به گزارش ایسنا، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز چهارشنبه با اعلام بسیج نسبی نیروها که ترس از محدودتر شدن بیشتر عرضه را برانگیخت، به نگرانی بازارهای انرژی جهانی افزود و قیمتهای نفت و گاز را بالاتر برد. قیمت گاز و برق اروپا با کاهش صادرات سوخت از سوی روسیه به تلافی تحریمهای غربی بر سر اوکراین، به میزان سرسامآوری افزایش پیدا کرده و مصرف کنندگان را با قبوض سنگین و شرکتهای نیرو را با کمبود شدید نقدینگی روبرو کرده است.
کواسی کوارتنگ، وزیر دارایی انگلیس اعلام کرد: ما برای جلوگیری از فروپاشی کسب و کارها، حمایت از مشاغل و مقابله با تورم، ورود کردهایم.
در حالی که بسیاری از کسب و کارها با هزینه بالاتر نیرو دست و پنجه نرم میکنند، بیش از ۲۰ تامین کننده برق در انگلیس، ورشکسته شده و بسیاری در آستانه فروپاشی هستند زیرا سقف قیمتی که دولت تعیین کرده، مانع از انتقال هزینه های بالاتر سوخت به مصرف کنندگان شده است.
قیمت گاز اروپا روز چهارشنبه پس از اعلام بسیج نسبی نیروها از سوی پوتین به ۲۱۲ یورو به ازای هر مگاوات ساعت رسید. اگرچه این قیمت، همچنان پایینتر از حدود ۳۴۳ یورو رکورد ثبت شده در سال میلادی جاری بوده اما بیش از ۲۰۰ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد. قیمتهای نفت دو درصد افزایش یافت.
اتحادیه اروپا که زمانی برای حدود ۴۰ درصد از نیازهای گازی خود به روسیه وابسته بود، به دنبال یافتن منابع جایگزین دیگر است.
وارن پاترسون، مدیر تحقیقات کالا در موسسه "آیانجی" در این باره گفت: این اقدام روسیه ممکن است به درخواستها برای انجام اقدام تهاجمیتر علیه روسیه از نظر تحریمهای غربی، منجر شود.
شرکت یونیپر آلمان که زمانی به شدت به واردات گاز روسیه وابسته بود، یکی از قربانیان برجسته بحران است که در پی قطع شدن عرضه گاز روسیه و افزایش قیمتها، با کمبود نقدینگی روبرو شده است. پس از این که معلوم شد تلاشها برای تقویت نیروگاه از طریق تزریق چند میلیارد یورو نقدینگی کافی نبوده است، دولت موافقت کرد سهام متعلق به شرکت فورتوم فنلاند را برای سر پا ماندن این شرکت خریداری کند و سهم دولت در یونیپر به ۹۹ درصد میرسد.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان با اعلام تصمیم دولت و اقدامات دیگری که به آلمان کمک می کند از سهمیه بندی انرژی در زمستان اجتناب کند، اظهار کرد: دولت هر آنچه در توان دارد برای حفظ ثبات شرکتهای نیرو در بازار انجام می دهد.
این توافق شامل تزریق سرمایه هشت میلیارد یورو (۷.۹۴ میلیارد دلار) است که مجموع تزریق سرمایه که دولت تاکنون انجام داده را به حداقل ۲۹ میلیارد یورو می رساند.
آلمان بیش از سایر کشورهای اروپا به گاز روسیه وابسته بوده و عمدتا وارداتش از مسیر خط لوله نورد استریم ۱ انجام می شد. روسیه عرضه گاز از طریق این خط لوله را متوقف و تحریمهای غربی را مانع فعالیت آن اعلام کرد. سیاستمداران اروپایی این ادعا را بهانه دانسته و میگویند مسکو از انرژی به شکل سلاح استفاده می کند.
دولت آلمان پیش از این، شرکت گازپروم جرمانیا که زیرمجموعه گازپروم بود و پالایشگاههای روسنفت را تحت کنترل خود گرفت. شرکتهای کوچکتر هم درخواست کمک کرده اند.
مارکوس رورام - مدیرعامل شرکت فورتوم گفت: فروش سهم در یونیپر دردناک بود اما یک اقدام لازم بود و این شرکت که سهامدار بزرگش دولت فنلاند است، از سرمایه گذاری در یونیپر، حدود شش میلیارد یورو ضرر کرد.
جریان گاز روسیه از طریق اوکراین به اروپا ادامه پیدا کرده است اما در سطح پایینتری مانده است. گازپروم اعلام کرد روز چهارشنبه ۴۲.۴ میلیون متر مکعب گاز به اروپا از طریق اوکراین ارسال خواهد کرد که مشابه روزهای گذشته است.
جریان گاز به سمت شرق از طریق خط لوله یامال اروپا به لهستان، از آلمان روز چهارشنبه متوقف شد در حالی که عرضه گاز روسیه از مسیر اوکراین، ثابت بود.
در آمریکا، سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه روز سه شنبه پیشنهاد کردند که دولت جو بایدن از تحریمهای ثانویه علیه بانکهای بینالمللی استفاده کند تا از طرح گروه هفت برای تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه حمایت شود. مسکو تهدید کرده است اگر غرب چنین اقدامی انجام دهد، صادرات نفت و گاز را متوقف خواهد کرد.
پیشنهاد سناتورهای آمریکایی پیش این مطرح شد که پوتین برای نخستین بسیج عمومی از زمان جنگ جهانی دوم دستور صادر کند و هشدار دهد اگر غرب به اخاذی هستهای ادامه دهد، مسکو با زرادخانه وسیع خود واکنش نشان خواهد داد.
بر اساس گزارش رویترز، چندین کشور واردات نفت و فرآوردههای نفتی روسیه را ممنوع کرده اند اما مسکو موفق شده است با افزایش فروش به آسیا، درآمدش را حفظ کند.
انتهای پیام
نظرات