به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، رهبران آسیای جنوب شرقی اجلاس سران آسه آن را روز جمعه در کامبوج آغاز کردند که انتظار می رود بحران سیاسی میانمار و رقابت آمریکا و چین بر بحث ها غالب باشد.
کامبوج، رئیس امسال انجمن کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه آن) میزبان نشست در پنوم پن است - اولین نشست حضوری این گروه از زمان همه گیری کووید.
این بلوک ۱۰ کشوری متشکل از برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام است. با این حال، میانمار به دنبال کودتای نظامی در سال ۲۰۲۱ که منجر به برگزیده شدن آنگ سان سوچی، برنده جایزه صلح نوبل شد، به اجلاس امسال دعوت نشد.
رهبران ایالات متحده، چین، کره جنوبی و ژاپن نیز با رهبران آسه آن در پنوم پن دیدار خواهند کرد. با نگاهی به آینده، آسهآن نیاز به تقویت قوی ارزشهایی دارد که باعث موفقیت آن در پنج دهه گذشته شده است.
هون سن، نخست وزیر کامبوج در مراسم افتتاحیه گفت: این نتیجه کار سخت و پشتکار است که همه ما برای ادامه ثبت موفقیت در زمان پیش رو باید آن را گرامی بداریم.
یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی در سخنانی در این جلاس گفت که امیدوار است سازوکاری برای روابط سهجانبه با چین و ژاپن فعال شود.
یون خواستار تلاشهای مشترک قویتر برای غلبه بر بحرانهای پیچیده آینده، مانند بحرانهای ناشی از جنگ و نقض حقوق در سراسر جهان و همچنین خطراتی برای امنیت غذا و انرژی ناشی از آب و هوا شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که جهان در میانمار شکست خورده است و ابراز امیدواری کرد که انجمن کشورهای جنوب شرق آسیا بتواند این کشور عضو را برای تبعیت از طرح صلح خود در سال آینده تحت فشار بگذارد.
گوترش گفت که امیدوار است نماینده ویژه سازمان ملل در امور میانمار، نولین هیزر، با همتای خود در آسه آن همکاری نزدیکی داشته باشد تا به "نقض فاحش حقوق بشر" در این کشور پایان دهد.
او گفت: همه در رابطه با میانمار شکست خوردهاند. جامعه بینالمللی در کل شکست خورده است.
طرح صلح آسهآن خواستار توقف فوری خشونت، گفتوگو میان همه طرفها، میانجیگری فرستاده ویژه آسهآن، ارائه کمکهای بشردوستانه و سفر فرستاده ویژه به میانمار برای دیدار با همه طرفها است. دولت میانمار ابتدا با این طرح موافقت کرد اما تلاش چندانی برای اجرای آن انجام نداده است.
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین از کشورهای جنوب شرقی آسیا خواست تا تمام اقدامات ممکن را برای جلوگیری از «بازیهای گرسنگی» روسیه بر سر قرارداد غلات دریای سیاه اوکراین که ممکن است هفته آینده منقضی شود، انجام دهند.
قرارداد صادرات مواد غذایی و کود از چندین بنادر دریای سیاه اوکراین - که با میانجیگری سازمان ملل متحد و ترکیه در ۲۲ ژوئیه انجام شد - ممکن است در تاریخ ۲۲ نوامبر پایان یابد.
وزیر امور خارجه اوکراین در یک کنفرانس خبری در کامبوج در حاشیه نشست آسه آن گفت که باقی ماندن روسیه در توافق کافی نیست و باید تدابیری اتخاذ شود که بازرسان این کشور عمداً محمولهها را به تاخیر نیندازند و قیمتهای جهانی را افزایش دهند.
او گفت: فقط نگه داشتن روسیه کافی نیست. همچنین مهم است که مطمئن شویم بازرسان روسی که در این ابتکار شرکت می کنند، با حسن نیت عمل می کنند و کشتی ها را بدون تاخیر بازرسی می کنند. من از همه اعضای آسه آن میخواهم که از هر روش ممکن برای جلوگیری از بازی گرسنگی روسیه با جهان استفاده کنند.
اوکراین برای اولین بار در اجلاس سران اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه آن) و اجلاس موازی شرق آسیا شرکت کرده است.
کولبا گفت که لاوروف در جریان این اجلاس درخواست ملاقات با او نکرده است، همانطور که در دیپلماسی بینالملل معمول است. او گفت: «اگر این کار را انجام دهد، ما به طور کامل درخواست او را بررسی خواهیم کرد.» وی افزود روسیه باید با حسن نیت به مذاکرات بیاید ، هیچ شاخصی وجود ندارد که روسیه صادقانه به دنبال مذاکره باشد.
وی گفت که در دیدار با رهبران آسیای جنوب شرقی درباره راههایی که آنها میتوانند از اوکراین حمایت کنند، صحبت کرده است. او گفت: بدترین کاری که یک کشور می تواند انجام دهد این است که هیچ کاری انجام ندهد
فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن و دیگر رهبران کشورهای شرکت کننده در اجلاس انجمن کشورهای جنوب شرق آسیا راه های گسترش همکاریهای چندجانبه، وضعیت هند و اقیانوس آرام، اوکراین و کره شمالی را بررسی کردند.
در پیام وزارت خارجه ژاپن آمده است: کیشیدا قصد ژاپن را برای ترویج پیوسته ابتکارات، از جمله در زمینه های جدید مانند اقتصاد دیجیتال و کشاورزی مقاومتی، بر اساس برنامه کاری جدید همکاری" آسه آن + ۳ " که از سال آینده آغاز می شود، ابراز کرد. در این دیدار، رهبران درباره همکاری کشورهای منطقه در زمینه هایی مانند مشارکت دریایی و اهداف توسعه پایدار بحث و تبادل نظر کردند. موضوعات مختلف منطقهای از جمله وضعیت اوکراین، پرتابهای موشکی اخیر کره شمالی و تحولات میانمار نیز در دستور کار قرار گرفت.
در این بیانیه مطبوعاتی آمده است: کیشیدا قصد خود را برای تعمیق همکاری در چارچوب آسه آن+۳ به منظور حفظ و تقویت یک نظم آزاد و باز بینالمللی مبتنی بر حاکمیت قانون و نه زور در منطقه ابراز کرد.
کیشیدا قرار است هفته آینده در اجلاس سران گروه ۲۰ در اندونزی و نشست مجمع همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه در تایلند به عنوان بخشی از سفر خود به آسیای جنوب شرقی شرکت کند.
آسه آن+۳ از ۱۰ کشور آسه آن و همچنین چین، ژاپن و کره جنوبی تشکیل شده است.
بایدن، رئیسجمهور آمریکا، فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن و آنتونی آلبانیز، نخست وزیر استرالیا، از جمله رهبرانی هستند که قرار است امروز با رهبران اتحادیه دیدارهای جداگانه داشته باشند. لی کچیانگ، نخست وزیر چین و یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی روز جمعه با رهبران آسه آن دیدار کردند.
بایدن قرار است بر روی منطقه هند و اقیانوس آرام تمرکز کند، مقامات ارشد دولت آمریکا گفتهاند که بایدن به نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین در دریای چین جنوبی اشاره خواهد کرد.
برخی از تحلیلگران انتظارات از هرگونه تحولات شگرف از حضور بایدن در نشست های آسه آن را کم اهمیت دانستند اما گفتهاند انتظار میرود ایالات متحده به «دیپلماسی عادی» خود بازگردد.
گرگ پولینگ، رئیس برنامه آسیای جنوب شرقی در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی واشنگتن، گفت: رئیسجمهور ترامپ در طول چهار سال ریاست جمهوری در یک اجلاس آسیای شرقی شرکت نکرد. یکی از نتایج این سفر ارتقای مشارکت ایالات متحده و آسه آن به یک مشارکت استراتژیک جامع خواهد بود.
پولینگ گفت: این به معنای واقعی نیست، اما به طور نمادین ایالات متحده را در همان سطح چین قرار می دهد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در برخی جلسات شرکت خواهد کرد، در حالی که دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین نیز پس از امضای معاهده رفاقت و همکاری با آسه آن در کامبوج به سر می برد، زیرا کییف به دنبال تقویت روابط با این اتحادیه است.
مقامات انتظار دارند تعدادی از نشستها در منطقه در هفت روز آینده دشوار باشد و همچنین انتظار میرود که بحثها شامل جنگ در اوکراین، آب و هوا و تنشهای منطقهای بر سر دریای چین جنوبی باشد.
رهبران گروه ۲۰ طی روزهای آتی در بالی دیدار میکنند و پس از آن مجمع همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) در بانکوک برگزار میشود.
رهبران آسه آن روز جمعه به میانمار "هشدار" دادند تا پیشرفت قابل قبولی در طرح صلح داشته باشد، در غیر این صورت با تشدید هرجومرج اجتماعی و سیاسی در کشور و خطر محرومیت از نشستهای این اتحادیه روبرو خواهد شد.
کونگ فواک، وزیر امور خارجه و همکاری بینالمللی کامبوج پیش از آغاز این نشست، به سیانبیسی گفت: «روابط آمریکا و چین مهمترین روابط است، نه تنها با دو کشور، بلکه برای توسعه منطقهای. ما نمی خواهیم بین ایالات متحده و چین طرفی را انتخاب کنیم. این بلوک "به دنبال راههایی است که چگونه می توانیم خودمان را تقویت کنیم. ما تعدادی چارچوب، استراتژی و سیاست را ارائه کردیم و همچنین مشارکت ها را نه تنها با ایالات متحده بلکه با چین و بسیاری از کشورهای دیگر نیز ارتقا دادهایم، هر چه شرکای تجاری بیشتر باشد، بهتر است همین ماه گذشته، ایالات متحده توانایی چین برای دستیابی و تولید انواع خاصی از تراشههای محاسباتی پیشرفته، از جمله محدود کردن دسترسی چین به فناوری کلیدی را محدود کرد. آسه آن در این رقابت بی طرف باقی می ماند و ما نمی خواهیم طرفی را انتخاب کنیم. آسهآن میخواهد با هر دو کشور همکاری نزدیک داشته باشد.
علاوه بر ایجاد همکاری اقتصادی قوی، آسه آن همچنین در حال گفتگو با کشورها برای برقراری صلح است.
کونگ گفت: «ما میخواهیم [کشورهای] بیشتری را وادار کنیم تا معاهده رفاقت و همکاری را امضا کنند.
معاهده رفاقت و همکاری در آسیای جنوب شرقی یک صلح میان کشورهای جنوب شرقی آسیا است که در سال ۱۹۷۶ ایجاد شد. اوکراین این معاهده را روز پنجشنبه امضا کرد و تعداد کشورهای عضو معاهده آسه آن را به ۵۰ رساند.
کونگ در پاسخ به سوالی درباره حمله روسیه به اوکراین گفت: ما از تهدید یا استفاده از زور علیه یک کشور مستقل دیگر حمایت نمی کنیم. اوکراین یکی از شرکای است که ما امیدواریم روابط را در آینده عمیق تر کنیم.
کونگ در مورد سرکوب خشونت آمیز ارتش میانمار علیه مخالفان، تکرار کرد که "میانمار بخشی جدایی ناپذیر ازآسهآن است." وی گفت: «هرچه بیشتر از اجماع پنج مادهای و منشور آسه آن انحراف داشته باشیم، پیشبرد برنامه منطقهای دشوارتر می شود.
اجماع پنج مادهای به توافقنامه رهبران آسه آن در آوریل سال گذشته اشاره دارد که خواستار توقف فوری خشونت در میانمار شد. دولت نظامی میانمار علیرغم موافقت با آن در نشست ویژه در ماه آوریل، دو ماه پس از کودتا که دولت دموکراتیک را سرنگون کرد، هیچ تعهدی به اجماع پنج مادهای نشان نداده است. به همین دلیل، اداره نظامی میانمار از نشست های سطح بالای این بلوک کنار گذاشته شده است.
کونگ افزود: «به نفع همه کشورهای عضو آسه آن است که راهی بیابند تا مطمئن شوند که مشکلات آنجا میتواند در اسرع وقت حل شود».
انتهای پیام
نظرات