مهرعلی باران چشمه در گفتوگو با ایسنا، درباره ثبت پرونده فرهنگ پهلوانی، بازیهای سنتی زورخانهای، ورزش و کشتی به نام کشور آذربایجان در سازمان جهانی یونسکو، اظهار کرد: سال ۸۹ زمانیکه آقای صفارزاده رییس فدراسیون بود، آیین ورزش زورخانه ای و کشتی پهلوانی به نام ایران ثبت جهانی شد. کشور آذربایجان تا زمان قاجار در قلمرو ایران بوده است، آن ها سال گذشته از یونسکو درخواست کردند که ورزش زورخانه ای به نام این کشور ثبت شود، یک سری عکس و مدارک هم برای یونسکو ارسال کردند. البته دروغ هم نگفتند چرا که زمانی جزو قلمروی ایران بودند و یک زورخانه قدیمی هم دارند.
رییس فدراسیون ورزشهای زورخانهای افزود: بر همین اساس نیز با موافقت یونسکو، ورزش زورخانه ای و فرهنگ پهلوانی به نام آذربایجان ثبت ملی شد و موضوع ثبت جهانی آن به نام آذربایجان درست نیست چرا که کماکان ثبت جهانی آن به نام ایران است.
وی خاطرنشان کرد: قبل از برگزاری اجلاس یونسکو هم من و هم آقای مهرعلیزاده به دوستان سازمان میراث فرهنگی به صورت تلفنی یا مکتوب این موضوع را پیگیری کردیم اما در پاسخ گفتند" نگران نباشید ما به آنجا می رویم که این کار انجام نشود، اگر هم بشود مانند یلدا یا عید نوروز که به نام چند کشور ثبت شده است، این کار انجام می شود."
باران چشمه ادامه داد: ما ۹۰۰ زورخانه و یکصد هزار ورزشکار زورخانه ای در ایران داریم اما آذربایجان تنها یک زورخانه قدیمی و حدود تنها یکصد ورزشکار زورخانه ای دارد. با این حال ناراحتی ما این است که نباید ورزش زورخانه ای به نام آن ها ثبت میشد. برخی آقایان های و هوی راه انداخته اند و گفتند فدراسیون و وزارت ورزش در خواب بوده اند، در حالی که ما یک ماه پیش هم به میراث فرهنگی و هم به معاونت های حقوقی و پارلمانی وزارت ورزش اعلام کردیم و همه در جریان بودند.
رییس فدراسیون ورزش های زورخانه ای، تصریح کرد: پس از این اتفاق ما یک نامه به میراث فرهنگی زدیم که رایزنی کنید تا یونسکو مصوبه خود را ابلاغ نکند. وزارت خارجه، میراث فرهنگی و نمایندگان ایران در یونسکو هم پیگیر این موضوع هستند و در تلاشند تا این مصوبه یونسکو ابلاغ نشود!
وی در پایان گفت: واقعا جای نگرانی وجود ندارد، این را من نمی گویم، کسانی که تاریخ و میراث می دانند می گویند. آذربایجان فقط به نام خودش ثبت ملی کرده و ثبت جهانی ورزش های زورخانه ای فقط به نام ایران است.
انتهای پیام
نظرات