"سید عیسی حسنی"، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد روز دوشنبه ۱۶ خرداد ماه ۱۴۰۱ نخستین نشست بررسی ساختمان های ناایمن در استان کهگیلویه و بویراحمد که در استانداری برگزار شد، گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد در بین استانهای کشور، در همه زمینه ها خاص است و براساس آخرین گزارشها یاسوج مرکز استان ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که با وجود نیاز مردم به مسکن، در زمینه منزل مسکونی و ساخت و سازهای اقتصادی دچار مشکل هستیم.
وی با بیان اینکه طی سه سال اخیر معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری و بازرسی کل استان مداوم و مکرر پیگیر ساختمانهای ناایمن هستند و مکاتباتش هم وجود دارد، افزود: در نامه روز ۲۳ مرداد ماه سال گذشته در بازدید از مجتمع های مسکونی و در حال ساخت بلوار باهنر و ابنسینای یاسوج رعایت نکردن سطح اشغال مندرج در پروانه در تمامی موارد، رعایت نکردن تراکم در طبقات ساختمانی در تمامی موارد، حذف پارکینگ یا کافی نبودن در تمام ساختمانهای در حال ساخت، تناسب نداشتن تعداد طبقات و سطح اشغال با عرض معابر، رعایت نکردن طرح تفضیلی شهری بر خلاف پروانه اولیه مشاهده شده که توجه نکردن به این موارد مشکلاتی همچون خدماترسانی نکردن مطلوب، نداشتن پارکینگ، دشواری زندگی، استاندارد نبودن تراکم جمعیت، سایه اندازی و دید در ساختمانها را با مشکل مواجه کرده است.
حسنی اظهارکرد: وضعیت ساختمانهای نا ایمن شهر یاسوج روضه ای برای کل ساخت و سازهای استان کهگیلویه و بویراحمد هست، وقتی در این محلات شهر یاسوج با این مشکلات مواجهیم تکلیف دیگر مناطق شهر و استان کهگیلویه و بویراحمد مشخص است.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه یکی از مشکلات جدی ساخت و ساز در استان کهگیلویه و بویراحمد بخصوص شهر یاسوج دو نقشهای بودن ساختمانهاست، خاطرنشان کرد: عمده این مشکل به سازمان نظام مهندسی بر می گردد که باید هیئت مدیره سازمان مهندسی باید پاسخ دهند نظارت بر کار مهندسین و همچنین مُهرهای اجارهای به کجا انجامید؟ چرا مهندسی در تهران زندگی می کنند و مُهر خود را به چهارتا دانشجو داده و در شهر یاسوج و این استان کار می کنند و نقشه ترسیم می کنند و دست مردم می دهند؟
حسنی با بیان اینکه دو سه سال اخیر دو مورد فاجعه ساختمانی در شهر یاسوج داشتیم حتی منجر به فوت هم شد، تصریح کرد: که این موارد ناشی از نظارت نکردن است و بارها نیز در محل کار سراغ مهندس ناظر را که می گیریم می گویند؛ یه لحظه یا میاد و میره. البته این مساله نفی کننده خدمات جامعه مهندسین نیست اما قرار بود سامانه ارتباطی میان سازمان نظام مهندسی و شهرداری یاسوج ایجاد شود اما معلوم نیست به کجا ختم شد.
وی با اشاره به مشکل خاص و ویژهای که در سالهای گذشته در استان وجود داشته گفت: رانتها و تخلفات سازمان یافته در کمیسیون ماده ۵ بیداد میکرد و عمده تخلفات مربوط به این کمیسیون بود که البته از زمان حضور آقای حاجیزاده در استان این مورد تا حدود زیادی حل شده است.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری با بیان اینکه ساختمانی مجوز ۵ طبقه داشته اما طبقه ۶ ، هفت را هم احداث کرده که مشکلدار است، گفت: در کمیسیون ماده ۱۰۰ مصوبات مبنی بر تخریب از سازه موقت که خار چشم ما شده تا بقیه را داشتیم اما آیا این مصوبات اجرایی شده است؟
حسنی عنوان کرد: ۲۰۰ تا ۳۰۰ خانه هنوز مانده که نه پایان کار داده شده نه سنددار شدند که باید سریعتر تعیین تکلیف و تخریب شود و اگر نمیتوانید انجام دهید اعلام کنید تا اکیپ تخریب از استان فارس اجاره کنیم و کار تخریب را انجام دهد.
وی بیان کرد: وقتی تصمیم گیرنده در شهرداری ها شوراها و نهادهای غیرمسئول است شهرداری ها نمی توانند کار خود را به خوبی انجام دهند.
پشت ساختمانهای ناایمن یاسوج چه کسانی است؟
"سید نواب دانشی"، معاون نظارت و بازرسی بازرس کل استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: این وضعیت ساختمانهای نا ایمن در استان کهگیلویه و بویراحمد بخصوص شهر یاسوج بازی با جان مردم است که باید سریعا فکر و چاره ای برای این مساله کرد چراکه اگر فردا روزی ساختمانی ریخت نمی توان از آن گذشت و عبور کرد.
وی افزود: چیزی از این جلسات با این شکل اداره کردن در نمی آید و به نظر می رسد خودمان را خیلی خسته نکنیم، یکسری اتفاقاتی رخ داده با این وضعیت شهر یاسوج کم کم دارد غیرقابل سکونت می شود یعنی زندگی مردم راحت نیست و نبود پارکینگ هم دردسر شده است و هزاران مشکل وجود دارد.
دانشی اظهارکرد: بیشترین شکایات مردم به ما در شهر یاسوج از شهرداری است که اکثریت آنها مربوط به ساخت و سازهاست، عیان هم هست و همه هم می دانند، گزارشی را در این خصوص به دستگاه قضایی، بازرس کل کشور و استانداری نیز داده شد و الان دیگر زمان بازخواست است. قانون مشخص و وظایف مدیران از جمله نظام مهندسی، راه و شهرسازی و شهرداری نیز واضح است اگر مدیری وظایف خود را نمی داند چرا مدیر می شود؟ و اگر مدیر شد و وظایفش را می داند چرا وظیفه خود را انجام نمی دهد؟
معاون نظارت و بازرسی بازرس کل استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: ۱۰۰درصد ساختمانهای باهنرهای محله راهنمایی یاسوج مشکل دارند، شهرداری باید توضیح دهد که دلیل این مساله چیه؟ یکی از عاملان اصلی این مشکلات و ناایمن بودن ساختمانها و تخلفات در این خصوص اینست شورای شهر پشت قضیه است. تخلفات محرز و مشخص است و نیاز به بیان نیست بلکه باید وارد فاز اجرایی شد.
دانشی تصریح کرد: چرا نماینده شورای شهر هم اکنون در این نشست نیست آیا فرار از مسئولیت نیست؟ شهردار و سایر شهرداران باید در این زمینه پاسخگو باشند و وظیفه متولیان امر ازجمله نظام مهندسی، شهرداری یاسوج و راه و شهرسازی است که پاسخگو باشند.
پلیس ساختمان شهرداری یاسوج باید برون سپاری شود
همچنین "عیسی شهامت"، مشاور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در ادامه این نشست گفت: تیم شناسایی ساختمانهای نا ایمن و پرخطر در استان کهگیلویه و بویراحمد تشکیل شود چراکه ساختمانهای مسکونی و تجاری داریم که اگر استفاده از آنها ادامه داشته باشد مشکلات جبران ناپذیری بوجود می آورند.
وی افزود: در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد بخصوص شهر یاسوج ساختمان بدون پروانه و ناظر ساخته شده است که عواقب این کار با چه کسی است؟
شهامت اظهارکرد: هم اکنون از نظر مشاور مقاوم ساز در استان کهگیلویه و بویراحمد مشکل جدی داریم که متاسفانه با بروکراسی سخت جهت اعطای گواهی نامه مشاور مقاوم ساز روبه رو هستیم و باید این سختگیری کنار گذاشته شود.
مشاور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: پلیس ساختمان شهرداری یاسوج باید برون سپاری شود تا عملکرد بهتری داشته باشد و براساس هر پرونده صورت وضعیت پرداخت شود چراکه پلیس فعلی ساختمان توان و امکانات لازم را ندارد.
