• سه‌شنبه / ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ / ۱۲:۴۵
  • دسته‌بندی: تهران
  • کد خبر: 1401051108731
  • خبرنگار : 71291

خسارت ۳۳۳ میلیارد تومانی به کشاورزی خراسان/ امدادرسانی به بیش‌از ۹۰۰۰ نفر در سیستان و بلوچستان

خسارت ۳۳۳ میلیارد تومانی به کشاورزی خراسان/ امدادرسانی به بیش‌از ۹۰۰۰ نفر در سیستان و بلوچستان

ایسنا/تهران علی رغم کاهش بارندگی ها ولی عواقب حاصل از آن هنوز ادامه دارد. هنوز سیل و آبگرفتگی ها خسارت به بار می آورد. این در حالی است که تازه‌ترین آمارها از شمار جانباختگان و حادثه دیدگان سیل‌ اخیر حاکی از مرگ ۷۶ تن و امدادرسانی به بیش از۶۱ هزار نفر در ۲۵ استان کشور است.

خسارت ۳۳۳ میلیارد تومانی به بخش‌ کشاورزی خراسان‌رضوی بر اثر سیل

مدیر کل بحران استانداری خراسان رضوی از خسارت ۳۳۳ میلیارد تومانی بخش کشاورزی استان در اثر وقوع سیل اخیر خبر داد.

محسن نجات در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص آمار خسارت‌های وارد شده به بخش کشاورزی اظهار کرد: آمار خسارات سیل در چهار شهر خراسان‌رضوی از جمله شهرهای مشهد، قوچان،کلات و درگز در بخش کشاورزی مجموعا ۳۳۳ میلیارد تومان برآورد شده‌است. 

وی به تفکیک جزئیات خسارات بخش کشاورزی پرداخت و بیان کرد: بخش زراعی ۴۸ میلیارد تومان، بخش باغی ۲۶۹ میلیارد تومان، بخش دام و طیور یک میلیارد تومان و بخش منابع آبی و غیره نیز ۱۴ میلیارد تومان در حوزه کشاورزی خسارت دیده‌اند.

مدیر کل بحران استانداری خراسان رضوی ادامه داد: باقی خسارات وارد شده که مرتبط به سایر بخش‌ها می‌شوند نیز تحت بررسی قرار گرفته و طی روزهای آتی اعلام خواهند شد.

نجات ۱۲ زن، مرد و کودک گرفتار در سیل شهرستان دنا

فرماندار شهرستان دنا از نجات ۱۲نفر زن، مرد و کودک گرفتار در سیل این شهرستان خبر داد.

"کوروش درخشان زاده" در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: سیل طی چند روز اخیر در سطح شهرستان دنا خسارات زیادی به بخش‌های مختلف وارد کرد که مناطق عشایر "شبلیز" و "جلاله" خسارت بیشتری دیده اند.

وی اظهارکرد: در پی بارش‌های سیل آسا شب گذشته خسارات زیاید به دو روستای "کره" و "بهرام بیگی" در این شهرستان وارد شد که بخش کشاورزی، شالیزارها و مزارع پرورش ماهی این مناطق آسیب جدی دیده اند.

فرماندار شهرستان دنا خاطرنشان کرد: در پی بارش های سیل آسا و وقوع سیل صبح روز سه شنبه ۱۱ مرداد ماه ۱۴۰۱ در روستای "کره" ۱۲ نفر شامل چهار خانم، یک کودک پسر و ۷ مرد گرفتار در سیلاب شدند که با درخواست از هلال احمر برای اعزام بالگرد به محل، این افراد نجات یافتند.

درخشان زاده بیان کرد: خوشبختانه حال این پنج زن، کودک و ۷ مرد مساعد گزارش شده است.

کشف جسد مرد گرفتار در سیلاب ایذه 

رئیس جمعیت هلال احمر ایذه با اشاره به مفقود شدن دو نفر در سیلاب روز گذشته، از کشف جسد مرد مغروق خبر داد.

محمد عالی محمودی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در پی سیلاب روز گذشته ایذه، یک کودک سه ساله در روستای قلعه سرد و یک مرد میانسال در روستای ناشلیل مفقود شدند.

وی افزود: جسد این مرد که با خودروی خود در سیلاب گرفتار شده بود، امروز کشف شده است و تلاش عوامل جمعیت هلال احمر برای یافتن کودک ایذه‌ای مفقود نیز ادامه دارد.  

وقوع سیلاب در ۳ شهرستان خراسان رضوی طی روز گذشته

کارشناس مرکز پیش‌بینی هواشناسی خراسان رضوی گفت: طی روز گذشته هفت شهرستان خراسان رضوی اعلام بارندگی داشتند و شهرستان‌های درگز، قوچان و باجگیران دچار سیلاب شدند.  

