یادواره زندهیاد حسن نظریان با عنوان «دمی با صبح نیشابور» روز گذشته، ۲۸ تیر، در تالار همایش جهاد دانشگاهی واحد نیشابور برگزار شد. دکتر حسن شکوهیان در این مراسم با موضوع صبر و مرحمت در مطالعات قرآنشناسی زندهیاد حسن نظریان سخنرانی کرد. شکوهیان، نویسنده و مترجم، عضو مدعو کنگره علمای جهان اسلام، عضو مرکز نیشابورشناسی و رییس بنیاد دایرةالمعارف نیشابور است.
او درباره این استاد فقید عنوان کرد: این محفل به یاد و نام استاد فرزانه، شادروان زنده یاد استاد حسن نظریان، برگزار میشود. نظریان در ۲ موضع و ۲ وجه بسیار مسرور و با انبساط خاطر و آرامش رفتار میکرد. یک وجه و موضوع زمانی بود که نام پرآوازه و بلند نیشابور در مجلسی مطرح میشد و موضوع دوم زمانی بود که سخن از قرآن کریم به میان میآمد.
این استاد دانشگاه در ادامه توضیح داد: یکی از مطالعات جدی وی به طور عام در حوزه ادیان و به طور خاص اسلام و به طور ویژه قرآن کریم بود و در همین راستا ما همیشه در ۲ محفل در خدمت او بودیم. یکی جلسه تفسیر عمومی بود که در آن جلسه هم بعضی از دوستان حاضر و غایب از جمله مرحوم آقای توحیدی، آقای عزیزی و دیگران شرکت میکردند؛ همان جلسهای که به نام جلسه آقای سجادی در نیشابور معروف است. اگر چه آن جلسهای عمومی بود؛ با این وجود همیشه استاد با نظرات جدید، برداشتهای تازه و عبارات بدیع از قرآن دوستان را به فیض میرساند.
وی ادامه داد: اما جلسه دیگری هم درباره قرآن به صورت خصوصی داشتیم که وی نتیجه مطالعات خود را در آن جلسه ارائه میداد و به بحث و گفتوگو در این باره میپرداخت.
شکوهیان افزود: آخرین خوانش او از قرآن به دوران همهگیری کرونا بازمیگردد. در آخرین گفتوگویی که با هم در خصوص قرآن داشتیم، نظریان اشاره کرد در دوران کرونا ۲ مرتبه توفیق یافته که قرآن را مرور کند و ماحصل این کار رسیدن به پیام اصلی و کانونی قرآن است.
زندهیاد نظریان گفته بود من شکیبایی و مهربانی را از سوره بلد الهام گرفتهام
این نویسنده بیان کرد: نظریان معتقد بود قرآن کتاب هدایت و سعادت است و هدایت یافتگان و سعادتمندان میهمان این مائده الهی هستند. او از این مطالعات به یک پیام رسید که عبارت بود از شکیبایی و مهربانی.
وی اضافه کرد: نظریان میگفت هدف نهایی خداوند از آوردن ادیان، کتب الهی و قرآن همین است که انسانها شکیبا باشند و مهربان. همچنین آقای نظریان گفته بود که من شکیبایی و مهربانی را از سوره بلد الهام گرفتهام. سوره بلد نودمین سوره قرآن کریم و جزء سورههای مکی است. ضربآهنگ، موسیقی، نوع بیان، نحو و سیاق سورههای مکی بسیار عالی، دلچسب، گرانبار و الهامآمیز است.
این عضو مدعو کنگره علمای جهان اسلام در ادامه به سوره بلد اشاره کرد و درباره هر کدام از آیات آن توضیحات و تفسیر آن را ارائه نمود.
حسن نظریان، پژوهشگر، مورخ و اندیشمند معاصر نیشابوری، متولد ۲۶ اسفند ماه ۱۳۱۹ در شهرستان نیشابور بود و به عنوان یک فعال فرهنگی در مسیر فرهنگسازی و شناساندن تاریخ شهرستان نیشابور تلاش و مطالعه کرد. حسن نظریان روز پنجشنبه، ۱۷ تیر ۱۴۰۰، پس از تحمل یک دوره بیماری در سن ۸۱ سالگی درگذشت.
یش از این نیز رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیشابور در معرفی برخی از اقدامات فرهنگی نظریان عنوان کرده بود که نظریان از طراحان اصلی روزهای ملی عطار و خیام و ثبت سالروز ورود امام رضا(ع) به نیشابور در تقویم بوده است. همچنین مرحوم نظریان از طرف سازمان جهانی یونسکو عضو کمیته علمی کنگره جهانی خیام بود و طی سالیان متمادی برگزاری روزهای ملی عطار و خیام به عنوان مسئول هیات علمی و دعوت از چهرههای علمی فعالیت کرد. زندهیاد حسن نظریان در حوزه رسانه نیز فعالیت داشت.
تالیف کتاب فرهنگ جغرافیای تاریخی نیشابور، برگزاری سلسله برنامههای فرهنگی و هنری هفت شهر عشق و هفت شب شعر، چاپ مقالات متعدد در خصوص نیشابور در مطبوعات و برگزاری مصاحبههای مفصل درباره تاریخ و فرهنگ نیشابور گوشهای از فعالیتهای این پژوهشگر و مورخ نیشابوری است.
«دمی با صبح نیشابور» عنوان یادوارهای بود که در اولین سالگرد درگذشت این پژوهشگر برگزار شد.
انتهای پیام
نظرات