دکتر محسن سرکاریان در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به میزان آب مورد نیاز انسان در شبانه روز اظهار کرد: میزان مصرف آب یک انسان سالم در یک شبانه روز بسیار متغیر و تابع محیط زندگی فرد است؛ نیاز آبی فردی که در محیط گرم زندگی میکند و تعرق زیادی دارد با کسی که در محیط خنک زندگی میکند متفاوت است.
وی افزود: رنگ ادرار، یک علامت برای بررسی میزان مصرف و نیاز آب هر فرد است؛ رنگ ادرار باید زرد بسیار کمرنگ باشد و اگر فردی بیشتر از حد مایعات به ویژه آب مصرف کند رنگ ادرار وی به سمت سفیدی میرود که نباید این گونه باشد. اگر هم میزان کمی آب مصرف شود رنگ ادرار به سمت زرد تیره میرود بنابراین برای پایش میزان مصرف آب هر فرد باید به رنگ ادرار توجه شود.
این فوق تخصص سرطانهای دستگاه ادراری گفت: کسی که در محیط گرم قرار دارد و تعریق بالایی میکند باید سه لیتر آب مصرف کند اما ممکن است فردی که در محیط معمولی حضور دارد با مصرف روزانه یک و نیم لیتر آب هم رنگ ادرار متناسبی داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به تاثیر کم آبی بر عملکرد کلیهها بیان کرد: بر اساس شرایط محیطی، مصرف کم یا نامتناسب آب موجب افت عملکرد کلیهها میشود و کلیه نمیتواند تصفیه خون را انجام دهد در نتیجه سموم بدن افزایش مییابد و این مساله منجر به بروز علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ و بی حالی میشود.
وی تصریح کرد: در صورت جدی شدن کم آبی، به صورت ناگهانی کلیهها در شرایطی قرار میگیرند که نمیتوانند تصفیه خون را انجام دهند و فرد به دیالیز نیاز پیدا میکند. در موارد گرمازدگی به شدت مشاهده میشود زمانی که مدتی به کلیهها آب نرسد، عملکرد کلیهها ناگهان افت پیدا میکند و ممکن است دو تا سه ماه طول بکشد تا عملکرد کلیهها در شرایط ایدهآل قرار بگیرد و در بسیاری از مواقع نیز به شرایط عادی برنمیگردد و ممکن است درجاتی از نارسایی کلیهها همیشه در فرد باقی بماند.
سرکاریان افزود: عارضه مهم دیگری که بسیار در سیستم مجاری ادراری مشاهده میشود، بروز عفونتها و سنگهای ادراری است که در پی مصرف کم آب در طولانی مدت رخ میدهد؛ رسوب و غلظت بالای ادارار در مثانه به ویژه در افرادی که مشکل تخلیه مثانه دارند موجب ایجاد سنگ در مثانه و حتی سنگ در کلیه میشود در نتیجه در پی دو سه سال عادت بد غذایی، هر چند ممکن است عملکرد کلیهها نرمال باشد و کلیهها تصفیه لازم را انجام دهند اما فرد به سنگهای سیستم ادراری مبتلا میشود و درمان سنگ نیز طبق اندازه، جنس و محل سنگ متفاوت است.
وی عنوان کرد: یکی دیگر از دلایل عفونتهای ادراری، مصرف کم آب است زیرا کسی که آب کمی مصرف میکند کمتر هم ادرار میکند. معمولا بیشتر منشاء عفونتهای ادارای، ناشی از میکروبهای اطراف معقد است. میکروبهایی که حرکت کردهاند و از طریق مجرای ادرار بالا میروند، موجب ایجاد عفونت ادارای میشوند و ادرار کردن موجب شسته و خارج شدن این میکروبها از بدن میشود.
این متخصص کلیه و مجاری ادراری گفت: مصرف کم آب موجب یبوست میشود و در چنین فردی غلظت میکروبها و عواملی که موجب عفونت ادارای میشوند، افزایش مییابد. به دلیل مصرف کم آب، فرد کمتر ادار میکند و در نتیجه این میکروبها خود را به مثانه میرسانند.
سرکاریان با اشاره به شایع بودن عفونتها و سنگهای ادراری، بیان کرد: شایعترین شکل عفونت ادارای، عفونت مثانه است و در موارد شدید، عفونت کلیهها نیز در پی کم آبی رخ میدهد.
وی افزود: برای عملکرد طبیعی کلیهها، هر انسانی به مایعات نیاز دارد. هر چند شاید در برخی موارداز طریق مایعات دیگر یا مواد غذایی حاوی آب، مایعات مورد نیاز بدن به طور نسبی وارد بدن میشوند و کلیهها این روند را تحمل میکنند و به مرور زمان عادت میکنند با این شرایط کار کنند اما این افراد باز هم باید به رنگ ادارار خود توجه کنند.
این فوق تخصص سرطانهای دستگاه ادراری گفت: ممکن است در مراحل اولیه، مصرف کم آب عارضهای نداشته باشد اما در طولانی مدت با عوارض اصلی یعنی سنگهای سیستم ادراری خود را نشان میدهد بنابراین شاید در وهله اول تغییر عادت غذایی برای بدن سخت باشد اما باید به تدریج این عادت را تغییر داد تا بدن راحتتر با شرایط ایدهآل تطابق پیدا کند و در دراز مدت کمتر دچار عارضه شود.
وی با اشاره به تاثیر استفاده از آب ناسالم بر عملکرد کلیهها گفت: نوع آب مصرفی بیشتر روی سیستم گوارشی فرد تاثیر میگذارد و سلامت آب میتواند از عفونتهای گوارشی پیشگیری کند.
سرکاریان افزود: برای سیستم ادراری تفاوتی ندارد که آب معدنی، آب تصفیه یا از شیر آب مصرف شود؛ آب مصرفی ابتدا وارد روده و از طریق روده جذب میشود یعنی فرآیند جذب و از بین بردن مواد توسط روده و کبد انجام میشود بنابراین آب وارد جریان خون میشود و در تمام بدن و ارگانها میچرخد و مقداری از آن وارد کلیه میشود بنابراین در صورت بالا یا پایین بودن املاح آب مصرفی، ممکن است روده و سیستم گوارشی دچار مشکل شوند اما نوع آب چندان بر عملکرد کلیهها تاثیر ندارد.
سرکاریان بیان کرد: چه از شیر لوله، آب مصرف شود و چه آب تصفیه یا آب معدنی مصرف شود، هیچکدام عامل سنگسازی کلیهها نیست و انسان هر مدل آبی مصرف کند از سنگسازی پیشگیری میکند و عفونتها برطرف و بدن از سموم پاک میشود اما قطعا اگر انسان آب با طعم گواراتری مصرف کند، بیشتر میتواند آب مصرف کند و رغبت بیشتری برای مصرف آب پیدا میکند.
وی افزود: بنابراین نوع آب بر سیستم ادراری بی تاثیر است اما روی سیستم گوارشی تاثیر دارد و انسانی که آب آلوده مصرف میکند ممکن است دچار اسهال و عفونتهای منتقله از آب شود و عمدتا رودهها درگیر میشوند.
انتهای پیام
نظرات