به گزارش ایسنا و به نقل از استیدی، گروهی از دانشمندان بینالمللی کشف کردهاند که نایسریا(Neisseria) که سردهای از باکتریهای ساکن در بدن انسان است، آنطور که پیش از این تصور میشد بیضرر نیست. در واقع، این باکتریها میتوانند باعث عفونت در بیماران مبتلا به برونشکتازی، آسم و بیماری انسداد مزمن ریه(COPD) شوند.
در یک مطالعه قابل توجه، که در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۲ در مجله "Cell Host & Microbe" منتشر شد، محققان شواهدی قطعی ارائه کردند که نشان میداد گونههای نایسریا میتوانند باعث وخامت بیماریهای ریوی شوند. دانشمندان به رهبری دانشگاه فناوری نانیانگ، سنگاپور(NTU) به انجام این تحقیقات پرداختند.
برونشکتازی یک بیماری مزمن است که در آن راههای هوایی ریهها به دلایل نامعلومی به طور غیر طبیعی بزرگ میشود. این بیماری در میان آسیاییها تا چهار برابر بیشتر از همتایان غربیشان شایع است و همچنین میتواند پس از بهبودی از سل رخ دهد.
یک گروه بینالمللی متشکل از محققان و بیمارستانهای سنگاپور، مالزی، چین، استرالیا و بریتانیا به سرپرستی سانجی چوتیرمال(Sanjay Chotirmall)، استادیار دانشکده پزشکی "LKCMedicine"، برای یافتن علت وخیم شدن برونشکتازی در بیماران مسن آسیایی، دادههای مربوط به بیماری و عفونت را از ۲۲۵ بیمار آسیایی مبتلا به برونشکتازی با بیماران مبتلا به برونشکتازی در اروپا مقایسه کردند.
نایسریا آنقدرها هم بیخطر نیست
در حالی که به خوبی میدانیم گونههای مختلف باکتری نایسریا باعث ایجاد مننژیت و سوزاک میشوند، اما اینکه این باکتری ریهها را آلوده میکند، تاکنون ناشناخته باقی مانده بود.
به طور خاص، بیماران مبتلا به برونشکتازی که مقادیر بالایی از یکی از زیر گروههای نایسریا به نام نایسریا سابفلوا(N. subflava) داشتند در مقایسه با سایر بیماران، عوارض شدیدتر و عفونتهای مکرر بیشتری را تجربه کردند.
پس از انجام بررسیهای بیشتر با استفاده از مدلهای سلولی و حیوانی، محققان تایید کردند که این نوع باکتری باعث از هم گسیختگی سلولی و در نتیجه التهاب و اختلال در عملکرد سیستم ایمنی در بیماران مبتلا به برونشکتازی میشود.
پیش از این کشف، نایسریا به عنوان عاملی برای عفونت ریه یا بیماری شدید در بیماران مبتلا به برونشکتازی در نظر گرفته نمیشد.
این کشف اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا میتواند نحوه درمان بیماران برونشکتازی را تغییر دهد. اکنون پزشکان باید نایسریا را به عنوان یک عامل بالقوه در شدت گرفتن بیماری برونشکتازی در نظر بگیرند.
ارتباط گستردهتر نایسریا با بیماریهای ریوی
علاوه بر ارتباط باکتری نایسریا با برونشکتازی شدید، تیم تحقیقاتی دانشگاه نانیانگ نقش این باکتری را در شدت گرفتن سایر بیماریهای مزمن تنفسی مانند آسم شدید و بیماری انسداد مزمن ریه (COPD) شناسایی کردند.
محققان همچنین میخواستند بدانند که این باکتری از کجا میآید و بنابراین از خانههای بیماران مبتلا برونشکتازی که دارای مقادیر بالای نایسریا در ریههایشان بودند، نمونهبرداری کردند. آنها وجود این باکتری در محیط خانه را تایید کردند که نشان میداد فضای داخلی خانه و احتمالاً آب و هوای استوایی ممکن است در حضور این باکتری نقش داشته باشد.
نایسریا چیست؟
گونههای باکتری نایسریا معمولاً به عنوان عامل عفونتهایی همچون سوزاک و مننژیت حاد شناخته شدهاند. با این حال، زیر گونهای که به آن اشاره شد، در مخاط دهان، گلو و راه هوایی فوقانی انسان یافت میشود و پیش از این ارتباط آن با بیماریهای ریوی ناشناخته بود.
این خانواده از باکتریها همیشه برای انسان بیضرر در نظر گرفته میشدند و عفونتهای ناشی از آنها تا به حال شرح داده نشده بود.
محققان اکنون به دنبال انجام مطالعات بیشتر و آزمایشهای بالینی برای ریشهکنی نایسریا هستند با این امید که این کار منجر به نتایج بالینی بهتری برای بیماران مبتلا به شرایط مزمن تنفسی شود.
انتهای پیام
نظرات