آذر رضایی‌پور در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: طبق تحلیل نقشه‌ها و مدل‌های هواشناسی با توجه به رطوبت موجود در جو از ساعات بعد از ظهر امروز شاهد افزایش ابرناکی در نیمه شمالی به ویژه در ارتفاعات خواهیم بود و احتمال وقوع بارش‌های رگباری توام با رعد و برق و آبگرفتگی در این نیمه از استان پیش‌بینی می‌شود.

وی تاکید کرد: تا پایان هفته جاری ضمن اینکه آسمان در اکثر نقاط استان صاف تا قسمتی ابری است، تغییر در شدت وزش باد به ویژه در نواحی شرقی و جنوبی استان پدیده جوی قابل توجهی خواهد بود. همچنین تا اواخر هفته دمای هوا با شیب کند روند افزایشی خواهد داشت.  

کارشناس مرکز پیش بینی هواشناسی خراسان رضوی با بیان اینکه امروز در مشهد بارندگی نداریم، گفت: دمای هوای امروز مشهد در گرمترین ساعت ۳۳ درجه و خنکترین ساعت ۲۱ درجه خواهد بود.

وی تاکید کرد: بیشترین میزان بارش از شهرستان سبزوار ۲ میلیمتر و کمترین میزان بارش‌ از شهرستان‌های کاشمر، نیشابور، گلمکان و بردسکن حدود یک‌دهم میلیمتر گزارش شده است.
  
رضایی‌پور عنوان کرد: در ۲۴ ساعت گذشته قوچان با دمای هوای ۱۵ درجه و مه‌ولات با دمای هوای ۳۸ درجه خنکترین و گرمترین شهرستان‌های استان بوده‌اند. طی این مدت دمای هوای مشهد بین ۲۰ تا ۳۳ درجه در نوسان بوده است. همچنین بیشترین وزش باد از شهرستان‌ تربت‌ حیدریه با ۷۲ کیلومتر بر ساعت به گزارش شده است.

عنوان

تاکنون ۴ کشته و یک مفقود در سیل خوزستان / آغاز ارزیابی خسارت‌ها

مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با اشاره به آخرین وضعیت شهرستان‌های دچار آبگرفتگی، از آغاز برآورد خسارت‌ها توسط عوامل اجرایی خبر داد.

شهاب صدیقی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به بارندگی ۸۹ میلمتری در ایذه و وزش باد با سرعت ۶۰ کیلومتر بر ساعت در روز گذشته اظهار کرد: نتیجه این شرایط، جاری شدن روان‌آب در معابر و آبگرفتگی به صورت مقطعی بود که با تلاش عوامل مختلف، بخش عظیمی از این آبگرفتگی در حوزه شهری بعد از ساعاتی رفع شد و آبگرفتگی دو نقطه اصلی در حوزه راهداری نیز تا ساعت یک بامداد امروز (۱۱ مردادماه) رفع شد.

وی افزود: در سیلاب، ایذه یک کودک سه ساله در روستای قلعه سرد و یک مرد ۵۷ ساله در روستای ناشلیل مفقود شدند که صبح امروز جسد این مرد پیدا شده و جست‌وجو برای یافتن کودک مفقود ادامه دارد.

مدیرکل مدیریت بحران خوزستان گفت: در صیدون باغملک نیز حدود ۵۰ میلیمتر بارندگی و همچنین بارندگی در قلعه تل و بخش شهری باغملک رخ داد که منجر به آبگرفتگی معابر شد اما طغیانی رخ نداد.

صدیقی بیان کرد: در پی این شرایط، مسیر باغملک به استان کهگلویه و بویر احمد مسدود شده است که عوامل راهداری در تلاش برای بازگشایی مسیر هستند.

وی افزود: در دیگر نقاط به دلیل جاری شدن روان‌آب در مناطق روستایی شاهد تخریب سرآب‌های کشاورزی، قطع برق و قطع شبکه تلفن همراه در پی قطع برق ایستگاه در منطقه صیدون بوده‌ایم که این مشکل تا صبح امروز رفع شده است.

مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با اشاره به آبرسانی با تانکر در بخش صیدون باغملک گفت: برآورد خسارت‌ها توسط عوامل اجرایی در حال انجام است.

صدیقی در خصوص وارد شدن خسارت به منازل نیز بیان کرد: ورود آب به منازل ناشی از طغیان رودخانه گزارش نشده اما بر اثر آبگرفتگی معابر، آب وارد چند منزل شده که خدمات‌رسانی انجام شده است. 

وی در خصوص تلفات انسانی این شرایط جوی تصریح کرد: فعالیت این سامانه تاکنون منجر کشته شدن یک مرد در سیلاب ایذه و مرگ سه نفر در پی اصابت صاعقه در باغملک، هفتکل  و رامشیر شده است.

