سبحان غفاری وکیل دادگستری در گفت وگو با خبرنگار حوزه حقوقی ایسنا با بیان اینکه امروزه بسیاری از پرونده های قضایی در سراسر کشور در نتیجه عدم تنظیم قرارداد بصورت کتبی و یا تنظیم آن به شیوه غیرتخصصی بوده است، افزود: این امر علاوه بر اینکه موجب خسارت های روانی و اتلاف وقت است در پرداخت هزینه های زیادی هم مشکل ساز خواهد بود لذا لازم است که ما در این زمینه یک آگاهی و دانشی را کسب کنیم تا از مشکلات بعدی جلوگیری کنیم.
به گفته این حقوقدان، درحال حاضر اهمیت تنظیم قرارداد کتبی بیش از قبل در کانون توجه قرار گرفته است، یعنی اینکه قبلا اگر قراردادها بصورت شفاهی بودن شاید بیشتر متعهدین به تعهد خود عمل می کردند ولی اکنون، تنظیم قرارداد کتبی بیشتر حس می شود ونبود این قراردادها باعث بوجود آمدن مشکلات جبران ناپذیر می شود.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: بسیاری از شرکت ها و موسسات جهت ساماندهی فعالیت خودشان ناگزیر هستند که قرارداد چه با اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی تنظیم کنند و از طرفی، تنطیم قراداد به شکل ناصحیح و غیرحرفه ای که در آن نکات حقوقی و نگارش بصورت کامل رعایت نشود مشکلات عدیده ای را پدیدمی آورد.
این وکیل دادگستری عنوان کرد: لازم است که به منظور جلوگیری از مشکلات قضایی دانش خود را در این زمینه بالا ببریم و قراردادی تنظیم کنیم که صحیح باشد و جلوی هرگونه سواستفاده ای را از طرف مقابل گرفته شود بنابراین، متن قرارداد و طریقه نوشتن آن، برای اداره بهتر و موفق تر کسب و کارمان و انجام معاملات ضروری است.
وی با بیان اینکه خیلی از اشخاصی که به دفتر وکالت ها مراجعه می کنند، درخصوص ضررهایی صحبت می کنند که قراردادشان بصورت شفاهی منعقد شده است، افزود: به عنوان مثال تاسیس یک شرکت و تقسیم کار بین اعضا بدون کتبی شدن این موارد که چه مقدار سود برای اشخاص خواهد بود و یا بدون مشخص کردن میزان تقسیم ضرر و وزیان، قطعا با مشکل مواجه خواهند شد.
وکیل دادگستری تصریح کرد: بهترین کار در وهله اول، کنار گذاشتن رودربایستی است و اگر افراد می خواهند کاری را شروع و یا شخصی را استخدام کنند و... حتما بصورت کتبی ذکر و الزاما با یک مشاور حقوقی در میان بگذارند که این قراداد کتبی بصورت صحیح نوشته شود.
غفاری اضافه کرد: طرفین نباید به این فکر باشند که اگر قراداد بصورت کتبی شود موجب ضرر و زیان خواهد بود، اگر شخصی بخواهد درست کار کند و پای حرفش بایستد، حتما با قراداد کتبی مشکلی نخواهد داشت.
این حقوقدان، قراداد خوب را قرادادی دانست که براساس شرایط دو طرف و به نفع آنها منعقد شده باشد و موارد دکر شده در متن قراداد ضرروزیانی را به طرفین وارد نیاورد.
وی با اشاره به اینکه قرارداد نوشتن شرایط خاص و تخصصی دارد، گفت: قرارداد باید حساب شده نوشته شود چراکه یک کلمه کم و زیاد در آن، می تواند کل موضوع و نتیجه قراداد را تغییر دهد.
این مدرس دانشگاه بیان داشت: قرادادها را از چند قسمت تشکیل می شوند، که بصورت مختصر شرح داده می شود؛ بندهای قرارداد شامل: مشخصات طرفین که باید" کامل" ذکر شود، موضوع قراداد، مدت قراداد، مبلغ، شرایط قراداد، نحوه اجرای تعهد طرفین (که بیشترین اختلافات در مونده های مربوطه، به همین قسمت ارتباط دارد که باید حتما و الزاما به این بند در قراداد نویسی توجه ویژه داشت و وظایف طرفین و میزان تقسیم سود دهی، بصورت ریز به ریز مشخص شود) در این قسمت از قراداد بصورت کامل عنوان گردد و بحث بعدی در قرارداد نحوه فسخ یا انفساخ قرارداد است.
این حقوقدان با اشاره به مبحث بعدی قرارداد که ضمانت اجراها (چک، سفته و...) است، تاکید کرد: این بند در قراداد حائز اهمیت است و توجه به آن بسیار مهم و اساسی بوده و به نحوه اجرای تعهد طرفین مربوط می شود، یعنی اگر طرفی تعهد خود را انجام نداد چگونه می توان آن شخص مقابل، ضررو زیان خود را جبران ویا شخص را الزام به انجام تعهد کند.
وکیل دادگستری اضافه کرد: بحث حل اختلاف از طریق داوری، یکی دیگر از بندهای قراداد است که باید در قراداد ذکر شود یعنی اینکه اگر در خلال این قرارداد به اختلافی برخوردند، یک شخص حقیقی و یا حقوقی را به عنوان داور انتخاب تا اختلاف پیش آمده به منظور رفع مشکل در حضور داور مطرح و اگر مشکل حل نشد مراحل قضایی طی گردد شایان ذکر است که این مبحث حل اختلاف از طریق داوری، باعث کاهش ورودی پرونده ها به دادگاه ها است وسریع تر کار مردم راه می افتد، پس حتما حل اختلاف از طریق داوری در قراداها ذکر کنید.
غفاری با بیان سایر موارد مندرج در قراداد شامل امضا قرارداد، توصیه کرد:حتما سعی شود در قراداد کتبا قید شود که این نوشته در دو نسخه متحدشکل، تهیه شده است و درآخر با امضاها و مهر و اثر انگشت" اصلی" دو نسخه به طرفین داده شود لذا اگر فتوکپی از قرارداد تهیه میشود حتما و الزاما امضاها "اصلی" باشد.
گفت و گو از معظمه رنجبر
نظرات