بار دیگر هفته معلولان را پشت سر گذاشتیم؛ قشری از جامعه که علیرغم همه سهمی که باید از حقوق شهروندی داشته باشند، از حداقلها محرومند و نمیخواهند از خانه بیرون بیایند، چون علاوه بر مکانهای عمومی، ادارات و مراکز تفریح و خرید، پیادهروها و پلهها هم مانع حرکت آنها هستند.
علیرغم اینکه قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت اسفند سال ۹۶ تصویب شده و فروردین سال ۹۷ به تایید شورای نگهبان رسیده، ولی هفته معلولان امسال نیز همانند سالهای گذشته با همه خوشیها و بدیهایش تمام شد و کابوس عدم دسترسی به سهم شهروندی و استفاده از حقوقی که همه افراد جامعه در آن سهیم هستند برای کل هفتههای سال در بین توانخواهان باقی ماند و قوانینی که با وجود تصویب، اجرایی نمیشود برای این قشر چیزی جز سرابی دوردست به نظر نمیرسد.
علی احمدزاده یکی از توانخواهان توانمند بندرانزلی است که شاید نبود پاهای فیزیکی قدم برداشتن را برایش سخت کرده ولی با قدمهای آهنین اراده، امروز یکی از افراد موفق در عرصه اقتصادی است و توانسته در عرصه تولید ماهیان زینتی، حضور خوبی در بازار اقتصادی داشته باشد.
این توانخواه در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر اینکه در بیشتر موارد در امکان دسترسی به خدمات شهری توانخواهان جسمی حرکتی مثل سایر شهروندان نیستند، اظهار کرد: در جاهایی که نیاز به حمایت داریم، انگار شهروند عادی هستیم و این مسئله آنقدر گاهی خستهکننده میشود که بسیاری از توانخواهان ترجیح میکنند در خانه بمانند.
وی عدم توجه به مناسبسازی مبلمان شهری و مشکل در تردد را مهمترین مانع برای حضور توانخواهان در سطح شهر عنوان کرد و افزود: بسیاری از توانخواهان به دلیل موانعی که بر سر راه دارند ترجیح میدهند در خانه بمانند و البته بسیاری از والدین نیز نگران سلامتی فرزندشان هستند؛ با این فکر که مبادا مشکلی برای فرزندشان پیش بیاید و آسیب ببیند و باعث دردسر بیشتر شوند لذا ترجیح می دهند او را در خانه نگه داشته و خودشان برای انجام کارهای فرزند توانخواه به بیرون از منزل مراجعه کنند.
این توانخواه تصریح کرد: طبق تجربهای که دارم ایجاد انگیزه نه تنها باعث میشود فرد توانخواه در تنهایی خویش فرو نرود، بلکه استعدادها و تواناهاییهایی که دارد نیز به منصه ظهور خواهد رسید که متاسفانه این مسئله مورد غفلت واقع شده و هر بار که از مسئولان پیگیر مناسبسازی مبلمان شهری هستیم به دلایل مختلف شاید سهل انگاری و یا بی توجهی شاید هم رفع مسئولیت فقط کمبود اعتبارات را عنوان میکنند.
احمدزاده گفت: در طول این سال ها خیلی اعتراض کردیم و پیگیر شدیم و خود من بارها با فیلم و عکس مشکلات تردد توانخواهانی که از ویلچر و واکر استفاده میکنند را نشان دادم و برای شهرداری و شورا فرستادم؛ هر چند نتایجی حاصل شد و برخی مکانها مناسبسازی شد، ولی کم است و به چشم نمیآید.
وی ادامه داد: بارها رمپهایی زده شده که قابل استفاده نیست و حتی اگر بخواهیم استفاده کنیم نیاز به نیروی کمکی داریم و تقریبا همه ادارات مناسبسازی نیستند و باید ساعت ها منتظر باشیم تا فردی بیاید و حرف ما را به گوش مسئول برساند.
این توانخواه با اشاره به قانون سه درصد حق اشتغال برای معلولان واجد شرایط، گفت: به نظر میرسد این قانون نه تنها اجرا نمیشود، بلکه خیلی از آگهیهای استخدامی شرط سلامت جسمانی را قید میکنند؛ در حالی که بسیاری از توانخواهان با ویلچر و واکر توان انجام بخشی از امور اداری را در سازمانهای مختلف دارند. بسیاری از توانخواهان را سراغ دارم که سختی تحصیل را به جان خریدند و مدارک بالای تحصیلی دارند، ولی هیچ ارگان و نهادی تمایلی برای به کارگیری آنها ندارد.
این کارآفرین که این روزها در تدارک گسترش کارگاه پرورش ماهیان زینتی خود است، تاکید کرد: کاش حمایت ویژهای از توانخواهانی که به دنبال اخذ تسهیلات اشتغالزایی هستند، صورت گیرد تا آنقدر درگیر هزار و یک پله بروکراسی اداری نباشیم؛ آنقدر در این راه توانخواهان با استعدادی را دیدم که از سختی راه به ستوه آمده و عطای اشتغالزایی و آغاز کسب و کار را به لقایش بخشیدند.
کالبد شهری فاقد مناسب سازی است
فرحناز غفاری فر، رئیس اداره بهزیستی شهرستان بندرانزلی در گفتوگو با ایسنا، ضمن اشاره به اینکه سازمان بهزیستی دبیر کمیته مناسب سازی کشور است، اظهار کرد: به لحاظ ساختار جمعیتی، گیلان پیرترین استان کشور است.
وی افزود: زیرساختهای شهری باید به گونه ای طراحی و تعبیه و اجرا شود که معلولان، جانبازان و سالمندان با کمترین مشکلات و با حفظ منزلت، امور خود را اداره کرده و فعالیت اجتماعی داشته باشند.
غفاری فر تصریح کرد: متاسفانه به رغم تمام پیگیری ها، هشدارها و اعلام لزوم این امر مهم، هنوز شرایط و ساختارهای کالبد شهری فاقد مناسب سازی های لازم برای این عزیزان است.
رئیس بهزیستی بندر انزلی خاطرنشان کرد: در سال های اخیر از طریق تست های غربالگری همچنین تست هایی که بلافاصله بعد از تولد برای نوزادان انجام می شود شاهد کم شدن معلولیتهای حرکتی، شنوایی، بینایی و... هستیم.
وی، با بیان اینکه در حال حاضر ۲۰ خانواده دارای دو معلول و بالاتر تحت حمایت بهزیستی هستند، گفت: احداث مسکن برای خانوارهایی که دارای زمین هستند با همکاری بهزیستی، بنیاد مسکن، خیرین و در مواردی با حضور سپاه انجام می شود که اکنون مهترین مشکل نداشتن زمین بوده و بهزیستی از طریق در اختیار قرار دادن وام های کم بهره، ودیعه مسکن یا کمک بلاعوض تلاش دارد تا مشکل این خانوارها را برطرف کند؛ البته همه این ها مستلزم وجود اعتبارات مکفی است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مواردی که برای توانخواهان در حال انجام است پرداخت هزینه دانشگاه است، تصریح کرد: علاوه بر ایجاد زمینه تحصیل، حرفهآموزی این عزیزان در دستورالعمل سازمان بهزیستی است و افراد براساس توانایی و علاقه خود با تفاهم نامه ای که با اداره فنی و حرفه ای منعقد شده، حرفه مورد نظر را فرا گرفته و می توانند با دریافت تسهیلات اشتغال مشغول به کار شوند.
انتهای پیام
نظرات