نجات جان مادر و فرزندانش از سیل یاسوج توسط جوان فداکار

تصویر مربوط به صحنه نجات مادر و فرزندان گرفتارش در سیل یاسوج است

ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن نشان می داد یک جوان ۲۹ ساله با ایثار و فداکاری برای نجات جان یک مادر و فرزندان گرفتارش در سیل یاسوج به آغوش خطر رفت.

عصر روز سه شنبه ۱۱ مرداد ماه ۱۴۰۱ بود که یک فیلم در فضای مجازی از یک قصه فداکارانه واقعی باخبر شدیم که در پی بارش‌های سیل آسا و سیل یاسوج در شهرک امام حسین یاسوج جلوی کلینیک تامین اجتماعی یاسوج به وقوع پیوست. "بهنام خسروانی"، شاهد گرفتار شدن یک مادر و سه فرزندش در سیل بودند، که سیل داشت خودرو ۲۰۶ صندوقدار آنها را می برد.

بهنام ۲۹ ساله، جوانترین عضو یک خانواده بویراحمدی است که در حال رفتن به شهر بود که ناگهان متوجه این اتفاق و گرفتار شدن مادر و فرزندانش در سیل شد، وقتی متوجه این موضوع می‌شود خودرواش را در حیات آپارتمانهای اطراف پارک کرد و به‌سرعت خودش را برای نجات جان مادر و سه فرزند خردسالش به آن‌جا می‌رساند و با سیل درگیر می‌شود بطوری که در یک مرحله ممکن بود خود را سیل ببرد.

"بهنام خسروانی" این جوان از خودگذشته و فداکار در خصوص جزئیات این مساله به خبرنگار ایسنا می گوید؛ با ماشینم در حال رفتن به مرکز شهر بودم که متوجه گرفتار شدن یک مادر و سه فرزندش در خودروی ۲۰۶ صندوق دار جلوی کلنیک تامین اجتماعی یاسوج شدم که خودرو آنها آب دارد می برد و در نهایت با برخورد با یک خودرو دیگر متوقف شد که سریع دست بکار شدم و برای نجات آنها تلاش کردم.

وی اضافه می کند؛ شوهر این خانم برای گرفتن نوبت به کلنیک رفته بود که وقتی برگشت شاهد گرفتار شدن خانم و سه فرزندش تو خودرو در سیلاب شدند که سیل داشت خودرو را می برد، ناراحت و نگران بود و تنها نگاه می کرد کاری از دستش برای نجات خانواده اش بر نمی آمد.

خسروانی اظهار کرد که در این حادثه ابتدا و یکی یکی سه کودک شامل یک فرزند ۶ ماهه، ۲.۵ ساله و دختر ۹ ساله و بعد مادر آنها را نجات دادم. مادر وقتی نجات پیدا کرد از من تشکر کرد.

این جوان ایثارگر و فداکار در پاسخ به این سوال که آیا در آن لحظه نترسیدید که خودتان از بین بروید اظهاری می کند؛ وقتی این صحنه را دیده ام دلم برای مادر و بچه های کوچکش  سوخت و ناراحت شدم و گفتم برای رضای خدا کمک کنم.

خسروانی تصریح می کند؛ شدت آب زیاد بود و هر لحظه به فشار آب زیاد می شد که یک نفر از اهالی منطقه وقتی که من را در حال کمک مشاهده کگرد با یک بیل به کمک من آمد و در لحظات آخر کمک بودم که تعادلم بهم خورد و چیزی نمانده بود که خود را هم آب ببرد.

وی در خصوص اینکه ایا کار شما همچون دهقان فداکار بود، ادامه می دهد که من به دهقان فداکار نمی رسم اما سعی کردم دهقان فداکار باشم و آن لحظه که این مادر و فرزندانش گرفتار سیل شده بودند وجدانم ناراحت شد و به کمک آنها شتافتم.

این جوان فداکار که اهل روستای "سروخمزون"دهستان "دشتروم" از توابع شهرستان و ساکن یاسوج است در پاسخ یه این سوال فکر نمی کردی که در این صحنه خانواده ات عزا دار شوند، می گوید؛ در ان لحظه تنها به کمک به مادر و فرزندانش فکر می کردم.

خسروانی در رابطه با اینکه اگر چنینی اتفاقی باز هم بیفتد کمک می کنید، بیان می کند؛ اگر باز هم چنین اتفاقی بیفتد کمک می کنم.

خسارت میلیاردی بارش‌های تابستانه در "فراشبند" فارس

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فراشبند از خسارت بیش از ۴۱۰ میلیارد ریالی بارش‌های تابستانه به زیر بخش‌های بخش کشاورزی این شهرستان خبر داد. 

امیرارسلان حق شناس سه‌شنبه ۱۱ مرداد به خبرنگاران گفت: در اثر بارش‌های تابستانه وجاری شدن سیل به بیش از ۴۱۰ میلیارد ریال به زیر بخش‌های کشاورزی خسارت وارد شده است.

او بیان کرد: هشدارهای جدی در خصوص بارش‌های اخیر به بهره بردان کشاورزی اعلام شده بود.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فراشبند خاطرنشان کرد: بیش از ۲۹۵  هکتار محصولات زراعی، ۵۰ هکتار محصولات باغی، زیر بخش‌های دام و طیور و بخش‌های زیر بنایی کشاورزی از جمله کانال انتقال آب رسانی، جاده‌های بین مزارع، سیستم‌های آبیاری، چاه، بندهای خاکی، دچار خسارت بیش۴۱۰ میلیارد ریال شدند.

امدادرسانی به بیش‌از ۹ هزار سیل‌زده سیستان و بلوچستان

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان سیستان و بلوچستان از امدادرسانی به بیش‌از ۹ هزار و ۶۰۰ نفر در قالب ۲ هزار و ۱۴۸خانوار آسیب دیده در سیل و آبگرفتگی در این استان خبر داد.

به گزارش ایسنا- علیرضا میربهاءالدین افزود: از ۲۸ تیرماه به دلیل ورود سامانه بارشی مونسون به سیستان و بلوچستان تا کنون ۱۳ شهرستان و ۲۷۱ روستا در سطح استان دچار سیل و آبگرفتگی شدند که توسط حدود ۲ هزار و ۶۰۰ نفر روز نیروها و نجاتگران این جمعیت در قالب ۵۳۱ تیم روز عملیاتی به همراه ۳۷۰ روز خودرو خدمات امدادرسانی جهت آسیب دیدگان در سطح استان انجام گرفته است.

وی بیان کرد: تاکنون  ۷۴۵ خانوار به تعداد سه هزار و ۱۶۱ نفر از آسیب دیدگان در چادرهای هلال احمر اسکان یافتند.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: در این مدت اقلامی از قبیل ۵۵۴ دستگاه چادر امدادی، ۱۷۱ دستگاه چادر مسافرتی، یکهزار و ۹۸۳ تخته موکت، چهار هزار و ۹۱ تخته پتو، پنج هزار و ۴۲۶ کیلوگرم نایلون، ۹۲۹ قوطی کنسروجات، یک‌هزار و ۸۸۹ بسته غذایی ۷۲ ساعته، ۲۹ بسته معیشتی یک‌ماهه ، ۸۲۵ کیلوگرم برنج، ۴۲ کیلوگرم قندوشکر، ۹۶ کیلوگرم چای، ۵۰ قرض نان و تعدادی فانوس، ست ظروف و والور بین آسیب دیدگان توزیع شده است.

وی اظهار کرد: ۴۳ نفر آسیب دیده در سیل و آبگرفتگی توسط نجاتگران هلال احمر به مناطق امن انتقال داده  شدند و ۲ خودرو گرفتار در سیل نیز رهاسازی شد.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: خدمات امدادی و حمایتی توسط نجاتگران هلال احمر استان همچنان ادامه دارد.

خسارت ۲۱۸ میلیاردی سیل در اردستان

رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان اردستان گفت: سیلاب و سیل چند روز گذشته در روستاهای اردستان بیش از ۲۱۸ میلیارد ریال به بخش مسکونی و راه‌ها خسارت وارد کرده است.

سید ایمان فتوحی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به فرم‌های ارزیابی که بنیاد مسکن در روزهای گذشته تکمیل کرد و ارزیابی‌های میدانی که صورت گرفت تعداد ۱۲ واحد مسکونی در اثر شدت سیل تخریب کامل شده و حدود ۵۰ واحد دچار تخریب‌های جزئی و آب‌گرفتگی و همچنین خسارت وسایل منزل شده است.

وی با بیان اینکه مبلغ ریالی خسارت سیل به واحدهای مسکونی در برخی روستاهای شهرستان اردستان حدود ۲۰۰ میلیارد ریال برآورده می‌شود، گفت: هزینه‌های خسارت در بحث جاده و معابر روستایی، پل‌های روستایی، جدول‌گذاری‌ها، دیوارهای ساحلی و پیاده‌روها جمعاً حدود ۱۸ میلیارد ریال برآورده شده است.

رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اردستان، تصریح کرد: بیش از ۹۵ درصد تخریب‌های ناشی از سیل در روستای نهوج از بخش مرکزی اردستان اتفاق افتاده و بخشی دیگر در روستای جعفرآباد دهستان ریگستان بخش زواره رخ داده است.

فتوحی افزود: خسارت‌های وارد شده ناشی از سیل به مدیریت بحران استان اعلام می‌شود تا اقدامات لازم برای تأمین اعتبارات توسط برنامه و بودجه کشور برای چگونگی خسارت‌های به صورت تسهیلات قرض‌الحسنه و بلاعوض پرداخت شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر همه ساکنانی که دچار خسارت سیل شدند در مکان‌های مشخص اسکان موقت داده شدند، گفت: با تلاش سه شبانه‌روز نیروهای امدادی عملیات بهسازی و لایروبی در روستاهای سیل‌زده به اتمام رسیده و اکنون وضعیت عادی در روستاهای سیل‌زده برقرار است.

مازندران و سیل در یک نگاه

بار دیگر سیل و بار دیگر مصیبت‌هایی که بر مردم مازندران وارد شد، ۶ فوتی و ۱۲ مصدوم تنها در عرض دو روز بارش شدید باران. موضوعی که باعث شد بار دیگر چرایی وقوع این حوادث غمگین بر سر زبان‌ها بیفتد.

تقریبا مازندران، در سال‌های گذشته، هر ساله شاهد چنین خسارت‌ها و مصیبت‌هایی است و مسئولان همچنان نتوانسته راه حل درستی برای پیشگیری از وقوع این مصائب بیابند.

این در حالی است که مازندران، از آن دست استان‌هایی است که ۷ هزار کیلومتر رودخانه در آن قرار دارد و تقریبا ۵۰۰ کیلومتر آن درون شهرها است، موضوعی که نیازمند بررسی دقیق و برنامه‌ریزی به موقوع و صحیح برای جلوگیری از هرگونه احتمالات است.

به گزارش ایسنا، همواره پس از وقوع سیل، مسئولان با تشکیل جلسه ستاد بحران، ضمن بررسی موضوع، اقدام به رفع مشکل در همان روزهای اولیه می‌کنند و تقریبا کار پس از روزهای نخست برای همیشه تا وقوع سیل بعدی تعطیل می‌شود.

موضوعاتی چون، توجه به حوضه آبخیزداری و دیواره‌سازی رودخانه‌ها به ویژه در روستاهای بالادست، نظارت برای برداشت مصالح آزاد و آورده‌های رودخانه‌ها، تخصیص ردیف اعتباری مشخص برای پیشگیری از خسارات سیل در مازندران، بی توجهی قوای سه‌گانه به ویژه قوه قضائیه در برخورد با متخلفان ساخت و سازهای غیرمجاز در حرائم رودخانه، برخورد لازم با دهیارانی که بدون ضوابط و قواعد، اقدام به فروش اراضی حریم رودخانه می‌کنند و همچنین مسئولانی که وظیفه نظارت بر آنها را بر عهده دارند، از مباحث اصلی است که هر ساله به آن، پس از وقوع سیل اشاره می‌شود و سپس، برای همیشه از یاد می‌رود.

سیل در مازندران و تکرار مکررات

به عنوان مثال، احمد حسین‌زادگان استاندار سابق مازندران در جلسه شورای اداری استان که پس از وقوع سیل غرب مازندران در سال ۱۳۹۹ تشکیل شد، بر نظارت برای برداشت مصالح آزاد و آورده‌های رودخانه‌های غرب مازندران تاکید کرد و گفت: باید با استفاده از توان بخش خصوصی و با نظارت بیشتر، نسبت به ساماندهی رودخانه‌ها اقدام کرد.

همچنین سید امیرحسینی‌جو فرماندار سابق تنکابن نیز در این جلسه با اشاره به خسارت فراوان سیل، بر لزوم توجه به آبخیزداری برای پیشگیری از سیل تاکید کرد و افزود: تامین اعتبار در حوزه آبخیزداری در رودخانه‌های غرب استان نیاز فوری و ضروری است و باید به این مقوله حیاتی توجه شود.

ضعف مازندران در پیشگیری از وقوع سیل

به گزارش ایسنا، از سوی دیگر، کارشناسان معتقدند با توجه به اینکه مدیریت بحران شامل پیش بینی، پیشگیری و بازسازی پس از حادثه است باید گفت این استان آمادگی مطلوبی در برابر حوادث طبیعی ندارد، یکی از دلایل عدم  آمادگی در حوزه پیشگیری، نبود ارتباط خوب بین پیمانکاران و دستگاه‌های اجرایی است. 

بر اساس عقیده کارشناسان، پیمانکاران به دلیل معوقات بانکی و مشکلاتی که دستگاه های اجرایی برای آن ها ایجاد کرده اند دچار بی‌اعتمادی شدند. دستگاه های اجرایی در گام اول برای ایجاد یک آمادگی مطلوب باید اعتماد بخش خصوصی را جلب کنند. 

از سوی دیگر، تمامی دستگاه های اجرایی با پیمانکارانی قرارداد بسته‌اند تا در صورت بروز حوادث از جانب آن‌ها حمایت شوند اما برخی پیمانکاران بر اساس منافع خود حرکت می‌کنند. همین امر سبب شده تا دستگاه‌های اجرایی ظرفیت، توانمندی و تجربیات مناسبی برای جلوگیری از وقوع خسارات در حوادث طبیعی نداشته باشند. 

بارش‌هایی که سیل‌آسا می‌شوند؛ چرا و چگونه؟

کارشناسان معتقدند مازندران به دلیل ماهیت توپوگرافی خود همواره در برابر بروز سیل آسیب پذیر بوده است، همچنین بیش از ۷۵ درصد از زمین‌های استان دارای شیب بیش از ۱۰ درصد و حدود ۴۰ درصد دارای شیب بالای ۵۰ درصد است یعنی سطح زمین‌های پست و جلگه‌ای استان که حدود ۲۳ درصد از زمین های آنرا شامل می شود، پایین است.

به عقیده آنها، بارندگی با سرعت نسبتا بالایی از ارتفاعات به سوی جلگه سرازیر می شود، به دلیل اینکه سطح زمین در برخی مناطق جلگه ای پایین تر از سطح دریا است بنابراین حجم آب اضافی حاصل از سیلاب‌ها به سختی به دریا تخلیه می‌شود و مدت زمان بیشتری در این مناطق پست باقی می ماند.

آزیتا امیری کارشناس مطالعات اداره کل هواشناسی مازندران، در این خصوص چندی پیش به ایسنا گفته بود، این امر نه تنها از دخالت های ناشیانه انسان نشأت می گیرد بلکه شرایط تغییر اقلیم نیز خارج از محدوده دخالت بشری به افزایش این پدیده دامن می زند که وقوع بارش های سیل آسا و بی سابقه از جمله پیامدهای آن است.

وی تصریح کرد: ساخت و ساز غیرمجاز و یا با مجوزهای بدون مطالعه دقیق در حاشیه رودخانه ها یکی از مهم ترین دلایل بروز خرابی های ویرانگر به هنگام طغیان رودخانه ها است، در واقع رودخانه ها باید برای مواقعی که دبی یا حجم آب افزایش می یابد فضای کافی جهت هدایت آب اضافی در اختیار داشته باشند.

کارشناس مطالعات اداره کل هواشناسی مازندران، با اشاره به اینکه بر اساس مدیریت سیلاب‌های شهری، علاوه بر لایروبی رودخانه‌ها، باید برخی از مناطق در مسیر که ریسک ایجاد مسیر فرعی و تخریب زمین‌های مجاور را دارند توسط سازه‌هایی مانند دیواره‌های سیل بند مقاوم سازی شوند، تاکید کرد: دست اندازی و تجاوز به منابع طبیعی مازندران از جمله چرای بی‌رویه دام بیش از ظرفیت مراتع بالادست باعث از بین رفتن پوشش گیاهی مراتع می‌شود.

امیری اضافه کرد: وجود دوره های طولانی خشکسالی و کم بارشی در مناطق کوهستانی استان منجر به خشک شدن خاک این نواحی شده است و همراه با سایر عوامل از جمله کاهش پوشش گیاهی منجر به سست شدن خاک و عدم مقاومت آن در برابر بارندگی ها می شود که احتمال بروز سیل و رانش زمین را افزایش می دهد.

به گزارش ایسنا، کارشناسان معتقدند در وقوع سیل‌های اخیر عامل اصلی، بلایی است که ما انسان‌ها بر سر خاک حوضه‌ها آورده‌ایم، واضح است که جنگل‌ها را از بین‌برده‌ایم و جنگل‌تراشی در شمال ایران رخ داده است. هنور هم ماشین‌های بزرگی که در حال حمل درختان بریده جنگل‌های شمال هستند؛ مشاهده می‌شود.

محمد ابراهیم بنی‌حبیب کارشناس حوزه مهندسی آب و استاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ایسنا، چندی پیش گفته بود که، دقت داشته باشیم که خاک جنگل سُست است و اگر درختان را بِبُریم و جنگل را تخریب کنیم، مقاومت خاک از بین می‌رود و به راحتی در دامنه‌های پر شیب لغزش پیدا می‌کند و وارد رودخانه‌ها می‌شود در نتیجه این فرآیند، غلظت رسوبات رودخانه‌ها بالا می‌رود و این وضعیت مقدمه مصیبت‌های بزرگ است، چون حجم سیلاب بیشتر می‌شود و ضریب زبری جریان آب بالا می‌رود و عمق جریان و پهنه سیلاب را بیشتر می‌کند.

بر گزارش ایسنا، به نظر می‌رسد مسئولان سه قوه کشور، باید یکبار برای همیشه، با در نظر گرفتن تمامی جوانب موضوع مهم سیل که با زندگی مردم در ارتباط دارد، تصمیم‌گیری کنند و بدون کوچکترین اغماض، با تمامی مسببان حادثه برخورد لازم و کافی صورت بگیرد.

دلایل مطرح شده از سوی کارشناسان، نشان می‌دهد هر سه قوه، در این زمینه به اندازه مسئولیتشان، نقش دارند و با یک برنامه ریزی صحیح و اصولی، می‌توان از وقوع این حوادث بسیار غمگین پیشگیری کرد.

خسارت ۱۰۰ میلیارد ریالی بارندگی‌ها به بخش کشاورزی ساوه

معاون فنی و اجرایی جهادکشاورزی شهرستان ساوه از خسارت ۱۰۰ میلیارد ریالی بارندگی‌های اخیر به بخش کشاورزی این شهرستان خبر داد.

محمودرضا خلیلی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به وقوع بارش بطور متناوب در بخش نوبران ساوه اظهار کرد: بارش‌های تابستانه از پنجشنبه هفته گذشته آغاز شده و تا شب گذشته بطور متناوب ادامه داشته است که بیشترین خسارت به حوزه کشاورزی مربوط به بخش نوبران در پی باران بامداد روز جمعه بوده است.

وی افزود: در جریان این بارش‌ها به ۵۵ هکتار از صیفی جات، ۱۰ هکتار یونجه، ۶ هکتار ذرت علوفه‌ای، پنج هکتار چغندر و ۱۴۰۰ هکتار گندم دیمی بخش نوبران خسارت وارد شد که ارزش ریالی خسارت وارده در مجموع حدود ۱۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است.

خلیلی افزود: در این بارش‌ها افزون بر دو کیلومتر از انهار سنتی در روستاهای کوهپایه‌ای به دلیل انباشت گل و لای و احتمالا اشیائی که سیل بهمراه آورده مسدود شده که نیاز به لایروبی و مرمت دارد.

وی تصریح کرد: با وجود اینکه بارش‌های اخیر منجر به بروز خسارت به بخش کشاورزی بخشی از اراضی منطقه نوبران شده است، اما در مجموع این بارش‌ برای بخش کشاورزی شهرستان ساوه مفید بود چرا که منجر به شستشوی درختانی شد که کیفیت آنها به دلیل خاکگرفتگی برگ کاهش پیدا کرده بود.

این مقام مسئول در جهادکشاورزی ساوه با اشاره به اینکه هیچ بارش موثری در بخش مرکزی ساوه گزارش نشده است، افزود: از آنجاکه بخش عمده‌ای از باغات انار این شهرستان در بخش مرکزی قرار دارد بارش تابستانه در انارستان‌های این منطقه نیز مفید خواهد بود.

وی همچنین با اشاره به حاکم بودن جبهه هوای گرم در تابستان امسال گفت: گرمای بالای هوا کشت محصولات کشاورزی نظیر طالبی و انواع صیفی جات را تحت تاثیر قرار می‌دهد و عمر بوته را کاهش خواهد داد و دوره اقتصادی باردهی را مثلا از ۶۵ روز به ۵۵ کمتر کرده و موجب کاهش عملکرد بوته می‌شود.

خسارت سیل به تاسیسات آبرسانی هفت شهر خوزستان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان گفت: بارش ها و وقوع سیل بر اثر پدیده مونسون باعث شد تاسیسات آبرسانی در شهرهای باغملک، بهبهان، صیدون ایذه، ماهشهر، بندرامام، رامهرمز و هفتکل دچار خسارت و مشکل شود که البته با تلاش نیروهای عملیاتی آبفا این مشکلات مرتفع شده است.

محمدرضا کرمی نژاد در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به بروز خساراتی به تاسیسات و تجهیزات آبرسانی استان در اثر وقوع سیلاب و پدیده مونسون اظهار کرد: بارش شدید باران و بروز سیل در اثر وقوع پدیده مونسون در مناطق مختلف خوزستان به تجهیزات و تاسیسات آبرسانی خساراتی وارد کرد.

وی افزود: این بارش ها باعث شد تاسیسات آبرسانی در شهرهای باغملک، بهبهان، صیدون ایذه، ماهشهر، بندرامام، رامهرمز و هفتکل دچار خسارت و مشکل شود که البته با تلاش نیروهای عملیاتی آبفا این مشکلات مرتفع شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان گفت: برای پایداری وضعیت آبرسانی به شهرهای متاثر از سیل به صورت شبانه روزی تلاش هایی انجام شد تا مردم در مناطق مختلف در تامین آب دچار مشکل نشوند.

کرمی نژاد ادامه داد: در زمانی که تاسیسات و یا چاه های آب روستاهای استان در اثر سیلاب دچار مشکل شده بود، آبرسانی به مردم از طریق تانکر انجام شد تا شاهد مشکلی در بحث تامین آب شرب مردم در مناطق سیل زده نباشیم.

