• دوشنبه / ۲۷ تیر ۱۴۰۱ / ۱۱:۴۸
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1401042718371
  • خبرنگار : 30057

ارائه سیستم پمپاژ انتقال آب به مناطق دوردست بدون نیاز به انرژی برق

ارائه سیستم پمپاژ انتقال آب به مناطق دوردست بدون نیاز به انرژی برق

با توجه به پیامدهای خشکسالی، محققان کشور سیستم پمپاژی برای انتقال آب ارائه کردند که بدون نیاز به انرژی برق، آب مورد نیاز را به مناطق مورد نظر منتقل می‌کند.

احمد یازرلو مجری طرح در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به طراحی و ساخت نمونه اولیه سیستم "پمپاژ و انتقال سیال بدون انرژی برق"، گفت: این سیستم به منظور حل مشکل مصرف بی‌رویه و هدر رفت آب، کاهش مصرف انرژی برق، استفاده از آب خاکستری، کاهش حجم آب ورودی به تصفیه‌خانه‌ها و استفاده از انرژی‌های هزینه بر در پمپ‌ها اجرایی شده است.

وی اساس این سیستم را هوای فشرده دانست و ادامه داد: از زمان پیدایش تمدن و به وجود آمدن فرهنگ در کنار رودخانه‌ها و منابع آبی، مشکل تامین آب و انتقال آن به دلیل محدودیت‌های زیست محیطی مطرح بوده است به گونه‌ای که در ابتدا جهت تامین فشار و دبی از آبگیرها و سدها استفاده می‌شد و پس از اختراع موتور و استفاده از انرژی بخار برای انتقال نیرو محرکه و نیروی باد، پمپ‌های اولیه جهت انتقال آب به وجود آمدند.

یازرلو خاطر نشان کرد: در پی اختراع برق و برقی شدن پمپ‌ها، محدودیت استفاده از انرژی الکتریکی در محرک‌ها به عنوان دغدغه اساسی در استفاده از پمپ‌ها شد و امروزه نیز با توجه به پدیده خشکسالی و کمبود شدید آب، نیروگاه‌های آبی قدرت تولید برق خود را از دست داده‌اند و از طرفی منابع زیرزمینی نیز با افت شدید سطح آب، کشور ما و دنیا را تحت تاثیر قرار داده ‌است.

مجری طرح اظهار کرد: بر این اساس ما سیستم پمپاژ و انتقال سیال با هوای فشرده (بدون برق) را به منظور انتقال آب عرضه کردیم. این سیستم توسط تلمبه و تولید هوای فشرده، مخزن ۵ لیتری ۵۰ اتمسفری را تحت فشار هوا قرار می‌دهد. میزان تحت فشار قرار دادن مخزن هوا به تعداد دفعات استفاده و حجم ذخیره آب بستگی دارد.

ارائه سیستم پمپاژ انتقال آب به مناطق دوردست بدون نیاز به انرژی برق

وی اضافه کرد: تقریبا برای هر بار تخلیه مخزن آب حدود ۰.۸ بار فشار نیاز است که با ۱۲ بار تلمبه‌زدن این مقدار فشار تامین می‌شود و پس از بالا رفتن فشار، شیر گازی خروجی هوا باز می‌شود تا هوا با فشار به داخل مخزن آب منتقل شود که تحت فشار هوا، آب مخزن فشرده شده تا آب به منطقه مورد نظر انتقال یابد .

به گفته این محقق از این سیستم می‌توان در مناطقی که دسترسی به انرژی برق موجود نباشد قابل بهره برداری است و از آن به منظور جهت پمپاژ آب از چشمه به مخازن و یا کشاورزی برای کشاورزان و دامداران، منازل مسکونی(روستاهای دور دست)، مناطق گردشگری و  غیره قابل استفاده است.

وی با اشاره به کاربردهای دیگر این سیستم توضیح داد: برای تولید محصولاتی چون مواد غذایی که برای خنک‌کاری دستگاه‌ها نیاز به آب است، می‌توان از این دستگاه با استفاده از آب خاکستری جهت خنک‌کاری استفاده کرد.

یازرلو ا ستفاده از برج‌های خنک کننده نیروگاه‌های برقی، مراکز مدیریت بحران، هلال احمر و شرکت آب و فاضلاب را از دیگر زمینه‌های کاربردی این دستگاه نام برد و گفت: عدم احتیاج به انرژی الکتریکی و مکانیکی، قابلیت تنظیم میزان فشار و امکان ذخیره و استفاده از آب خاکستری برای مصارف مورد نیاز از جمله مزایای اصلی این محصول به شمار می‌رود.

وی افزایش کارایی با حداقل منابع و کاهش مخارج نگهداری و هزینه بهره‌برداری و ساخت و صرفه اقتصادی تولید دستگاه برای سرمایه‌گذاران و صنعت‌گران به دلیل طراحی و ساخت ساده آن را از دیگر مزایای این دستگاه نام برد.

مجری طرح با تاکید بر اینکه این سیستم در شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی مورد تست و آزمون قرار گرفت، افزود: با توجه به سیستم هیدرولیکی به کار رفته در این دستگاه می‌توان دبی آب خروجی و فشار مورد نیاز تا ۵۰ اتمسفر را تامین کرد که تقریبا در پمپ‌های افقی سانتریفیوژی این مقدار دبی و فشار غیرممکن است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha