دکتر محمدعلی زلفیگل در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه تحقیقات به سه دسته "بنیادی"، "کاربردی" و توسعهای تقسیم میشوند، خاطرنشان کرد: بر مبنای قوانین جاری کشور، تحقیقات بنیادی مورد تشویق قرار میگیرند. قوانین به افرادی که کارهای بنیادی میکنند بها میدهند اما افرادی که دست به تحقیقات کاربردی میزنند چندان مورد توجه قرار نمیگیرند و تاکنون بستر و شرایط برای انجام پژوهشهای کاربردی فراهم نبوده است.
وی ادامه داد: سال ۸۵، مقالهای با عنوان "ساختارهای دانشمدار در عصر دانایی" نوشتم که پیشنهاداتی در آن ارائه دادم. نخست، تشکیل پایگاه "استنادی علوم جهان اسلام" بود؛ در حال حاضر، این پایگاه تاسیس شده است. جلسهای با دکتر محمدمهدی زاهدی، وزیر علوم وقت داشتم و درباره این موضع توضیحاتی ارائه دادم.
عضو شورای انقلاب فرهنگی با بیان اینکه در مقاله ساختارهای دانشمدار در عصر دانایی، تاسیس "مرکز جمعآوری نیازهای جامعه" را پیشنهاد دادم اما این طرح تا دولت سیزدهم به سرانجام نرسید، خاطرنشان کرد: پس از اینکه به عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری انتخاب شدم، پایگاه "نظام ایدهها و نیازها" (نان) در پایگاه استنادی جهان اسلام را تاسیس کردم.
وزیر علوم دولت سیزدهم با اشاره به رویکرد دولت در تقویت بودجه های پژوهشی در سال جاری ادامه داد: به استناد قانون بودجه ۱۴۰۱، اگر دستگاههای اجرایی و شرکتهای دولتی بخواهند از یک درصد بودجه پژوهشی خود استفاده کنند، موظف هستند نیازهای خود را در سامانه نان ثبتکنند. ثبتنیازها از سوی شرکتها و دستگاههای دولتی به تنهایی کافی نیست؛ به همین دلیل، موضوع ثبت نیازها و اولویتهای تحقیقاتی دستگاههای دولتی در سامانه "نان" را در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کردم. طرح پیشنهادی که به شورا ارائه دادم، مصوب شد. براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمام وزارتخانهها و صنایع دولتی موظف هستند که نیازهای و اولویتهای تحقیقاتی خود را در سامانه نان ثبتکنند.
در این بازدید که به مناسبت هفته دولت از خبرگزاری دانشجویان انجام شد، دکتر زلفیگل خاطرنشان کرد: نیازهای ثبتشده در سامانه نان دستهبندی شده و در معرض دید دانشجویان و پژوهشگران قرار میگیرد. در این شرایط، نخبگان و پژوهشگران میتوانند نیازهای کشور را شناسایی کنند و در مسیر رفع نیازها گام بردارند. بررسیها نشان میدهد، نیازهای زیادی در این سامانه ثبت شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: دکتر یاری، مشاور نخبگان و جوانان وزیر علوم؛ طرح "درگاه آشنایی با نخبگان و آیندهسازان" را پیشنهاد کرد؛ این پایگاه را "دانا" نامگذاری کردهایم. دانا مانند “research Gate”، “Publons” و “Google Scholar” است؛ به دلیل اینکه چنین پایگاههایی در ایران بومیسازی نشده است؛ نخبگان و پژوهشگران، صفحه جامعی در پایگاههای ارائه مقالات و دستاوردها ندارند که از طریق آن بتوانند به دستگاهها خدمات ارائه دهند. سال آینده، این سامانه در پایگاه نظام ایدهها و نیازها ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه پایگاههای متعددی برای سامانه نان درنظر گرفتهایم، تصریح کرد: در نظر داریم که پایگاه "جریان اقتصادی نوین" (جان) برای ارائه محصولات و توانمندیهای شرکتهای دانش بنیان تعریف کنیم. همچنین پایگاه "جستجوی آزمایشگاههای مرجع" (جام) برای پایگاه نظام ایدهها و نیازها درنظر گرفتهایم. اگر شخصی به یک آزمایش نیاز دارد، در این پایگاه میتواند درباره آزمایشگاه و تعداد افراد در انتظار اطلاعات به دست بیاورد. همچنین پایگاه "خاستگاه آموزشی صنایع" (خاص) را در پایگاه نظام ایدهها و نیاز ایجاد میکنیم. صنایع در این پایگاه نیازهای خود برای برگزاری دورههای آموزشی را مطرح میکنند؛ دانشگاهها هم با توجه به تواناییهایشان، برگزاری دورههای آموزشی را به صنایع پیشنهاد میدهند.
انتهای پیام
نظرات