محمد دلپسند در حاشیه بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار هرمزگان در گفتوگو با ایسنا، ضمن تبریک هفته پژوهش به همه پژوهشگران، محققان و اندیشمندان کشور، اظهار کرد: امیدوارم فعالیتهای این هفته و دستاوردهایی که در نمایشگاهها و سایر برنامههای این هفته به معرض نمایش گذاشته میشود، اسباب رونق بیشتر فضای فکری و پژوهشی کشور را فراهم کرده و نتایج ملموسی داشته باشد.
وی افزود: خوشبختانه از سالهای گذشته در هرمزگان نمایشگاه هفته پژوهش به همت دانشگاه هرمزگان و سایر نهادهای فرهنگی، علمی و پژوهشی استان برگزار میشود که ویترین خوبی از مجموعه فعالیتهای پژوهشی استان است. با توجه به ظرفیت اقتصادی و صنعتی استان، انتظار میرود این ویترین هرساله پررونقتر و چشمگیرتر از قبل و محلی برای نمایش توانمندیهای بخشهای پژوهشی استان باشد.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: هرچه انتظارات از این نمایشگاه بالا رود، انتظارات از دستگاههای پژوهشی همچون جهاد دانشگاهی نیز افزایش مییابد و ما باید بتوانیم متناسب با ظرفیتهای موجود، خدمات و دستاوردهای مناسبی را نیز ارائه دهیم.
دلپسند در پاسخ به این سؤال که "آیا نمایشگاه هفته پژوهش در سالهای گذشته و سال جاری توانسته است ظرفیتهای بالقوه پژوهش استان را به معرض نمایش بگذارد یا خیر"، بیان کرد: باید قضاوت را بر عهده اهل فکر و پژوهش استان بگذاریم. اگر نمایشگاه توانسته باشد این ظرفیتها را به نمایش بگذارد باید بررسی شود که چه نتایج ملموسی به دنبال داشته و اگر در این زمینه موفق نبوده نیز باید مشکلات و موانع آن مورد بررسی و گرهگشایی قرار گیرد.
وی تصریح کرد: استان هرمزگان در حال تبدیل شدن به قطب صنعت کشور است و استقرار صنایع بالادستی به خصوص در بخش صنایع معدنی، پالایشی و دریا محور در استان هرمزگان موجب ظهور نیازهای غیرقابلانکار به پژوهش و تحقیقات صنعتی شده است.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان عنوان کرد: بخشی از اینکه ما تا چه اندازه در دانشگاهها میتوانیم این نیازها را پوشش دهیم به توسعه علمی و فناورانه در استان هرمزگان بازمیگردد. دانشگاههای استان به تنهایی نمیتوانند همه ظرفیتهای علمی خود را فعال و پژوهشهای مرتبط با نیازهای اقتصادی و صنعتی استان را پاسخ دهند.
دلپسند اضافه کرد: در فاز مسئولیتهای اجتماعی، صنایع نباید تنها به یک سری از خدمات اجتماعی در حوزه بهداشت و درمان و ورزش اکتفا کنند، یکی از مسئولیتهای مهم استقرار صنعت در هر زیستبومی این است که حامی و پشتیبان اصلی توسعه فناورانه، علمی، و پژوهشی در منطقه باشد.
وی اظهار کرد: ما در تاریخ معاصر خود دیدهایم که استقرار صنعت در زیستبومهای محلی چطور توانسته است موجب تحرک فضای فرهنگی، علمی و آموزشی باشد. برای مثال شهر آبادان در دهه 20 تا 40 با حمایت پالایشگاه نفت، آموزشکدههای فنی متعدد و در نهایت دانشکده نفت را به خود میبیند. آموزشگاههای بزرگی از سطوح ابتدایی تا متوسطه ایجاد میشود و بخشهای فرهنگی مولدی که کالبد پویای شهری را در آن دوران در جنوب شرجیزده پدیدار میسازد و امروز الگوی زندهای از آنچه صنعت میتواند در یک زیستبوم شکل دهد را پیش چشم ما قرار داده است.
همگرایی صنعت و دانشگاه موجب بالندگی حوزه پژوهش و فناوری استان میشود
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان افزود: انتظار دانشگاهیان از صنایع بالادستی مستقر در هرمزگان این است که به عنوان حامی و پشتیبان توسعه علمی و فناورانه در استان عمل کنند اما به نظر میرسد در حال حاضر مانع اصلی رونق و بالندگی فعالیتهای پژوهشی و فناورانه در مناطقی مثل هرمزگان، فاصلهای است که بین نیازهای صنعت به خدمات پژوهشی - تحقیقاتی و توان دانشگاه وجود دارد. این دو نهاد در صورت همگرایی قطع به یقین میتوانند موجب شکوفایی و بهرهمندی یکدیگر را فراهم سازند، مشروط بر اینکه هم صنعت باید در پارادایم فکری خود تجدیدنظر کند و هم دانشگاه بداند که هیچ شکوفایی علمی و فناورانهای بدون پشتیبانی صنعت (به عنوان مشتری نهایی خدمات دانشبنیان نهاد دانشگاه) حاصل نخواهد شد.
دلپسند تصریح کرد: شاید اکنون در دانشگاههای هرمزگان آن گروههای پژوهشی، پژوهشکدهها و پژوهشگاههای لازم برای پاسخدهی به نیازهای صنعت خاصی وجود نداشته باشد و صنایع نیازهای خود را در بیرون از استان تأمین کنند اما امروز صنعت باید کمک کند تا این خدمات دانشبنیان توسط دانشگاهها در استان شکل بگیرد. در این صورت است که یک بازار دائمی و یک تأمینکننده بومی پایدار خدمات و محصولات دانشبنیان در استان شکل میگیرد که صنعت هم به شکل مقرون به صرفهای از آن بهره میگیرد.
وی با اشاره به شعار سال 1401 عنوان کرد: شرکتهای دانشبنیان با هر کیفیتی به بومیسازی دانش و انتقال فناوری به داخل کشور مشغول هستند اما بزرگترین مشکل این شرکتها تجاریسازی دانش و ورود به فاز صنعتیسازی محصولات دانشبنیان است.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان بیان کرد: نظام اقتصادی و بانکی کشور به دلیل ماهیت سوسالارنه خود هیچگاه به ریسک کردن بر روی دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان علاقهمند نیست و نگاهی صرفاً اقتصادی و مشارکت در سود را در پیش دارد که این نظام اقتصادی و بانکی با این نگاه و پارادایم فکری هیچگاه نمیتواند از فعالیتهای شرکتهای دانشبنیان حمایت کند.
دلپسند ادامه داد: اگرچه صندوقهایی برای حمایت از فعالیت شرکتهای دانشبنیان شکل گرفتهاند اما تا زمانی که این صندوقها از توان و منابع درخور، فراگیری و اراده لازم پوشش دادن نیاز شرکتهای دانشبنیان کشور برخوردار باشد، ضروری است با اصلاح سیاستهای بانکی و پولی با نوعی از بهسازی در سیاستهای کلان نظام اقتصادی و بانکداری کشور همچون سایر کشورها، مؤسسات مالی و اقتصادی را در راستای حمایت از اقتصاد دانشبنیان ملزم به فاصلهگیری از بنگاهداری اقتصادی کرد تا منابع عمومی و منابع حاصل از سرمایهگذاری بخش خصوصی و سپردههای خرد مردمی را با رضایت آنها در بخش اقتصاد مولد دانشبنیانها صرف کنند تا حمایت از اقتصاد دانشبنیان از وضعیت شعار به عمل گام بردارد.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان در آخرین بخش سخنان خود با اشاره به فعالیتهای پژوهشی جهاد دانشگاهی استان هرمزگان، اظهار کرد: ما پس از اعلام ورود به حوزه تحقیقات آبزیپروری، با همکاری اعضای هیئتعلمی دانشگاهها و محققان و پژوهشگران آزاد و فعالان این صنعت در استان و کشور طرحهای نوآورانه و فناورانه درخوری را آماده ارائه کردیم.
دلپسند افزود: طرحهایی همچون فناوریهای نوین فرمول سازی و احداث مجتمع زیستفناوری تولید خوراک آبزیان منطبق با شرایط آبزیان کشور، طرح تولید سوختهای زیستی با استفاده از جلبک دریایی، طرح فناوریهای نوین تکثیر و پرورش تن ماهیان در سواحل مکران، طرحهای آموزشی و اقتصادی پرورش متراکم میگو در سیستم گلخانهای در این راستا قابل اشاره است. همچنین طرح بازیافت پسماند حاصل از تصفیه سیستم فاضلاب بندرعباس، طراحی شناورهای هوشمند برای آسیبشناسی و عارضهیابی پیکره دریاپیماها و اقیانوسپیماها و... نیز ازجمله طرحهای در دست اقدام جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش است.
وی اظهار کرد: طراحی سامانههای هوشمند کنترل دما و رطوبت در تأسیسات گلخانهای و سردخانهای، آموزش بهکارگیری، نصب، تعمیرات و مدلسازی پهبادهای تحقیقاتی و قابل استفاده در صنعت کشاورزی و دفع آفات نباتی و طرحهای نوآورانه و فناورانه دیگری نیز در قالب فعالیتهای واحدهای فناور مرکز رشد جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان در حال اجراست.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان همچنین با اشاره به فعالیتهای گروه مدیریت راهبردی جهاد دانشگاهی هرمزگان، عنوان کرد: این گروه یکی از مشاوران قابلاعتماد و امین معاونتهای پشتیبانی و منابع انسانی صنایع و دستگاههای اجرایی در استان است.
دلپسند بیان کرد: اجرای طرحهای مدیریت دانش، طرحهای رضایت سنجی کارکنان و مخاطبان و بهرهمندان در سطح دستگاهها، ایزوهای مدیریتی، تعریف پروژههای بهبود عملکرد کیفیت و راندمان، مجموعه تحقیقات مدیریتی موردنیاز بخش صنعت و دستگاههای اجرایی استان، تدوین اسناد توسعهای بالادستی که نقشههای راه بسیار مهمی را برای توسعه صنعت آبزیپروری، توسعه صادرات در استان هرمزگان، سند توانمندسازی زنان خوداشتغال و خودسرپرست در استان و نیز تهیه سند توسعه بخش مشاغل خانگی، گوشهای از فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهشهای مدیریت راهبردی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مجموعه فعالیتهایی که در حوزه پژوهش طی سالهای اخیر در جهاد دانشگاهی هرمزگان صورت گرفته در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار استان در معرض عموم قرار گرفته است و علاقهمندان میتوانند از این دستاوردها بازدید و ما را از نقطه نظرات سازنده خود بهرهمند کنند.
انتهای پیام
نظرات