• یکشنبه / ۲۶ تیر ۱۴۰۱ / ۰۸:۱۷
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401042617542
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

فرهنگ علوی در ادبیات ایران؛

اندیشه علوی در کتب تحصیلی بیشتر دیده شود

اندیشه علوی در کتب تحصیلی بیشتر دیده شود

ایسنا/خراسان جنوبی عضو هیئت علمی دانشگاه بیرجند و دکترای ادبیات با بیان اینکه امیدواریم در کتاب‌های درسی به مقوله زندگی حضرت علی(ع) بیشتر بپردازند حال آنکه آن چنان که باید پرداخته نشده، گفت: باورم این است که تمام رشته‌های دانشگاهی دو واحد درسی را به دیدگاه امام علی(ع) و زندگی ایشان در آیینه آیات و روایات بپردازند و این امر تنها محدود به علوم انسانی نشود.

مرادعلی واعظی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه امیرالمومنین امام علی(ع) همچون اسطوره در بین ایرانیان درخشان است، گفت: جایگاه حضرت علی(ع) همیشه در شعر فارسی نقش حیاتی و مهم داشته است و صرفاً امام علی را فقط در زندگی و باور مردم نمی بینیم بلکه ایشان در هنر ایرانی نیز ماندگار است.

وی اظهار کرد: ایرانیان، امام علی(ع) را شاخص ترین فرد در باورهای دینی و فرهنگی خود می‌دانند، علاوه بر این‌ها امری که ایرانیان دانشمند و فرهیخته را از سایر مسلمانان جدا می‌کند همین علاقه آنان به امیرالمومنین بوده است چرا که هم با دلایل عقلی و هم با عاطفه و عشق از ایشان پیروی می‌کنیم.

وی ادامه داد: در ادبیات فارسی اولین شاعرانی که شعر فارسی سرودند به امام علی(ع)  توجه خاص داشته‌اند که همین باعث شد توجه به اهل بیت در بین شاعران به یک سنت تبدیل شود.

شعر علوی؛ جغرافیای تاریخی شاعران ایرانی 

استادیار گروه ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بیرجند بیان کرد: فردوسی شاعر بزرگ ایرانی هم جزء کسانی بود که ارادت خاصی نسبت به امام علی (ع) در اشعار خود داشت و ناصر خسرو از شاعران سبک خراسانی مشهور به ناصرخسرو علوی است که نشان می‌دهد شعر های ایشان برگرفته از عرفان است.

واعظی ادامه داد: در قرن ششم در شعر فارسی و عرفانی جایگاه امام علی(ع) به قدری پررنگ است که در اشعار از سخنان ایشان به وضوح دیده می‌شود و این ارادت همچنان ادامه داشته است؛ در دوران صفوی نیز یک نوع ادبی شعر و ساقی نامه نوشته شده است که شاخصه اصلی آن شخصیت و سیره امام علی(ع) است.

این استاد ادبیات دانشگاه بیرجند با اشاره به اشعار شاعران بومی استان، تصریح کرد: ابن حسام خوسفی در قرن نهم جزء کسانی است که کتاب‌های فراوانی در مورد ائمه نوشته و استاد احمد احمدی بیرجندی نیز کتابی سروده در مورد اشعار علوی در شعر فارسی که بسیار گرانبهاست  و می‌تواند مورد بهره برداری نسل جوان قرار گیرد.

 نگذاریم اندیشه‌های والای علوی گم شود  

وی با بیان اینکه در دوران معاصر و انقلاب جایگاه امام علی(ع) کاملا مشخص است که نمود آن را در جبهه‌ها و چه در سبک زندگی ایرانیان می‌توانیم ببینیم، تصریح کرد: تمسک به حضرت علی(ع) در کارزار جنگ و همچنین مدد خواستن از وی در سختیهای زندگی همه نمود این پیروی و عشق طلبی در باطن ایرانیان است.

این استاد ادبیات دانشگاه بیرجند اظهار کرد: با وجود سختی‌های فراوان از سوی خلفا، واقعه غدیر که یک واقعه آسمانی است در اشعار شاعران جلوه گر است که از امام علی (ع) به عنوان یک معیار یاد می‌شود .

واعظی یادآور شد: امام علی(ع) آن قدر خوب و مطلوب زندگی کرده‌اند که بسیاری از شاعران و نویسندگان درباره وی نوشتهاند و آن چنان مهم و اثرگذار است که مسلمانان معتقدند اگربه شیوه او زندگی کنند بهترین راه زندگی را دریافته‌اند.

واعظی با بیان اینکه نباید بگذاریم هجمه فرهنگی ایجاد شده بین مسلمانان و فرهنگ علوی فاصله اندازد، یادآور شد: لازم است گروه‌های خاصی وظیفه تبیین اندیشه والای کهنه نشدنی امام علی(ع) و همچنین آثار و اشعاری که به عشق ایشان سروده شده را در فضای مجازی و بین مردم تبیین کنند تا این اندیشه‌ها در میان هجمه‌ها گم نشود.  

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha