محمد دادرس، با اشاره به وضعیت سامانه های هشدار پدیده های جوی استان گیلان، اظهار کرد: سازمان هواشناسی براساس ماهیت کار و شرح عملیات خود در سطوح مختلف و برای کاربران مختلف اقدام به تجهیز و تامین و راه اندازی سامانه های هشداری کرده و لذا یکی از این سامانه های جدید در استان گیلان، سامانه فرودگاهی است.
وی ایستگاه جامع خودکار هواشناسی فرودگاهی را مجهز به آر.وی.آر هوایی و دید در امتداد افق دانست و افزود: این سامانه سرعت باد در ابتدا و انتها و ارتفاع کف ابر را در اختیار خلبان و برج من قرار می دهد و برای امنیت پرواز هشدارهای لازم را صادر می کند.
مدیرکل هواشناسی گیلان در گفت وگوی ویژه خبری باران، با بیان اینکه رادار هواشناسی منطقه کیاشهر به شعاع ۲۵۰ کیلومتر را راه اندازی کردیم، ادامه داد: این سامانه می تواند پدیده های آب و هوایی و وضعیت بارش و رطوبت و قطرات را مشخص کند.
دادرس، از فعالیت شبانه روزی ۱۳ ایستگاه سینوپتیک اصلی و تکمیلی استان خبر داد و عنوان کرد: کارشناسان هواشناسی در هر ساعت بالغ بر ۷۲ پارامتر جوی را اندازه گیری کرده و این اطلاعات و داده ها را ثبت می کنند و در شرایط بحران وظیفه اطلاع رسانی را بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه ۲۳ ایستگاه خودکار اقلیم شناسی و باران سنجی داریم، خاطرنشان کرد: این اطلاعات و داده ها مانیتورینگ شده و پدیده های جوی اطلاع رسانی می شود.
مدیرکل هواشناسی گیلان، با اشاره به کاربردی شدن هشدارها در حوزه های جوی، کشاورزی و دریایی و در سه سطح زرد، نارنجی و قرمز، گفت: هشدار زرد افزایش آگاهی، هشدار نارنجی اقدام ضروری و هشدار قرمز احتمال خسارت فراگیر است.
وی سامانه ۱۳۴ هواگو را فعال در بخش دریایی به ویژه صید و صیادی دانست و تصریح کرد: گیلان از حیث تجهیزات هواشناسی جزو پنج استان برتر کشور است.
دادرس، با اشاره به عوامل گسترش گسیل گرد و خاک به گیلان، بیان کرد: پدیده گرد و غبار چند سالی است که توسط کارشناسان هواشناسی دنبال می شود و متاسفانه مناطق مختلف کشور از جمله گیلان تحت الشعاع قرار گرفته و کسی باور نمی کرد که روزی گیلان متاثر از گرد و غبار و ریزگرد باشد.
وی با بیان اینکه براساس مطالعات اخیر در سطح ایستگاه های هواشناسی گرد و غبار در سطح استان مشهود بوده و چندین گزارش داشتیم، افزود: مدل های هواشناسی پدیده گرد و غبار را مشخص کردیم تا بتوانیم منشا گسترش و انتقال ریزگرد به استان را شناسایی کنیم.
مدیرکل هواشناسی گیلان، غرب و جنوب غربی کشور را یکی از دو منشا گرد و غبار در استان دانست و خاطرنشان کرد: این گرد و غبار به سمت گیلان حرکت می کند، اما رشته کوه البرز مانع از ورود ذرات درشت شده و لذا ذرات ریز در سطوح فوقاتی جو باقی می ماند و هوا را زرد و کدر می کند و بارندگی های آلوده را سبب می شود.
دادرس، منشا دوم را از سمت شمال و شمال شرق استان شامل ترکمنستان و آذربایجان دانست و اضافه کرد: در حال حاضر گسترش ریزگرد از این منشا زیاد نیست، اما در آینده می تواند برای گیلان مشکل ساز شود.
وی با بیان اینکه سال ۹۷ به مدت ۱۲ روز گرد و غبار داشتیم، اظهار کرد: بهار سال گذشته و امسال نیز سه تا شش روز گرد و غبار داشتیم لذا سنجنده های اداره کل حفاظت محیط زیست استان در صورت عبور غلظت گرد و غبار از حد مجاز، وضعیت اضطراری را اعلام می کند.
مدیرکل هواشناسی گیلان، با اشاره به راه اندازی سامانه «تهک» از سال ۹۳ در استان، عنوان کرد: گیلان در راه اندازی سامانه توسعه هواشناسی کاربردی(تهک) پیشرو بوده و لذا این سامانه را در بخش کشاورزی برای شش محصول برنج، چای، زیتون، کرم ابریشم، ماهیان گرم آبی و پرورش طیور فعال کردیم. در حوزه دریا نیز صید کیلکا و پره را تحت پوشش داریم.
دادرس، در پاسخ به این سوال که «آیا تابستان امسال گرم تر است؟»، متذکر شد: چند سالی است که براساس پیش بینی و هواشناسی شاهد افزایش دما در بهار و تابستان هستیم و سال گذشته دو تا چهار درجه افزایش را نسبت به بلندمدت تجربه کردیم لذا امسال پیش بینی افزایش نیم تا یک درجه ای دما را نسبت به سنوات گذشته داریم.
وی گسترش شبکه ایستگاهی هواشناسی استان را در مناطف جلگه ای مناسب دانست و بیان کرد: مناطق مرتفع و کوهستانی استان نیاز به توجه دارد؛ البته این شبکه ایستگاهی در ماسوله و دیلمان و جیرنده به عنوان مناطق مرتفع استان راه اندازی شده و ایستگاه های حیران، لاریخانی، امامزاده اسحاق و ماسال دارای پیشرفت فیزیکی ۵۰ تا ۷۰ درصدی است.
انتهای پیام
نظرات