• یکشنبه / ۱۳ آذر ۱۴۰۱ / ۱۱:۵۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401091308254
  • خبرنگار : 50558

/ایران و همسایگان/

نخست‌وزیر جدید عراق یخ روابط ایران و عربستان را خواهد شکست؟

نخست‌وزیر جدید عراق یخ روابط ایران و عربستان را خواهد شکست؟

ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به بهبود نقش میانجی­‌گرایانه عراق بین ایران و عربستان در دوره السودانی گفت: با اینکه عراقی­‌ها مصمم به ایفای نقش میانجی­‌گری هستند، اما نقش آنها در روابط ایران و عربستان محدود است و در آینده، روابط آنها با مولفه­‌های دیگری هم عجین است.

علی­‌اکبر اسدی در گفت­‌وگو با ایسنا با اشاره به اولین سفر شیاع السودانی به عنوان نخست‌وزیر عراق طی هفته گذشته به ایران و تاکید مقامات ۲ کشور بر حل مساله کردستان عراق به عنوان یکی از مهم­‌ترین مسائل میان ایران و عراق اظهار کرد: علاوه­ بر ارتباط با دولت عراق، ایران با خود کردستان در مسائلی همانند حضور جریان­ات و احزاب کرد، تبادلات اقتصادی، موضع ایران در قبال استقلال کردستان و حضور و فعالیت گروه­‌های معارض ایرانی مانند کومله و دموکرات در اقلیم کردستان در ارتباط است.

وی با اشاره به تلاش­‌های پی­‌در­پی ایران برای حل مساله کردستان عراق ادامه داد: همواره ایران از مقامات کرد این تقاضا را داشته که احزاب و جریانات معارض ایران را کنترل و محدود کنند اما به دلایلی مانند پیوندهای قومی و فرهنگی بین کردهای اقلیم کردستان عراق و گروه­‌های کرد معارض ایران، عدم تسلط دولت مرکزی عراق بر این اقلیم و وجود نوعی از خودمختاری در اقلیم کردستان باعث می‌شد این گروه­‌ها همچنان به فعالیت خود ادامه دهند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه به رغم تمام انتقادات و پیام­‌ها و هشدارهای ایران اقدام اساسی در قبال این گروه­‌ها صورت نگرفته، افزود: با توجه به ناآرامی­‌های اخیر کشور و ارتباط این نا­آرامی­‌ها با فعالیت گروه­‌های معارض کرد در اقلیم کردستان، ایران رویکرد خود را تغییر داد و سعی کرد به صورت فعالانه­‌تر در راستای منافع و امنیت ملی خود وارد عمل شود و با این گروه­‌ها برخورد کند.

اسدی حمله موشکی اخیر ایران به کردستان عراق را نقطه عطف روابط ۲ کشور دانست و در خصوص راه رهایی از خطرات در مرز با عراق عنوان کرد: در سفر السودانی به تهران یکی از محورهای اصلی گفت‌وگوها موضوع امنیت مرزی و کنترل ورود معارضان کرد به خاک ایران بود و قرار شد یکی از راهکارها، استقرار یکی از پایگاه­‌های نیروهای عراقی در نزدیکی مرز ایران با اقلیم کردستان باشد.

وی در رابطه با اینکه چقدر این توافقات و تعهدات متقابل می­‌تواند عملی شود، گفت: مستقر شدن نیروهای عراقی در مرز مطابق با توافق موجود بین بغداد و اربیل به صورت مشترک با نیروهای پیشمرگه، می­‌تواند تا حدی دغدغه­‌ها را کاهش دهد.

اسدی خاطرنشان کرد: اینکه امنیت مرزها کاملا تامین شود، حداقل در کوتاه‌مدت چندان عملی به نظر نمی‌رسد زیرا مرز طولانی بیش از ۱۶۰۰ کیلومتری بین ۲ کشور نمی‌تواند امکان تمرکز امنیتی لازم را به همراه داشته باشد و قطعا شاهد برخی از اقدامات و عبور نیروهای معارض از مرز خواهیم بود؛ ضمن اینکه فارغ از مرز در خود اقلیم کردستان هم نوعی از همنوایی و همدردی بین عناصر نیروهای کرد عراق و نیروهای معارض ایرانی وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه پایانی برای ورود نیروهای معارض به کشور نمی­‌توان قائل بود، افزود: هرچند این نیروها در اثر اقدامات سیاسی، نظامی و امنیتی با محدودیت­‌هایی مواجه شوند اما این نمی­‌تواند کاملا به محو جریانات و حضور نظامی و امنیتی آن‌ها در اقلیم کردستان منجر شود و کماکان سطحی از فعالیت در میان­‌مدت و بلندمدت وجود خواهد داشت.

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به تاثیرات تغییر مقام نخست­‌وزیری در عراق بر سیاست خارجی این کشور در قبال ایران بیان کرد: روابط عراق با ایران و بقیه کشورهای منطقه تابع یکسری الزامات ژئوپلیتیک و متاثر از بافت جمعیتی و منافع خاص عراق در کانون خاورمیانه است. از طرفی دیگر به نوع رویکرد، نگرش، ­ تصورات و ادراکات رهبران حاکم معطوف است.

اسدی اضافه کرد: در سطح کلان عراق همچنان در تلاش است ضمن داشتن روابط خاص با کشورهای منطقه، یک سیاست خارجی متوازن در پیش گیرد و به مانند گذشته از ورود به هر محور و ائتلاف منطقه­‌ای اجتناب می­‌کند.

وی با اشاره به مداومت سیاست خارجی متوازن منطقه­‌ای عراق ادامه داد: روابط ایران و عراق طی چند سال اخیر تحت تاثیر تحولاتی مانند تنش ناشی از ترور شهید سلیمانی، حضور نیروهای آمریکایی، اعتراضات و تحولات داخلی عراق و رویکرد بخشی از معترضان این کشور در قبال ایران به گونه‌ای انتقادی و اعتراضی بود.

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به گرمابخشی سودانی بر روابط ۲ کشور خاطرنشان کرد: رویکرد الکاظمی در عمده مقاطع چند سال اخیر روابط ۲ کشور را تاحدی روبه سردی کشاند اما با توجه به اینکه السودانی نماینده فراکسیونی نزدیک به ایران محسوب می‌شود، روابطمان با عراق نسبت به دوره الکاظمی، نخست‌وزیر سابق، رو به گرم­تر شدن رفته اما این به معنای این نیست که عراق خود را از ارتباط با دیگر کشورهای منطقه محروم کند.

اسدی در خصوص تاکید مجلس و مقامات عراق بر خروج نیروهای آمریکا اظهار کرد: به رغم تمام این تاکیدات اما هیچ چشم­‌اندازی برای تغییر اساسی در روابط عراق و آمریکا وجود ندارد زیرا بخش عمده­‌ای از جریانات و احزاب عراقی همچنان بر این نظرند که حضور آمریکایی­‌ها در عراق در قالب مربیان و آموزش­‌دهندگان و همچنین به دلیل حمایت­‌های لجیستکی و اطلاعاتی که آمریکایی­‌ها برای این کشور فراهم کرده‌اند، همچنان لازم است.

وی با تاکید بر کمرنگ­تر شدن حضور نیروهای آمریکایی در عراق خاطرنشان کرد: در عین حال وجود سطحی از روابط میان عراق و آمریکا گریزناپذیر است.  نمی­‌توان منکر تلاش دولت عراق برای کاهش تنش­‌هایش با آمریکا شد و خروج کامل نیروهای آمریکایی از عراق به خصوص با وجود ملاقات­‌های زیاد السودانی با آمریکا در چند هفته گذشته، نشان­‌دهنده گریزناپذیری سطحی از همکاری میان عراق و آمریکاست.

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به بهبود نقش میانجی­‌گرایانه عراق بین ایران و عربستان در دوره السودانی بیان کرد: دولت السودانی اعلام کرده عراق همچنان خواستار ایفای نقش میانجی­‌گرایانه بین ایران و عربستان است و کاهش اختلافات و تنش­‌ها در سطح منطقه به خصوص بین ایران و عربستان را به عنوان عنصری الزامی در جهت بهبود ثبات منطقه می­‌داند و مانند دوره الکاظمی تلاش­‌های خود را ادامه می­‌دهد و چه بسا با توجه به نزدیک­‌تر بودن السودانی به ایران، جمهوری اسلامی می‌تواند اعتماد بیشتری به بغداد برای میانجی‌گری داشته باشد.

اسدی در مورد میزان موثر بودن نقش میانجی­‌گری عراق میان ایران و عربستان عنوان کرد: روابط ایران و عربستان به مولفه­‌های بسیار متعددی بستگی دارد و روی کار آمدن السودانی تنها یک فاکتور است. در چند ماه اخیر روابط ایران و عربستان پیشرفتی نداشته و حتی مسائل و تنش­‌های جدیدی هم شکل گرفته است. بر این اساس چه بسا با اینکه عراقی­‌ها مصمم به ایفای نقش میانجی­‌گری هستند، اما نقش آن‌ها در روابط ایران و عربستان محدود است و در آینده، روابط آنان با مولفه­‌های دیگری هم عجین است.

وی در خصوص آماده شدن فضای عراق برای برگزاری دور ششم مذاکرات ایران و عرستان ابراز عقیده کرد: درست است در برگزاری دور ششم تحولات داخلی عراق نقش داشته اما ایران و عربستان به آن آمادگی لازم نرسیده‌اند. ناآرامی­‌های داخلی کشور، منطقه و حوزه بین‌الملل به گونه­‌ای نیست که ۲ کشور و به خصوص عربستانی­‌ها به فاز دیپلماتیک و سیاسی برای مذاکرات رسیده باشند و هنوز افق و زمان­‌بندی مشخصی برای این تحول وجود ندارد.

انتهای پیام


  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha