌های الکترونیکی مانند لپ‌تاپ، تلفن‌ همراه، تبلت، نور بعضی از چراغ‌های مطالعه و ... تابیده می‌شود. قرارگرفتن در معرض این نورها به‌ویژه شب‌هنگام مناسب نیست.»

به گفته این پژوهشگر اگر چه نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد اما شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهند قرارگرفتن طولانی‌مدت در معرض این نورها به‌ویژه شب‌ها، باعث به‌هم‌خوردن آهنگ طبیعی بدن شده و خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند اضافه‌وزن، چاقی، دیابت، افسردگی و سرطان پستان را در پی دارد.

منبع: .diabetes.co.uk

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha