• دوشنبه / ۱۶ آبان ۱۴۰۱ / ۱۲:۳۲
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1401081610902
  • خبرنگار : 30165

در دومین کنگره ملی رصد اجتماعی کووید ۱۹ مطرح شد؛

بررسی آسیب‌پذیری زنان از منظر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی در دوران کرونا

بررسی آسیب‌پذیری زنان از منظر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی در دوران کرونا

دانشیار جامعه‌شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در دومین کنگره ملی رصد اجتماعی کووید ۱۹ با بیان این‌که زنان جزو گروه‌های آسیب‌پذیر محسوب می‌شوند، گفت: ریشه آسیب‌پذیری زنان از منظر سلامت با همه ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی، در این است که زنان به‌عنوان یک گروه اجتماعی معمولا از پایگاه پایین‌تری از لحاظ اجتماعی برخوردارند و همین موضوع، دسترسی آنان را به منابع مالی محدودتر می‌کند و عدم نظارت و کنترلی که نسبت به سلامتی خودشان دارند، تشدید می‌شود.

به گزارش ایسنا، دکتر شیرین احمدنیا، عضو پنل پیامدهای روانی، اجتماعی، اقتصادی، حوادث، بلایا و رویدادهای بیولوژیک در دومین کنگره ملی رصد اجتماعی کووید ۱۹ در سخنرانی خود تحت عنوان «پیامدهای روانی و اجتماعی بحران کرونا با تاکید بر سلامت زنان»، افزود: بروز بحران‌های بهداشتی بار دیگر به ما یادآور می‌شود خیلی از مسائلی که در حیطه پزشکی و بهداشت و درمان مطرح می‌شوند، ریشه در مسائل اجتماعی و فرهنگی دارد و تبعات آنها بر زندگی اجتماعی و اقتصادی جوامع قابل مشاهده است.

وی با تاکید بر این‌که زنان یکی از گروه‌های آسیب پذیر در پیش از بروز کرونا و بعد از کرونا هستند، تصریح کرد: زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، اما جزو گروه‌های آسیب‌پذیر محسوب می‌شوند، چرا که گروه‌های آسیب‌پذیر، گروه‌هایی هستند که دسترسی آنان به منابع به‌صورت نابرابر با دیگر گروه‌ها بوده و این عدم دسترسی به فرصت‌ها را در مورد کودکان، جوانان، سالمندان، بیماران خاص، افراد دارای معلولیت، افراد حاشیه‌نشین و همه کسانی که مورد تبعیض‌های ساختاری قرار می‌گیرند، می‌بینیم و در همه این موارد، زنان سهم قابل توجهی را دارند.

دکتر احمدنیا افزود: ریشه آسیب‌پذیری زنان از منظر سلامت با همه ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی، در این است که زنان به‌عنوان یک گروه اجتماعی معمولا از پایگاه پایین‌تری از لحاظ اجتماعی برخوردارند و همین موضوع، دسترسی آنان را به منابع مالی محدودتر می‌کند و عدم نظارت و کنترلی که نسبت به سلامتی خودشان دارند، تشدید می‌شود.

وی همچنین گفت: در کل، زنان در خانواده‌های کم درآمد، به‌صورت مضاعف دچار مشکلاتی به‌لحاظ برخورداری یا عدم برخورداری می‌شوند. این زنان از بابت شرایط بهداشتی، شرایط محیطی و فیزیکی آسیب پذیری بالاتری را تجربه می‌کنند. از بُعد جسمانی نیز به همین ترتیب و با توجه به اینکه ابعاد سلامت، رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند و آسیب پذیری زنان از بعد اجتماعی، به بعد جسمی آنان نیز تسری پیدا می‌کند.

این استاد دانشگاه افزود: در واقع، زنان به دلیل فرصت محدودتر برای حضور در بازار رسمی اشتغال، از حمایت اجتماعی کمتری نسبت به مردان برخوردارند. ضمن اینکه توجه داریم، تغییر و تحولات جمعیتی نشان می‌دهد که زنان سرپرست خانواده رو به افزایش هستند و اینها معرف گروه‌هایی هستند که معمولا از بیمه‌های درمانی خوبی برخوردار نیستند و یا کلا بیمه درمانی ندارند، بهرحال با هزینه‌های بهداشتی و درمانی مواجه بوده و به دلیل محدودیتی که در تامین منابع مالی دارند، مشکلاتی برای رسیدگی به سلامتی خودشان دارند.

دکتر احمدنیا به آسیب‌پذیری زنان به‌لحاظ روانشناختی نیز اشاره کرد و گفت: جمعیت زنان به دلیل مشکلات و محدودیت‌هایی که بیان شد، با مسائل روانشناختی بیشتری نسبت به مردان روبه‌رو هستند. افسردگی در میان زنان، شایع‌تر است و حتی شواهدی گویای این مساله است که این اختلال روانشناختی در میان زنان، حدود دو برابر مردان است.

وی تاکید کرد: تعیین‌کننده‌های اقتصادی و اجتماعی سلامت در سلامتی افراد جامعه نقش دارند و نمی‌توان سلامتی جامعه را صرفا مختص به عملکرد متولیان نظام سلامت بدانیم، بلکه زیرساخت‌های اقتصادی و اجتماعی، تعیین‌کننده‌های سلامتی افراد هستند و متولیان سلامت که نقش خود را بیشتر در درمان نشان می‌دهند، در واقع بخش کوچکی از مسئولیت سلامتی را به عهده دارند و چون بیماری‌ها در بستر اجتماعی و فرهنگی، شکل می‌گیرند، تشدید یا تضعیف می‌شوند و ویژگی‌های گروه‌های انسانی از منظر جنسیت، سواد، مذهب و قومیت آنان در کنار مؤلفه‌های روانی و اجتماعی دیگر مثل شیوه ساختار توزیع ثروت، مدیریت منابع انسانی، عملکرد رسانه‌ها و ... و در مجموع، سیاستگذاری‌ها تعیین‌کنندگی بیشتری دارند.

وی با اشاره به شرایط بعد از پاندمی کرونا نیز اظهار کرد: تمام گزارش‌های بین‌المللی حاکی از تاثیراتی است که از منظر اجتماعی حائز اهمیت هستند، به‌ویژه با تمرکز بر کشورهای با درآمد متوسط و رو به پایین که مورد مطالعه قرار گرفتند، افراد کم درآمد، بیشترین تبعات اقتصادی همه‌گیری را متحمل می‌شوند و زنان، از میان همه افرادی که دچار عدم امنیت غذایی یا فقر درآمدی می‌شوند، بیشترین جمعیت را تشکیل می‌دهند.

استاد جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: در حمایت‌های جبرانی، زنان در اولویت قرار دارند و تاکید براین است که نابرابری‌های موجود در طول پاندمی کرونا، افزایش پیدا کرده و وقتی صحبت از اقشار آسیب‌پذیر می‌کنیم، زنان در معرض بیشترین آسیب قرار دارند.

وی همچنین در جمع‌بندی خود، گفت: طبق شواهد علمی، همه‌گیری کووید ۱۹ در آسیب‌پذیرترین گروه‌های جمعیتی زنان، زنان در دوران بارداری و در سال اول پس از زایمان تاثیرات روانی و اجتماعی قابل توجهی از همه‌گیری کووید داشته اند.

دکتر احمدنیا افزود: آنچه که توسط محققان بیشتر مورد تاکید قرار گرفته، پیامدهای اجتماعی و روانی و شناختی کرونا است که مهم‌ترین آن‌ها در عرصه خشونت‌ها و بروز خشونت‌های خانگی بوده که زنان به‌خاطر جایگاه اقتصادی و اجتماعی‌شان بیشتر در معرض خشونت‌ها بودند و این موضوع در گزارش‌های داخل کشور و هم در سطح بین‌الملل بیان شده است.

وی ادامه داد: زنان به دلیل ویژگی‌های فرهنگی اشتغال در ایران، بیشترین نسبت را در میان شاغلان ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی و درمانی دارند، لذا از این بابت نیز بیشتر در معرض مخاطرات جسمی، روانی و اجتماعی همه‌گیری کووید ۱۹ قرار گرفتند، بنابراین نیاز است که ما ملاحظات جنسیتی را در هرگونه سیاستگذاری برای مواجهه با پیامدها که قرار است اتخاذ شود، داشته باشیم.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دومین کنگره رصد اجتماعی کووید ۱۹ از روز گذشته به مدت دو روز، به همت رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ و دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، و با حمایت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برگزار شده است و دارای امتیاز بازآموزی برای شرکت کنندگان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha