فرزاد فرجی در نشست «بررسی عوامل مؤثر بر رشد حاشیهنشینی در همدان» که در دفتر خبرگزاری ایسنا برگزار شد، با اشاره به اینکه بیشترین فضای خالی برای ساخت و ساز در منطقه چهار شهری است، اظهار کرد: در این مکان بیشترین مساکن با بافت قدیمی و رعایت نکردن ضوابط شهرسازی ایجاد شده و ما با چند مشکل در این مکانها مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه به علت رعایت نکردن ضوابط ساختوساز ما برای ایجاد مسکن باید از زمینهای که تفکیک اصولی شدهاند، استفاده کنیم، یادآور شد: در این مناطق برای تشویق افراد به اصولی ساختن نقشه پروانه را تا دو و نیم طبقه رایگان درنظر گرفتیم.
تله دلالان زمین برای مهاجران
فرجی با اشاره به فروش زمین به مهاجران در منطقه چهار شهر همدان، ادامه داد: مهاجرانی که به همدان میآیند عمدتاً از شهرهای ایلام، کردستان و شهرها و روستاهای اطراف همدان هستند که این افراد دارای بودجه محدود بوده و متأسفانه در تله دلالان میافتند و آنها هم قطعههای زمین خالی را در این مناطق پیدا میکنند و بدون رعایت قوانین تفکیک اراضی، سرانهها، مسیرها و معابر دست به تفکیک میزنند.
وی با بیان اینکه این دلالان با دور زدن ضوابط شهرداری زمینها را قطعهبندی کرده و حقوق قانونی و سرانههای عمومی شهرداری هم پرداخت نمیکنند، تصریح کرد: این امر باعث ایجاد ساختوساز غیرمجاز و مناطق متراکم غیرمجاز میشوند که فضاهای عمومی مثل فضای آموزشی، بهداشتی و درمانی هم درآن دیده نشده است و باعث میشود که شهرداری از بودجه بیتالمال که برای خدمات عمومی شهر است، برای تملک زمینهای دیگر و ایجاد فضاهای عمومی هزینه کند.
مشاور مدیر منطقه چهار شهرداری همدان با تأکید بر اینکه برای جلوگیری از ساخت و ساز غیرمجاز باید دستگاههای دیگر هم به شهرداری کمک کنند، خاطرنشان کرد: برای مثال زمانی که شهرداری سوابق ثبتی یک قطعه زمین را تقاضا میکرد و کد UTM هم به اداره ثبت میداد، در پاسخ نامه اداره ثبت عنوان میکرد این اداره مواجه با تکلیف نیست! البته خوشبختانه به لحاظ همکاری نسبت به گذشته خیلی بهتر شده اما شهرداری به یاری بیشتر ادارات برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز نیاز دارد.
مقابله با تفکیکهای غیرمجاز و طرح جامع در حال اجراست
فرجی با بیان اینکه مقابله با تفکیکهای غیرمجاز و طرح جامع در حال اجراست، اضافه کرد: در طرح جامع و تفصیلی باید براساس مالکیتها کاربریها را تقسیم کنیم بهطوریکه کاربریهای عمومی باید روی املاک دولتی قرار بگیرد چراکه شهرداری آنقدر درآمد ندارد که زمانی که کاربری را روی ملک شخصی میگذارند، اجرا کند و طرح اجرا نمیشود و فقط شهرداری با مالکان دچار اختلاف میشود.
وی با اشاره به اقدامات شهرداری منطقه چهار همدان در جلوگیری از حاشیهنشینی، تصریح کرد: شهرداری منطقه چهار همدان سعی کرده نسبت به خدمات رسانی، توسعه شهری و ایجاد معابر، بازگشایی معابر که از راهکارهای جلوگیری از رشد حاشیهنشینی است، انجام دهد بهطوریکه امسال حدود ۲۰ هزار تن آسفالت در معابر این منطقه ریخته شده است.
وی پوشش رودخانهها در مناطق کم برخوردار و بازگشایی بیش از ۵۰ معبر در منطقه چهار را از دیگر اقدامات این مدیریت دانست و به ضعف قانونی در جلوگیری از حاشیه نشینی اشاره کرد و افزود: در برخورد با ساخت وساز غیرمجاز درگیریهایی بین پلیس ساختمان و سازندگان غیرمجاز ایجاد میشود و در واقع با ضعف قانون همراه است به طوریکه اگر بخواهیم جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز را بگیریم، باید جرم انگاری شود.
فرجی تصریح کرد: وقتی کار کردن در ملکی که به صورت غیرمجاز احداث میشود، جرم باشد و مسئولیت قانونی برای کارگران و نیروی کار ایجاد کند به راحتی وارد ساخت و ساز نمیشوند در حالیکه الان با دو تا سه برابر دستمزد حاضر به کار در ساخت وسازهای غیرمجاز هستند و این موضوع یکی از مشکلاتی است که شهرداری با آن مواجه است.
مشاور مدیر منطقه چهار شهرداری همدان جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز نیاز به ورود همه سازمان ها و ارگان هاست، یادآور شد: شهرداری، شورای شهر و راه و شهرسازی در این زمینه ورود خوبی دارند اما نیاز است سایر دستگاهها هم ورود داشته باشند.
وی در پایان درباره تفکیک اراضی و واگذاری به مردم نیز تأکید کرد: اراضی مربوط به شهرداری به قدری نیست که در اختیار مردم قرار دهد ضمن اینکه بیشتر اراضی موجود در شهر مربوط به راه و شهرسازی، اوقاف و ... است.
انتهای پیام
نظرات