غلامرضا عرب مارکده در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مزایای استفاده از انرژی خورشیدی، اظهار کرد: کاهش آلودگیهای زیست محیطی ناشی از مصرف سوختهای فسیلی، امکان دسترسی به منبع لایزال انرژی خورشیدی بدون نگرانی از پایان یافتن آن، امکان دسترسی به این انرژی در بسیاری از نقاط کشور و عدم نیاز به تکنولوژیهای بسیار پیشرفته و اصطلاحا هایتک برای استفاده از این انرژی به صورت الکتریکی یا گرمایی از جمله مزایایی انرژی خورشیدی است.
به گفته وی، عمده کاربردهای انرژی خورشیدی در آبگرمکن خورشیدی، تولید برق خورشیدی، نیروگاه حرارتی خورشیدی، تهویه مطبوع خورشیدی، آب شیرین کن خورشیدی و... است.
دانشیار مهندسی برق دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه میانگین انرژی تابشی خورشیدی در دنیا، در روز بالاتر از ۳.۵ کیلووات ساعت در مترمربع است، تصریح کرد: این رقم در ایران به طور متوسط حدود ۴.۵ کیلووات ساعت در مترمربع است، یعنی با توجه به ارتفاع بالاتر اغلب نقاط کشور از سطح دریا و افزایش شدت تابش و خنک بودن هوا در ارتفاعات امکان دسترسی به این انرژی نسبت به متوسط دنیا بیش از ۴۰ درصد است.
عرب ادامه داد: متاسفانه میزان استفاده از چنین ظرفیتی بسیار کمتر از میانگین دنیاست استانی همچون چهارمحال و بختیاری بالاترین میزان ظرفیت تولید انرژی (بین ۵.۲ تا ۵.۴ کیلووات ساعت در روز) را دارد، یعنی هرچه ارتفاع محل نصب نیروگاه برق خورشیدی از سطح دریا بالاتر و دمای محیط خنکتر باشد راندمان تولید انرژی الکتریکی افزایش مییابد، به همین دلیل اغلب مناطق استان از این لحاظ وضعیت بسیار ویژهای دارند.
وی توضیح داد: از مهمترین شرایط لازم برای بهرهوری بالاتر داشتن ارتفاع مناسب از سطح دریا، برخورداری از اراضیهای پهناور، موقعیت جغرافیایی عالی، دارای بودن ظرفیت تابش انرژی خورشیدی بالا و تعداد روزهای آفتابی نسبتا زیاد است که به جز نقاط مرتفع کوهستانی استان که دارای شیب تند و تعداد کم روزهای آفتابی در سال، بقیه مناطق استان ظرفیت بسیار خوبی برای تولید برق خورشیدی دارند.
دانشیار مهندسی برق دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه شهرکرد گفت: در همه جای دنیا برای تولید برق خورشیدی تسهیلات پرداخت میشود تا تولید آن توجیهپذیر شود اما اگر منافع جنبی نظیر نبود آلودگی محیط زیست و ایجاد منبع فناناپذیر برای تولید انرژی را در نظر بگیریم قطعا باید تمام برنامهریزیها برای تسهیل در استفاده هرچه بیشتر از این ظرفیت باشد.
عرب بیان کرد: در ایران نیز تا پنج سال آینده احداث نیروگاههای جدید خورشیدی و تولید برق خورشیدی ارزانتر از روشن نگهداشتن نیروگاههای صنعتی میشود، چراکه توانمندیهای استحصال این انرژی به صورت بومی در کشور وجود داشته و در حال توسعه است، به طوریکه حتی در چهارمحال و بختیاری چند شرکت دانش بنیان در راستای توسعه فناوریهای این صنعت فعال هستند.
وی با بیان اینکه یارانههای مستقیم و پنهانی که برای تولید برق با استفاده از سوختهای فسیلی و برقابی داده میشود توسعه انرژیهای خورشیدی را با چالش مواجه کرده است، اضافه کرد: رقابت با انرژی الکتریکی یارانهای کار بسیار مشکلی است و موجب کاهش مشارکت بخش خصوصی در نصب نیروگاههای خورشیدی توان بالا شده است، با توجه به افق افزایش قیمت حاملهای انرژی در قالب اجرایی شدن فازهای بعدی قانون هدفمندی یارانهها تولید برق خورشیدی از دیدگاه مصرف کننده نیز جذاب خواهد بود، ضمن اینکه استفاده از انرژی خورشیدی یکی از بهترین راههای برقرسانی و تولید انرژی در مقایسه با دیگر مدلهای انتقال انرژی به روستاها و نقاط دور افتاده در کشور از نظر هزینه حمل و نقل، نگهداری و عوامل مشابه است.
دانشیار مهندسی برق دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه شهرکرد خاطرنشان کرد: براساس تحقیقی که اخیرا صورت گرفته اگر ضرایب تعدیل بهای انرژی خورشیدی در خرید برق تضمینی اجرایی شود در این صورت تولید این انرژی پاک در همه جای کشور مقرون به صرفه خواهد شد، به عبارت دیگر اگر در نقاطی از شبکه که تلفات بیشتری داشته و با مشکل پیک مصرف مواجه است تولید برق در همان نقاط صورت بگیرد و خرید تضمینی در این نقاط با نرخ بالاتری انجام شود، قطعا تولید برق در حاشیه کلان شهرها و نقاط پرمصرف اقتصادیتر خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات