• دوشنبه / ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ / ۰۳:۱۲
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 1401062720039
  • خبرنگار : 71664

/افزایش اقبال به رشته‌های کم طرفدار؛ راهکارها و تمهیدات/

بسته‌های تشویقی، مُسکن‌های مقطعی و کوتاه مدت هستند/فارغ‌التحصیلان علوم‌پایه بی‌مهری دیده‌اند

بسته‌های تشویقی، مُسکن‌های مقطعی و کوتاه مدت هستند/فارغ‌التحصیلان علوم‌پایه بی‌مهری دیده‌اند

معاون آموزشی سابق دانشگاه و عضو هیئت‌علمی دانشگاه تربیت‌مدرس گفت: به طور قطع، جایگاه نامناسب دانش‌آموختگان رشته‌های علوم‌پایه پس از فراغت از تحصیل سبب می‌شود که رشته‌هایی از این دست در شرایط کنونی، طرفدار چندانی نداشته باشد و ارزیابی اشتغال این دسته از دانش آموختگان نشان می‌دهد که مدارس و سیستم آموزش و پرورش جایگاه اصلی جذب آنها است که رضایت چندانی را به همراه ندارد.

دکتر محمدرضا کلباسی مسجدشاهی در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه برخی از رشته‌های دانشگاهی در گذشته به واسطه بازار کار خوبی که داشتند محبوب محسوب می‌شدند ولی درحال حاضر جزو رشته‌های کم طرفدار هستند، توضیح داد: اصولاً شرایط و موقعیت رشته‌های تحصیلی دانشگاهی در گذر زمان تغییر می‌کند، بنا به همین دلیل، شرایط برخی از رشته‌های دانشگاهی نسبت به گذشته متفاوت شده است و طیف دانشجویانی که مستعد یا نخبه به حساب می‌آیند، ممکن است، کمتر به سراغ این رشته‌ها در حال حاضر بروند.

معاون آموزشی سابق دانشگاه تربیت‌ مدرس خاطرنشان کرد: رشته‌های کم‌طرفدار دانشگاهی را می‌توان به دو گروه تقسیم کرد. دسته اول رشته‌هایی هستند که سال‌های متمادی پذیرش دانشجو داشته‌اند و بیش از نیاز جامعه در این رشته‌ها فارغ التحصیل تربیت شده‌اند؛ به همین دلیل، در حال حاضر بازار کار مناسبی ندارند. این در حالی است که برخی دیگر از رشته‌های کم طرفدار فی‌نفسه خوب هستند اما به دلایل مختلف از جمله تازه تاسیس بودن، دوره‌های بین رشته‌ای و عدم تبلیغ و معرفی مناسب این رشته‌ها، دانشجویان تمایلی به تحصیل در آنها ندارد. در این شرایط، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر نهادهای مرتبط موظف هستند که با ارائه شیوه‌های مناسب، بستر توسعه این رشته‌ها و تامین نیاز جامعه در آینده به اینگونه فارغ التحصیلان را فراهم کنند، ارائه بسته‌های تشویقی مناسب می‌تواند  به جذب دانشجویان برتر در این رشته‌ها کمک‌کند.

بسته‌های تشویقی کم اثر نتیجه‌ای ندارند

این استاد دانشگاه با بیان اینکه اعطای بسته‌های تشویقی فعلی با هدف جذب داوطلبان برتر کنکور در رشته‌های مورد نیاز دولت بی‌اثر است، تصریح کرد: بسته‌های تشویقی، مُسکن‌های مقطعی کوتاه مدتی هستند که با توجه به اوضاع اقتصادی و شرایط مالی دانشگاه‌ها، تاثیر چندانی در جذب دانشجویان مستعد ندارند؛ بهتر است به جای ارائه تسهیلات موقتی مانند خوابگاه، پرداخت کمک هزینه تحصیلی ماهیانه و صدور مجوز احداث شرکت و غیره بحث جدی تضمین ورود به بازار کار و اشتغال دانش آموختگان این رشته‌ها را هدف قراردهند. بازهم تکرار می‌کنم، کار و اشتغال دانشجویان فارغ التحصیلان باید در کانون توجه دولت قرار گیرد و تصمیمات کارسازی در این زمینه گرفته شود.

دکتر کلباسی افزود: زمانی که سی سال پیش بنده در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت‌مدرس پذیرفته شدم؛ نسبت به آینده شغلی خود اطمینان خاطر کامل داشتم و تنها دغدغه‌ام، تلاش فراوان برای افزایش بارعلمی و پذیرش مسئولیت تدریس دانشگاهی بود.

رشته‌های علوم پایه و بین رشته‌ای اهمیت دارند

وی با بیان اینکه رشته‌های علوم‌پایه اگرچه زیربنای علوم دیگر به حساب می‌آیند اما مظلوم واقع شده‌اند، تصریح کرد: علوم‌پایه مانند خشت‌های اول یک ساختمان هستند که ساختمان برپایه آن نهاده می‌شود اما خشت‌ها مدفون شده و این تنها نمای ساختمان است که دیده می‌شود. بررسی‌ وضعیت دانش‌آموختگان رشته‌های علوم‌پایه نیز نشان می‌دهد که این گروه همواره مورد بی‌مهری قرارگرفته‌اند. به طور قطع، جایگاه نامناسب دانش‌آموختگان رشته‌های علوم‌پایه پس از فراغت از تحصیل سبب می‌شود که رشته‌هایی از این دست در شرایط کنونی، طرفدار چندانی نداشته باشد و ارزیابی اشتغال این دسته از دانش آموختگان نشان می‌دهد که مدارس و سیستم آموزش و پرورش جایگاه اصلی جذب آنها است که رضایت چندانی را به همراه ندارد. 

معاون آموزشی سابق دانشگاه تربیت‌مدرس خاطرنشان کرد: "دانشکده علوم و فناوری‌های بین‌رشته‌ای" در دانشگاه تربیت‌مدرس با هدف تعریف رشته‌های میان‌رشته‌ای ایجاد شده است. اگرچه دانشجویان این رشته‌ها به واسطه چند وجهی بودن اینگونه رشته‌ها به چند علم تسلط دارند اما بازهم در زمینه اشتغال با مشکلاتی روبرو هستند. مثلا رشته‌ای با عنوان "ساختمان‌های هوشمند" در دانشکده علوم و فناوری‌های میان رشته‌ای ایجاد نمودیم که رشته‌ای بسیار کاربردی برای صنعت ساختمان کشور است، اما گروه اول فارغ‌التحصیلان این رشته با مشکل جذب در صنعت روبرو شدند چرا که بازار کار نسبت به این رشته جدیدالتاسیس ناآگاه بود و تمایل داشت فقط دانشجویان عمران را  جذب نمایند. این موضع سبب رنجش فارغ التحصیلان این دوره شد و حتی خواستار تغییر عنوان رشته فارغ‌التحصیلی خود بودند.

دولت نیز به رشته‌های علوم‌پایه توجه‌ کند

استاد دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: این روزها، ملاک‌های اقتصادی در تحصیل، انتخاب شیوه زندگی و نحوه تصمیم‌گیری جوانان بسیار نقش دارد. یک فارغ‌التحصیل مقطع دکتری حدود ۱۱ سال از بهترین دوران جوانی عمر خود را در دانشگاه‌ها سپری می‌کند. بنابراین انتظار دارد که پس از آن همه تلاش طولانی، بهره مناسبی را بدست آورد، اما به دلیل اینکه تحصیل در برخی از رشته‌های دانشگاهی تا اتمام مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز هیچ آورده‌ای ندارد، بعضاً فارغ التحصیلان دچار سرخوردگی می‌شوند.

وی با بیان اینکه دولت باید رشته‌های علوم‌پایه را در کانون توجه قرار دهد، توضیح داد: دولت نه تنها موظف است که به این رشته‌ها توجه کند بلکه برنامه‌ جامعی درارتباط با جذب و استخدام دانش‌آموختگان این رشته‌ها طراحی کند. به طور قطع، رشته‌های علوم‌پایه پولساز نیستند؛ اینکه یک داوطلب تنها به دلیل علاقه ‌شخصی در رشته‌های علوم‌پایه تحصیل کند، بسیار نادر است.

رصد اشتغال دانش آموختگان پس از فراغت‌ تحصیل دانشجویان دانشگاه‌ها

دکتر کلباسی گفت: دانشگاه‌ها تصور می‌کنند که وظیفه آنها به آموزش و تربیت دانشجویان محدود می‌شود، به همین دلیل، دانشجویان را پس از تحصیل به حال خود رها می‌کنند. این تصور وجود دارد که ادامه مسیر زندگی فارغ‌التحصیلان در خصوص اشتغال برعهده دولت یا وزارت کار، رفاه و تامین‌جتماعی است. لذا شایسته است که دانشگاه‌ها حداقل نسبت به رصد اشتغال و آینده کاری فارغ‌التحصیلان خود اهتمام جدی به عمل‌آورند و نتیجه ارزیابی خود را در این زمینه به نهادهای ذیربط منعکس‌کنند.

وی ادامه داد: عدم توجه به این امر، موجبات دلسردی دانشجویان برای ادامه تحصیل خود در داخل کشور را فراهم می‌اورد همانگونه که در حال حاضر نیز شاهد آن هستیم که اشتیاق به مهاجرت از کشور نه تنها برای دانشجویان بلکه برای اساتید و حتی شرکت‌های دانش بنیان نیز در حال افزایش است. به هرحال فارغ التحصیلان نخبه و مستعد رشته‌های دانشگاهی، طعمه‌های خوبی برای کشورهای خارجی به حساب می‌آیند؛ و اگر ما قدر این سرمایه‌های ملی را ندانیم و در حفظ و صیانت از آنها تلاش نکنیم در واقع آب به آسیاب دشمنان ریخته‌ایم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha