اگرچه بازگشایی مدارس و برپایی کلاس درس بهصورت حضوری موجب خوشحالی دانش آموزان و بعضاً والدین نسبت به خلاصی آنها از دردسر کلاسهای آنلاین میشود، اما این شرایط موجب انتقاد خانوادهها از گرانی لوازمالتحریر در بازار شده و ناچار هستند هزینه زیادی را برای خرید این محصولات در ابتدای مهرماه در کنار هزینههای دیگر دانش آموزان متحمل شوند.
امسال قیمت لوازمالتحریر به طرز عجیبی بالا رفته است. مثلاً یک بسته نوشتافزار شامل مداد، پاککن، تراش، جامدادی و خط کش برای یک دانشآموز بیش از ۵۰۰ هزار تومان و یا یک مجموعه ۵ تایی از یک برند ایرانی شامل دفتر یادداشت، دفتر، خودکار و جامدادی ۴۱۵ هزار تومان است.
برخی والدین قیمت لوازمالتحریر را نسبت به دو سال پیش عجیب و فضایی میدانند و به گفته یکی از مغازهداران، گویی آنها همانند اصحاب کهف از خواب بیدار شدهاند و این قیمتها برایشان تعجبآور است، اما امروز قیمت کدام کالا و محصولی همانند دو سال پیش است که قیمت لوازمالتحریر باشد!
مغازهدار دیگری هم از افزایش قیمت لوازمالتحریر به ایسنا، میگوید که در خریدهای جدید قیمت فاکتورهای لوازمالتحریر حتی نسبت به ماه گذشته افزایشی بوده و از سوی دیگر مردم دیگر همانند گذشته قدرت خرید ندارند و میزان خریدهای آنها محدود و گزینشی است و دیگر لوازمالتحریر فانتزی خریداری در بازار ندارد.
گشتوگذاری در بازار لوازمالتحریر
گشتوگذار خبرنگار ایسنا از تعدادی مغازه و فروشگاه لوازمالتحریر در اصفهان حکایت از قیمت متفاوت و بعضاً گران این محصولات دارد. بهعنوان مثال قیمت یک پیک فانتزی نوشتافزار که داخل آن تراش، پاککن، پرگار، خط کش، قیچی، دو خودکار، مداد و ... حدود ۴۵۰ هزار تومان است. از سوی دیگر قیمت دفترها متفاوت است و اگرچه شاید پایینترین قیمت حدود ۲۰ هزار تومان باشد، اما برخی دفترهای فانتزی با طرحهای خاص قیمتی بالای ۱۰۰ هزار تومان دارند، اگرچه خریداران این مدل دفترها نسبت به سالهای قبل کمتر است. همچنین قیمت پاککن و تراشها همبسته به کیفیت و مدلشان متفاوت، نرخی بین ۳۰ تا ۱۰۰ هزار تومان دارند. قیمت تراش رومیزی بسته به کیفیت و مدل آن بین ۳۰۰ هزار تا یک و نیم میلیون تومان است. قیمت خودکار و مداد نیز همینگونه بالا است؛ بهعنوان نمونه قیمت یک بسته مداد سیاه ۶ تایی ایرانی حدود ۵۰ هزار تومان، خودکار نیز به نسبت مدل و کیفیت آن قیمتی متفاوت و بالا دارد، از سوی دیگر خودکارهای رنگی اگرچه چشمگیر و جذاب هستند، اما قیمتهای آنها بالا و عجیب است و نرخ برخی از این خودکارها بین ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان و حتی بیشتر است. همچنین قیمت کیف و کولهپشتیها بسیار بالا براساس کیفیت و مدل و جنس بین ۱۵۰ هزار تا بالای یک میلیون تومان است.
خانم جوانی که یک دختر کلاس چهارمی و هشتمی دارد، به ایسنا میگوید: واقعیت این است بچههایم در دوران کرونا زیاد مصرف لوازمالتحریر نداشتند و امسال از همان کیف و لوازم التحریر دو سال پیش خود استفاده میکنند و تنها چند جلد دفتر ۴۰ برگ را ۱۸ هزار و ۱۰۰ برگ را ۳۰ هزار تومان از نزدیک محل سکونتمان خرید کردم که قیمتها به نسبت مناسب بود، چراکه پیش از این در دیجی کالا قیمتها را جستجو کرده بودم و به نظرم با قیمت مناسبی نسبت به سطح شهر خرید کردم.
او البته میگوید: برخی از اقوام از افزایش قیمت لوازم التحریر گلایه دارند و به نظر میرسد امسال قیمتها نسبت به سال پیش افزایشی بوده است.
والدین به همراه فرزندان خود در مغازهها پرسه میزنند، بعضاً یکی دو قلم لوازمالتحریر و دفتر را زیر و رو میکنند و با نگاهی از مغازه خارج میشوند و یا تنها یکی دو دفتر و مدا و خودکار میخرند، اما قیمت فاکتورها از ۵۰۰ هزار تومان به بالا است.
