• یکشنبه / ۱۵ آبان ۱۴۰۱ / ۱۰:۵۵
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1401081509972

عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران هشدار داد؛

خطر پنهان واردات چوب با پوست

خطر پنهان واردات چوب با پوست

ایسنا/البرز یک استاد دانشگاه در مورد اقدام شتاب زده در واردات چوب با پوست هشدار داد و گفت: اگر این واردات با رعایت نکات علمی و نظارت‌های دقیق انجام نشود ریسک ورود آفات و نابودی جنگل‌های شمال کشور را بالا می‌برد.

اصغر طارمیان عضو هیئت علمی علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ایسنا افزود: واردات چوب با پوست به دلیل ریسک ورود آفات به کشور و احتمال آسیب زدن به جنگل ها سال‌ها در کشور ممنوع بوده است. این نوع واردات چوب با پوست در برخی از کشورها ممنوع و در برخی دیگر با شرایط خاص قرنطینه‌ای مجاز است.

وی ادامه داد: در کشور ما با توجه به طرح استراحت و تنفس جنگل و ممنوع بودن واردات گرده بینه با پوست برخی صنایع چوب و کاغذ به ویژه صنایع تولید کاغذ و فرآورده‌های مرکب مانند صنایع تولید نئوپان، ام دی اف و تخته لایه و روکش گیری برای تأمین مواد اولیه دچار مشکل هستند و قیمت تمام شده مواد اولیه وارداتی هم بالا است؛ بنابراین برخی خطوط تولید طی این سال‌ها تعطیل شده و یا با ظرفیت کم فعال هستند.

وی اضافه کرد: به همین دلیل، سال‌ها موضوع آزادسازی واردات چوب با پوست به عنوان راهکار موثر برای رفع این مشکل مطرح بوده و در نهایت در دولت فعلی به دستور رئیس سازمان حفظ نباتات کشور واردات چوب با پوست از مهر ماه سال جاری با اعمال تیمارهای قرنطینه‌ای مورد نظر سازمان آزاد شد.

طارمیان با بیان اینکه مقرر بود برای اعمال تیمار قرنطینه‌ای روش تابش اشعه گاما استفاده شود ولی به علت مسائل اجرایی آن به ویژه پرهزینه بودن به نتیجه نرسید، گفت: اکنون قرار است برای این منظور از تیمار حرارتی استفاده شود و به گفته رئیس سازمان مذکور در آستراخان روسیه به وسعت پنج هکتار واحدهای صنعتی تیمار حرارتی احداث خواهد شد و گرده بینه‌های با پوست قبل از ورود به کشور در این کوره‌های صنعتی مطابق با الزامات بین المللی قرنطینه کمیته فائو (FAO) تیمار خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه بناست واردات گرده بینه با پوست گونه‌های پهن برگ و احتمالا سوزنی برگ از کشور روسیه به ایران انجام شود، اظهار کرد: این اتفاق قطعا باعث رونق محسوس تولید در صنعت چوب و کاغذ کشور می‌شود ولی اگر این واردات به صورت کارشناسی و علمی انجام نشود و تیمارهای حرارتی برای نابودی آفات کارآمد نباشند و همچنین نظارت خوبی بر اجرای پروتکل‌ها وجود نداشته باشد ریسک ورود آفات را بالا می‌برد، به این ترتیب ممکن است برخی از گونه‌های جنگل‌های شمال کشور به دلیل ورود آفات آسیب ببیند که جبران ناپذیر است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه سازمان حفط نباتات نباید شتاب‌زده عمل کند، گفت:  مطلقا ممنوع کردن واردات چوب با پوست در دولت‌های قبلی درست نبود اما اقدام شتاب‌ زده در دولت کنونی هم درست نیست و باید از نظرات متخصصان دانشگاهی کشور در حوزه‌های چوب، حمایت جنگل و گیاه پزشکی در تدوین دستورالعمل‌های واردات و شیوه‌های اتخاذ شده قرنطینه منطبق با الزامات کنوانسیون بین المللی حفاظت نباتات (IPPC)  تحت عنوان استانداردهای ISPM و متناسب با شرایط کشور استفاده شود.

به گفته طارمیان لازم است کارگروه‌هایی در بخش صنعت، سازمان‌های مسئول و دانشگاه برای این منظور و اجرای دقیق و کارشناسی آن تشکیل شود تا آزادسازی واردات چوب با پوست ضمن رونق تولید در صنایع چوب و کاغذ صدمات جبران ناپذیر به جنگل‌های شمال کشور وارد نسازد.

وی با بیان اینکه تا این لحظه دستورالعمل‌های مربوط به قرنطینه واردات گرده بینه با پوست در اختیار متخصصین دانشگاهی در حوزه منابع طبیعی کشور قرار نگرفته است و حتی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هم از جزئیات شیوه اجرای آن بی اطلاع است، گفت: صدور مجوز واردات چوب با پوست در هر کشوری موضوع مهمی است و نباید  از اهمیت آن غافل بود.

این استاد دانشگاه با اشاره به اهمیت نظارت دقیق بر اعمال تیمار قرنطینه و واردات این نوع چوب‌ها افزود: فقط صدور گواهی بهداشت توسط کشور مبدا مانند روسیه کفایت نمی‌کند و باید سازمان حفظ نباتات کشور حتما با نظارت جامع و دقیق از اعمال تیمارهای حرارتی کارآمد مطمئن شود.

طارمیان تصریح کرد: موضوع دیگر اینکه قرار است پنج هکتار زمین برای ساخت واحدهای صنعتی تیمار حرارتی چوب‌ها اختصاص داده شود؛ در این خصوص باید سعی شود از توانمندی شرکت های داخل کشور که در حوزه تیمار حراتی چوب فعال هستند، به خوبی استفاده شود، زیرا فناوری ساخت کوره‌های تیمار حرارتی چوب در کشور وجود دارد.

وی حساسیت واردات چوب با پوست را در کشور بسیار بالا دانست و گفت: سازمان حفظ نباتات کشور حتما باید از تجربیات کشورهای موفق در زمینه واردات چوب با پوست و نیز نظرات علمی و کارشناسی متخصصین دانشگاهی کشور استفاده کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha