جواد اشرفی، امروز دوشنبه ۲۵ مهر در گفتگویی به قدمت ۳۰۰ ساله زرشک در استان اشاره و اظهار کرد: با وجود این که شواهد تاریخی خاستگاه زرشک را با بیش از ۳۰۰ سال قدمت و پیشینگی به منطقه قاینات نسبت دادهاند، اما چنان که بایسته و شایسته است، نتوانستهایم از این محصول ارزش افزوده ایجاد کنیم.
به گزارش ایسنا، وی تصریح کرد: یکی از راهکارهای ایجاد ارزش افزوده از زرشک، فعال کردن واحدهای فرآوری است که به طور ویژه در دستور کار استان قرار دارد.
به گفته وی؛ واحدهایی که در حاشیه مراسم اختتامیه جشنواره ملی زرشک کلنگ زنی میشوند، ضمن کمک به اشتغالزایی استان، در صادرات محصولات تولیدی از زرشک هم مؤثر هستند.
معاون استاندار، معرفی محصول زرشک در سطح ملی را مهمترین راه به منظور کمک به اقتصاد و معیشت کشاورزان استان عنوان کرد.
اشرفی تأکید کرد: با ارائه یک شناسنامه خوب میتوانیم زرشک را در سطح ملی و جهانی معرفی کنیم؛ بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی، سطح زیر کشت زرشک در ۵ شهرستان زیرکوه، قاینات، درمیان، بیرجند و سربیشه ۱۹ هزار و ۵۰۰ هکتار است.
اشرفی افزود: میزان زرشک تر تولیدی از این سطح، ۸۵ هزار تن و حجم زرشک خشک آن نیز که در قالب زرشک پفکی و دانه اناری به بازار عرضه میشود، ۲۲ هزار تن است.
وی یادآور شد: علیرغم خواص و ویژگیهای متعدد زرشک تازه، تاکنون در عرضه میوه تر و نوبرانه زرشک به بازار، موفق عمل نکردهایم.
به گفته وی؛ فروش میوه زرشک به صورت تر و نوبرانه، ارزش افزوده به همراه داشته و بخشی از هزینههای کشاورزان را نیز کاهش میدهد.
معاون استاندار با اظهار تأسف از این که حتی در بخشهایی از استان خراسان جنوبی نیز برخی با خواص و ویژگیهای زرشک آشنایی ندارند، گفت: رسانه ملی میتواند با معرفی اطباء طب سنتی و محققین این حوزه، به معرفی خواص زرشک اقدام کرده و برای مردم توضیح دهد که این میوه برای درمان چه امراضی مفید است.
اشرفی با اشاره به اقدامات شرکتهای دانش بنیان استانی و ملی در زمینه فرآوری زرشک، تصریح کرد: با وجود اقداماتی که در این حوزه انجام شده اما هنوز نتوانستهایم چند محصول به نام با استاندارد لازم را به بازار عرضه کنیم.
وی از تولیدات روستایی و عشایری ارائه شده در نمایشگاههای جانبی جشنواره گفت و اظهار کرد: آب زرشک، شربت زرشک، ژله زرشک و مسقطی از جمله محصولاتی است که از زرشک تولید شده و در این نمایشگاهها عرضه شدند.
به گفته وی؛ تولیدات فعلی کافی نیست و میطلبد که شرکتهای دانش بنیان به صورت علمی به این موضوع ورود کرده و محصولاتی بهتر و بیشتر تولید کنند.
معاون استاندار با تأکید بر نقش گردشگری در توسعه، تصریح کرد: فعال شدن توریسم مزرعه و گردشگری کشاورزی از اهداف برپایی جشنواره ملی زرشک است.
اشرفی افزود: جهاد کشاورزی با ارائه آموزشهای لازم در راستای ارتقاء کیفیت و نیز کاهش هزینههای کاشت و برداشت محصول زرشک به منظور ایجاد بهره وری، میتواند در زمینه گردشگری کشاورزی و حضور گردشگران در مزارع، گامهای مؤثری بردارد.
وی با تأکید بر این که همه این اقدامات باید به بازارسازی و بازاریابی بینجامد که خروجی آن، تقویت اقتصاد کشاورزی پایه در روستاهاست، یادآور شد: میانگین سرانه درآمد خانوار در خراسان جنوبی در حالی ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است که این رقم در سطح کشور بیش از ۵ میلیون تومان است.
به گفته وی؛ جشنواره ملی زرشک باید این جایگاه بیست و نهم استان به لحاظ سرانه درآمدی را بهبود ببخشد.
معاون استاندار از محصولات مزیت دار استان گفت و خاطرنشان کرد: تولید ۹۸ درصد زرشک دنیا، مرغوب ترین زعفران و ۶ هزار تن عناب در سال از افتخارات خراسان جنوبی است؛ اتاق تعاون، اتاق بازرگانی و بخش خصوصی باید برای معرفی این محصولات در سطح ملی اقدامات وسیع تری انجام دهند.
انتهای پیام
نظرات