وی عنوان کرد: بلافاصله پس از پیش بینی سازمان هواشناسی در خصوص وقوع پدیده مونسون و احتمال وقوع سیلاب در خوزستان تیم های عملیاتی آبفای خوزستان از ابتدای هفته جاری در آماده باش کامل قرار گرفتند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان تصریح کرد: همچنین همه ماشین آلات سنگین و سبک و تجهیزات پشتیبانی و مولدهای برق اضطراری در سطح استان به حالت آماده بکار قرار گرفت تا شاهد بروز کمترین مشکل در سطح استان باشیم.

کرمی نژاد ادامه داد: در حال حاضر وضعیت تاسیسات در سایر شهرستان های خوزستان که دچار سیلاب نشده اند، عادی و پایدار است و همچنین هیچ مشکلی قطعی آب در مناطق استان وجود ندارد.

مفقود شدن ۲ مغروق در سیلاب ایذه

سرپرست معاونت امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان خوزستان از تلاش همه جانبه تیم‌های هلال احمر برای نجات جان یک خردسال و یک مرد مسن که در سیلاب ایذه مغروق شده‌اند، خبر داد.

امیر عباس نجفی اظهار کرد: با توجه به شدت بارش‌های بعد از ظهر دوشنبه در شهرستان ایذه، سیلاب در برخی از مناطق شهری، روستایی و همچنین مسیرهای مواصلاتی به راه افتاده است.

به گزارش ایسنا، سرپرست معاونت امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان خوزستان افزود: متاسفانه تعدادی از شهروندان به دلیل عدم توجه به هشدارهای مکرر عوامل امدادی و نزدیک شدن به روان‌آب‌ها، در معرض غرق‌شدگی قرار گرفتند.

وی گفت: با اعلام موارد نیازمند به عملیات امداد و نجات و علیرغم شرایط بسیار نامساعد جوی و بارش شدید باران، تیم‌های عملیاتی این جمعیت بی درنگ به محل حوادث اعزام شده و اقدام به عملیات نجات کردند.

نجفی افزود: در یکی از این حوادث، پنج چوپان با دام‌های خود در منطقه کول فرح در معرض غرق‌شدگی بودند که با ورود به موقع عوامل امدادی از سیلاب بیرون کشیده شده و به مناطق امن انتقال یافتند.

سرپرست معاونت امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان خوزستان عنوان کرد: در حادثه‌ای دیگر، متاسفانه یک پدر به همراه دو فرزند خود که طبق اظهارات شاهدان محلی جهت تصویربرداری با تلفن همراه در مسیر حرکت سیلاب توقف کرده بودند در منطقه چشمه خاتون اسیر سیلاب شدند که نهایتاً پدر و یکی از فرزندان با سختی بسیار نجات یافتند ولی یک فرزند سه ساله این خانواده تسلیم جریان سیلاب شده و مفقود شده است.

وی افزود: در حادثه دیگر  یک مرد مسن حدود ۶۰ ساله با خودروی شخصی در مسیر سیلاب منطقه ناشلیل گرفتار شد و از وی نیز خبری در دسترس نیست.

وی ادامه داد: علاوه بر تلاش هفت تیم عملیاتی جمعیت هلال احمر ایذه برای جستجو و نجات این دو فرد، دو تیم آنست (سگ‌های زنده‌یاب) نیز به سرعت به منطقه گسیل شده‌اند تا عملیات جستجو با سرعت و دقت بیشتری ادامه یابد.

نجفی با اشاره به اینکه بی‌اعتنایی‌ها به هشدارها سهم بسزایی در وقوع این حوادث داشته است، از عموم مردم خواست ضمن جدی گرفتن هشدارها از هر گونه توقف در حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها حتی برای مدتی کوتاه پرهیز کرده و با تیم‌های امدادی همکاری کنند. 

بارندگی مونسون به ١٨ هزار هکتار از باغات سیستان و بلوچستان خسارت زد

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان وبلوچستان در جریان بازدید از نخلستانهای آسیب دیده از بارندگی‌های سیل آسای اخیر در شهرستان نیکشهر گفت: بارش های مونسون به ١٨ هزار هکتار از باغات استان آسیب جدی وارد کرد.

به گزارش ایسنا- اردشیر شهرکی افزود: ٩٠ درصد باغات آسیب دیده،  نخلستانهای بارور بوده که طوفان و باران و رطوبت موجب ریزش میوه و ترشیدگی محصول خرما خصوصا خرمای رقم ربی شد.

وی برآورد اولیه خسارات بارندگی‌ به باغات استان را حدود ۵۶۵ میلیارد تومان اعلام کرد و اظهار داشت: ٣٨٠٠ هکتار از باغات آسیب دیده بیمه بوده است.

شهرکی با اشاره به اهمیت بیمه و نقش حمایتی آن برای کشاورزان، از همه باغداران سیستان و بلوچستان خواست در فصول بیمه،  نسبت به بیمه محصولات خود اقدام کنند.

ادامه دارد...

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha