به گزارش ایسنا علی بالی همزمان با روز جهانی زیستگاه ها (۱۱ مهر) انجام شد، اظهارکرد: کشور ایران با توجه به تنوعی که در اقلیم و وضعیت توپوگرافی خود دارد، دارای تنوع زیستی غنی است، به طوری که در برخی از برآوردها جزو ۲۰ کشور برتر دنیا از نظر تنوع زیستی محسوب میشویم.
وی افزود: بخشی از این زیستگاهها که گونههای مختلف جانوری و گیاهی در آنها زیست میکنند و در تعامل با یکدیگر هستند، در قالب مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارند. البته بخشی از زیستگاهها و کریدورهای حیات وحش ما هم در خارج از محدوده تحت مدیریت این سازمان هستند و این باعث شده که ما نتوانیم در مناطق چهارگانه خود، تمام تنوع زیستی کشور را تحت پوشش و مدیریت قرار دهیم البته در یک سیر ۴۰-۴۵ ساله، تعداد مناطق چهارگانه از ۴۵ منطقه به ۳۰۹ منطقه با وسعتی در حدود ۱۹ میلیون هکتار افزایش یافته است که ۱۱.۶ درصد از وسعت کشور را در بر میگیرد.
معاون دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: بسیاری از زیستگاههای ما تحت تاثیر فعالیتهای انسانی دچار اختلال در عملکرد اکوسیستمی شدهاند تا آنجاکه برخی از پروژههای زیرساختی به از هم گسیختگی زیستگاهها منجر شده است.
بالی با بیان اینکه در هر زیستگاه یا ناحیه رویشی نوع چالشها و تعارضات متفاوت است، گفت: به عنوان مثال در حوزه زاگرسی چرای مفرط دام بیش از ظرفیت مرتع از مهمترین چالشها است همچنین تغییرات اقلیمی، زادآوری جنگلهای بلوط را با مشکل مواجه کرده است.
وی افزود: در حوزه مرکزی ایران، توسعه راهها باعث شده که ارتباط بین کریدورهای ما قطع شود. در شمال کشور نیز صرف نظر از تغییرات اقلیمی و توسعه راهسازی، تغییر کاربری اراضی از مشکلات اصلی در حفاظت از زیستگاهها به شمار میآید.
معاون دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: راهکار سازمان حفاظت محیط زیست برای حفظ و نگهداری از این زیستگاهها، ارتقای آنها به مناطق حفاظت شده است تا از این طریق زمینه حفظ تنوع زیستی در آنها فراهم شود.
بالی در ادامه تاکید کرد: مهمترین بحث در حفاظت از زیستگاههای کشور، اجرای سند ملی آمایش سرزمین است. با اجرای این سند، در بارگذاریها و بهره برداریهایی که در این مناطق انجام میشود، یک نگاه اکولوژیک ساری و جاری خواهد شد.
به گفته وی، برای ارتقای کیفیت زیستگاهها در وهله اول میبایست یک هماهنگی مطلوب بین دستگاههای اجرایی و حاکمیتی به وجود آید.
بالی افزود: افزایش اعتبارات جهت پایش و مدیریت زیستگاهها خیلی مهم است که البته در این زمینه با قدری کمبود مواجهیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست معاون دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در سیاستهای کلی محیط زیست ابلاغی مقام معظم رهبری بر مدیریت یکپارچه زیست بوم ها تاکید شده است، گفت: ما اگر بتوانیم همین سیاستها را با همکاری دیگر دستگاهها اجرایی کنیم، یک گام بزرگ برای حفاظت از تنوع زیستی و توسعه پایدار برداشتهایم.
انتهای پیام
نظرات