خانمی که دو فرزند دانشآموز دبستانی و دبیرستانی دارد، با اشاره به قیمت بالای لوازمالتحریر بعد از دوسال از کلاسهای مجازی، به ایسنا، میگوید: امسال قیمتها سرسامآور است، بهغیراز هزینههای بالای ثبتنام، فرم مدرسه و ... قیمت لوازمالتحریر بسیار گران شده که این شرایط را بهخصوص برای خانوادههایی که دو یا سه فرزند دانشآموز دارند، سختتر کرده است.
مرد میانسالی نیز به ایسنا، میگوید که من با یک بچهمدرسهای امسال در هزینهها ماندهام و بهطورقطع شرایط برای خانوادههایی که دو یا سه فرزند دارند، سختتر است؛ متأسفانه نسل امروز در فضای رقابت و چشم و همچشمی هستند که در این شرایط یک خانواده کارگری با خرید لوازمالتحریر حداقل یکسوم هزینههای خود را باید برای مهرماه به این بخش اختصاص دهد.
خانم جوانی که یک پسر چهار دبستانی دارد به ایسنا میگوید: هزینه خرید چند جلد دفتر ۵۰، ۸۰ و ۱۰۰ برگ فنردار، جامدادی، کلربوک، مداد، خودکار، اتود، ماژیک رنگی، مداد رنگی و ... بدون خرید کیف مدرسه حدود ۲ میلیون تومان شد.
به عقیده او، قیمت لوازمالتحریر نسبت به دو سال پیش و قبل کرونا شاید بیش از ۳ برابر شده و به نظر میرسد نظارتی در بازار نیست و هر مغازه و فروشگاهی یک قیمت را میگوید.
مرد جوانی هم به ایسنا، میگوید: پسرم اول دبستانی و این تجربه اول مان برای خرید لوازمالتحریر است و به نظرم قیمت دفتر بالاست.
قیمت جهانی کاغذ افزایش داشته است
رئیس اتحادیه لوازمالتحریر و کتاب اصفهان با اشاره به وضعیت بازار لوازمالتحریر به ایسنا، میگوید: از سال گذشته تاکنون قیمت لوازمالتحریر در بازار حدود ۵۰ درصد افزایش یافته، منتها دلیل افزایش قیمت دفتر و کاغذ به دلیل افزایش نرخ جهانی کاغذ است که در مجموع موجب افزایش ۵۰ تا ۶۰ درصدی قیمتها نسبت به قبل کرونا شده است.
سید محمدرضا اعتصامی درباره گلایه مردم از افزایش قیمت لوازم التحریر به مردم توصیه میکند که از کسبه لوازم التحریر قدیمی خرید کنند، چراکه آنها به دلیل اعتبارشان گران فروشی نمیکنند، اما فروشگاههای بزرگ و یا نمایشگاههای فصلی که زیر نظر سازمان صمت هستند، نظارتی بر قیمتهای آنها نمیشود، بنابراین قیمتها مناسبتتر فروشگاهها و هایپرها است.
وی توضیح میدهد: بعضاً فروشگاههای فصلی لوازم التحریر در تلویزیون تبلیغ تخفیف ۱۰ درصدی اقلام خود را میکنند، اما در اصل لوازم التحریر خود را ۲۰ درصد بالاتر از قیمت خرده فروشان لوازم التحریر عرضه میکنند.
رئیس اتحادیه لوازمالتحریر و کتاب اصفهان با اشاره به قیمت انواع لوازم التحریر، میگوید: امسال قیمت دفترهای فانتری ۵۰ برگ فنری ۱۶ هزار تومان، دفتر ۸۰ برگ ۲۴ هزار تومان و دفتر ۱۰۰ بزرگ ۲۹ هزار تومان است، البته دفترهای تعاونی و یا دولتی در بازار با کیفیت و قیمتی پایینتر از این ارقام عرضه میشوند، از سوی دیگر قیمت دفترچههای یادداشت بهعنوان یک محصول فانتزی متفاوت و بالا است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۵۰ درصد لوازمالتحریر موجود در کشور تولید داخل و ۵۰ درصد دیگر وارداتی است، از سوی دیگر ۹۹ درصد دفتر موجود تولید داخل است، تأکید میکند: بیشتر اقلامی همچون اتود و لوازم فانتزی تحریر که بعضاً چینی و باکیفیت پایین بوده، وارداتی هستند که متاسفانه نرخهای بالایی دارند و پیشنهاد ما به خانوادهها این است که امسال لوازم التحریر ایرانی و مدلهای ساده که بعضاً با برندهای خوب و تحت لیسانس کشورهای اروپایی در بازار موجوند، را تهیه کنند.
به گفته اعتصامی، با توجه به افزایش قیمت لوازمالتحریر خانوادهها در مواجه با گرانی بازار، میزان خریدهای خود را کمتر کرده و به گفته مغازهداران امسال زیاد استقبال چندانی بعد از دو سال کرونا از خرید لوازمالتحریر نشده است.
انتهای پیام
نظرات