فرزانه حسینی، امروز سه شنبه ۱۵ آذر به رسانههای گروهی گفت: در مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری استان، خدمات آموزشی، مشاوره، پیشگیری، مراقبت و درمان به تمامی مراجعین و گروه هدف ارائه میشود و افراد آلوده و بیمار و خانوادههای آنان، گروههای پرخطر و در معرض خطر و کلیه مراجعین، از گروههای هدف دریافت خدمات در این مرکز هستند.
به گزارش ایسنا، وی افزود: هر مورد HIV مثبت که در سطح شهرستان یا استان کشف شود، (از طریق آزمایشگاهها، کلینیک مادران باردار، بیمارستان ها و سایر مراکز) بر اساس نظام مراقبت HIV وزارت بهداشت، برای دریافت خدمات باید به مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری ارجاع شود و در این صورت کشف بیمار ارزشمند خواهد بود.
مسئول مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری خراسان جنوبی با بیان اینکه کشف بیمار و درمان به موقع، یک راه پیشگیری از ابتلای سایر افراد به HIV است، افزود: شناسایی ۹۵ درصد بیماران و تحت درمان قرار گرفتن آنها تا سال ۲۰۳۰ هدف برنامه مراقبت و کنترل HIV اعلام شده است.
پزشک درمانگر ایدز دانشگاه با اشاره به اهمیت کشف بیمار HIV مثبت تصریح کرد: ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر بیمار به طور تقریبی در کشور وجود دارند که حدود یک سوم آنها شناسایی نشدهاند و این در حالی است که خود این افراد از بیماری خود خبر ندارند و عامل بیماری را به دیگران منتقل میکنند.
تست مثبت نشانه ابتلا نیست!
حسینی با بیان اینکه صرف داشتن یک تست مثبت HIV فرد به عنوان مثبت قطعی در نظر گرفته نمیشود، خاطرنشان کرد: برای این فرد، پس از ورود به مرکز مشاوره، باید طبق الگوریتم تشخیص HIV با تستهای تاییدی، بیماری وی تایید شود و بعد از آن ، به عنوان یک مورد مثبت پرونده تشکیل میشود و در ادامه ضمن انجام معاینات کامل، از نظر بیماریهای زمینهای، سابقه بیماری قبلی، انجام رفتارهای پرخطر مورد بررسی قرار میگیرد و بر فرض اگر فرد دچار اعتیاد باشد برای ترک یا متادون تراپی به مرکز MM۱معرفی میشود.
مسئول مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری استان با بیان اینکه در بیماران متاهل، باید شریک زندگی فرد در جریان بیماری قرار گیرد، گفت: همچنین اطلاعات بیماران باید محرمانه باشد، در صورتی که شخص رضایت داشته باشد، بیماری وی به خانواده و همسرش گفته میشود، در غیر اینصورت اطلاعات بیمار افشا نمیشود.
حسینی با بیان اینکه تمامی خدمات این مرکز در انجام آزمایشات و روند درمان رایگان است، افزود: بررسی از نظر بیماریهای آمیزشی، ارزیابی وضعیت جسمانی کبد، کلیه، سیستم ایمنی و تست بار ویروسی در خون و انجام آزمایشات روتین از اقداماتی است که در افراد مثبت انجام میشود.
وی با تاکید بر اینکه بدون تفاوت، تمام بیماران باید تحت درمان قرار بگیرند، گفت: بسیاری از اوقات بیمار اچ آی وی ممکن است تا یک ماه بیماری خود را انکار کند و یا وارد فاز افسردگی و یا تهاجمی شود؛ بنابراین مهمترین مسئله در بیماران اچ آی وی تمکین به درمان است که اولاً بیماری را بپذیرند و بدانند باید تا پایان عمر دارو مصرف کنند و اگر داروها به طور مرتب مصرف نشود، مقاومت دارویی ایجاد خواهد شد که میتواند روند درمان را سخت تر کند.
خون و رابطه جنسی؛ تنها راههای انتقال
پزشک درمانگر ایذر با اظهار اینکه بیماری اچ آی وی از طریق روابط معمول مانند دست دادن و روبوسی منتقل نمیشود، گفت: تنها راههای انتقال اچ ای وی، خون و رابطه جنسی است.
حسینی با بیان اینکه این بیماری کاملاً قابل پیشگیری است، افزود: بیماران باید هر ماه برای دریافت دارو، هر سه ماه برای انجام آزمایشات روتین، ارزیابی کارکرد کلیه، کبد و بررسی کم خونی مراجعه داشته باشند و بانوان نیز سالیانه باید از نظر پاپ اسمیر و عفونتهای آمیزشی بررسی شوند.
وی با اظهار اینکه هیچ وقت نمیتوانیم بگوییم بیمار، رفتارهای پرخطر را کنار بگذارد، تصریح کرد: به این بیماران باید روش مراقبت از خود و دیگران را آموزش بدهیم.
مسئول مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری خراسان جنوبی با بیان اینکه HIV بیماری ویروسی است، گفت: ویروس اچ آی وی عاملی است که فقط در بدن انسان زنده میماند و در محیط قابلیت زنده ماندن ندارد و بر اثر گرما و رطوبت از بین میرود.
حسینی با بیان اینکه گلبول سفید تنها سلولی است که پذیرای ویروس اچ آی وی است، گفت: ویروس وقتی وارد گلبول سفید شد در مرحله اول هیچ تهاجمی در بدن ندارد و یک زندگی مسالمت آمیز با آنان شروع میکند و در واقع از مواد غذایی گلبول سفید استفاده میکند و به تدریج گلبولهای سفید ضعیف میشوند چراکه گلبول سفید سربازان دفاعی بدن هستند قدرت دفاع در برابر عوامل بیماری زا دیگر را از دست میدهند؛ در این مرحله و با نقص ایمنی ایجاد شده، عفونتهای ساده و خفیف، شخص مبتلا را شدیدا درگیر میکند و دچار سل، اسهالهای طولانی، تب و کاهش وزرن و عفونتهای تنفسی میشوند.
وی با بیان اینکه ممکن است ویروس سالها در بدن بماند و شخص هیچ علائمی نداشته باشد تا به مرحلهای برسد که سیستم ایمنی بدن ضعیف میشود، علائم بقیه بیماریها بروز کرده و سندروم ایدز به وجود میآید، تصریح کرد: اگر شخص بیمار به موقع مراجعه کند و تحت درمان قرار گیرد قطعاً وارد فاز ایدز نمیشود.
این پزشک درمانگر ایدز با بیان اینکه روند درمان بیماران بسیار مهم بوده و اگر فرد بیمار غیبت داشته ما موظفیم به سراغ وی برویم و همچنین برای همسر فرد نیز باید پرونده تشکیل شود تا زمانی که مطمئن شویم نتیجه منفی است، یادآور شد: مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری استان از سال ۱۳۸۳ برای اولین بار پایه گذاری و اولین بیمار استان در سال ۱۳۸۸ شناسایی شد.
وی با اظهار اینکه برای تمام بیماران شناسایی همواره پیگیری انجام شده و درمان قطع نمیشود گفت: مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری استان در کنار مرکز خدمات جامع سلامت غدیر قرار دارد که در نوبت صبح و در ساعت اداری پاسخگوی مراجعین و ارائه خدمات به آنان است.
مسئول مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری خراسان جنوبی با اعلام اینکه مشاوره تلفنی از طریق تماس با ۳۲۴۱۴۳۸۰ انجام میشود، گفت: یکی از خدماتی که در مرکز مشاوره انجام میشود، پیشگیری انتقال بیماری از مادر به نوزاد است.
حسینی با اظهار اینکه در تمامی مادران باردار تست اولیه غربالگری اچ آی وی انجام میشود، گفت: اگر مادر اچ آی وی مثبتی شناسایی شد و درمان به هنگام این فرد انجام شود، از ابتلا نوزاد جلوگیری میشود به طوری که میتوان گفت در صورت درمان مادر احتمال انتقال از ۶۰ درصد به یک درصد میرسد.
وی با بیان اینکه انتقال از مادر به نوزاد در طی بارداری ، موقع زایمان و دوران شیردهی امکان پذیر است، گفت: بهتر است که زایمان این مادران به صورت سزارین انجام شود و برای شیردهی از شیرخشک استفاده کنند.
حسینی با تاکید بر اینکه در اولین ورود مادر باردار به مراکز بهداشتی باید تست غربالگری اچ ای وی انجام شود، به اجرای طرح پیشگیری انتقال از مادر به نوزاد در کل کشور اشاره کرد و گفت: این طرح برای اولین بار به صورت پایلوت در ۱۶ دانشگاه کشور انجام شد که نتایج قابل توجهی داشت به گونهای که در آن از ۸۰۰ هزار مادر غربالگری شده حدود ۸۰ مورد مثبت کشف شد که تنها یک نوزاد مبتلا به دنیا آمد.
انتهای پیام
نظرات