شهامت تاکید کرد: محلات دارای ساختمانهای ناایمن و پرخطر شناسایی و شرکت های خدمات رسان از ارائه خدمات و انشعاب به این گونه ساختمانها منع شوند.
اجازه تکرار حادثه تلخ متروپل را در کهگیلویه و بویراحمد ندهید
همچنین "کیامرث حاجیزاده"، معاون امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه ادعا نمیکنم از روزی که آمدم خیلی از مسائل و مشکلات حل شد اما میتوانم بگویم خیلی از بیراههها را به راه اصلی بازگرداندیم، گفت: اگر میخواهیم کاری را انجام دهیم باید زیربنایی و اصولی باشد.
وی با بیان اینکه هر آنچه در کمیسیونها مصوب میشود باید اجرا شود، افزود: این موارد درمان است در حالی که باید پیشگیری را در دستور کار قرار داده و از مرحله که پی ساختمان شروع میشود نظارت انجام شود.
حاجی زاده با بیان اینکه برای نظارت صحیح و اصولی نیازمند ناظران متخصص و متعهد هستیم اظهارکرد: ضمن تقدیر از سازمان نظام مهندسی ساختمان انتظار داریم بیشتر پای کار باشند تا با مدیریت منسجم از تکرار حوادثی مانند پلاسکو و متروپل در کهگیلویه و بویراحمد جلوگیری شود.
در زلزله سی سخت چند ساختمان دولتی افتتاح نشده تخریب شدند!
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به این مورد مهم که معماری ایران و اسلامی در کشور برجسته و زبانزد بوده است، خاطرنشان کرد: متاسفانه این قبیل موارد و سهلانگاریهایی همچون متروپل نظام مهندسی را در زیر سوال برد، در زلزله سیسخت سرای کوهنوردی و چند ساختمان نوساز دولتی که هنوز افتتاح نشده بودند فرو ریخت، هیچ دستگاههای هم پاسخگو نبود اما بنایی که چهار دهه از عمر آن میگذشت و با سنگ ساخته شده بود تکانی نخورد نباید با چنین کارهایی خودمان را زیر سوال ببریم.
حاجیزاده با بیان اینکه در این شرایط سخت اقتصادی آنچه با جان و مال مردم سر و کار دارد باید در اولویت مسئولان باشد تصریح کرد: در زمینه مبارزه با زمینخواری، کوه خواری و جنگل خواری مصمم و پای کار هستیم.
وی از تشکیل کمیته بازبینی ساختمانهای استان خبر داد و عنوان کرد: این کمیته از امروز نظارت بر ساختمانهای دولتی بخصوص مکانهایی که مرکز تجمع مردم هستند مانند مدارس، بیمارستانها، هتلها، اماکن ورزشی، مسافرخانهها و سایر مراکز را مورد بازدید قرار داده و گزارش ارائه دهند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه دستگاه قضایی قاضی زبدهای را برای اجرایی شدن احکام تخلفات ساختمانی مشخص کند، ادامه داد: دو بیمارستان شهید رجایی گچساران و یاسوج بازدید و در صورتی که نیاز به مقاومسازی داشتند مقاوم شوند. راه و شهرسازی استان تا پایان ۱۴۰۱ طرح تفضیلی شهر یاسوج را بازنگری کند.
حاجیزاده بیان کرد: تشکیل تیم مقاومسازی ساختمان توسط نظام مهندسی، عدم ارائه خدمات برق، گاز و آب به ساختمانهای ناایمن بخصوص بلندمرتبهسازها و ممنوعیت ۶ ماهه فعالیت مهندسین که در طول یکسال دو پرونده تخلف در کمیسیون ماده ۱۰۰ دارند از مصوبات این جلسه است که باید به طور جدی مورد پیگیری قرار گیرند.
محرومیت ۲۰ مهندس متخلف کهگیلویه و بویراحمد
"کامران جهانبازی"، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: بیشتر مشکلات ساخت سازه های استان کهگیلویه و بویراحمد بدلیل نبود ارتباطات و تعاملات و عدم آگاهیبخشی است شکل گرفت.
وی افزود: سازمان نظام مهندسی قدرت اجرایی ندارد و حداقل کاری که می تواند در خصوص ساختمان های ناایمن انجام دهد گزارش تخلفات به سازمان های نظارتی و مربوطه است.
جهانبازی اظهارکرد: ۲۸۰۶ گزارش در خصوص تخلفات در ساخت و ساز داشتیم که از این تعداد ۴۳۹ ساختمان متخلف بوده اند و ۱۸۵ مورد مربوط به یاسوج، ۱۷۴ مورد مربوط به سی سخت، ۳۱ مورد مربوط به دهدشت، ۲۳ مورد مربوط به گچساران و ۲۶ مورد مربوط به چرام بود.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: از مجموعه گزارش صورت گرفته ۱۵۶ تخلف حاد بوده که ۲۰ نفر از مهندسان متخلف به شورای انتظامی معرفی شدند.
جهانبازی تصریح کرد: برای برخی از مهندسان متخلف استان کهگیلویه و بویراحمد از یک تا سه سال حکم محرومیت از کار صادر شده است.
وی ادامه داد: در سال گذشته ۲۹۰۰ ساختمان در حال ساخت در سطح استان داشتهایم که از این تعداد ۱۶۰۰ واحد چرخه طبیعی خود را طی می کردند، ۷۳۱ مورد اصلاحیه بوده و ۵۶۱ مورد بدون پروانه و عبور از چرخه نظام مهندسی اقدام به ساخت کردند که معادل ۳۰ درصد بوده و درصدی از این تخلفات و ساختمانهای ناایمن مربوط به این ساختمانهاست.
بیش از ۳۰۰ رای تخریب ساختمانهای متخلف در انتظار اجرا
حسن پور مدیرکل فنی استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: ۹۰ درصد مشکلات ساختمانهای ناایمن مربوط به طرح تفضیلی است که باید در بازنگری این طرح تسریع صورت گیرد.
وی افزود: بیش از ۱۰۰ رای تخریب ساختمانهای متخلف و ۲۰۰ سازه موقت در کمیسیون ماده ۱۰۰ استان صادر شده اما تاکنون اجرایی نشده اند.
۴۶۰ تذکر به مهندسان متخلف داده ایم
"محمد راستا"، مدیرکل راه و شهرسازی استان کهگیلویه و بویراحمد در ادامه این نشست گفت: اگر مصوبات کمیسیون ماده ۱۰۰ جدی گرفته شود و چند مورد حکم آنها اجرا شود با چنین مشکلاتی در زمینه تخلفات ساخت و ساز مواجه نخواهیم بود.
وی افزود: تاکنون در رابطه با تخلفات ساخت و سازها و ساختمانهای ناایمن در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد بخصوص شهر یاسوج ۴۶۰ تذکر به مهندسان متخلف داده ایم و به شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی معرفی کرده ایم.
اصل تخلف ساختمانهای نا ایمن از سازنده است
"نستهن مقدم"، شهردار یاسوج در این خصوص گفت: اصل تخلف ساختمانهای نا ایمن از سازنده یا مالک است که باید از سوی دستگاه قضایی برای تک تک متخلفان احضاریه صادر شود.
وی افزود: دستگاههای خدمات رسان انشعاب در اختیار سازندگان متخلف قرار ندهند.
مقدم اظهارکرد: برای اجرای آرای صادر شده شهرداری در خصوص کمیسیون ماده ۱۰۰ و سازه های موقت آماده هستیم.
"فرزاد فرج زاده"، معاون شهرسازی شهرداری یاسوج نیز گفت: در شهرداری یاسوج با تلفیقی از تضادها مواجهیم و هیچ کس مسئولیت برعهده نمی گیرد و همه از بار مسئولیت شانه خالی می کنند.
وی افزود: یکی از عوامل تخلفات ساخت و سازها و ساختن ساختمانهای ناایمن وجود مهندسان زیاد و کار محدود است که یک مهندس ناظر می خواهد به هر قیمتی ساخت و ساز انجام شود تا کار نظارت خود را داشته باشد.
فرج زاده عنوان کرد: ۱۶۰ ساختمان ۴ طبقه با بالا در سطح شهر یاسوج طی هفت هشت سال اخیر ساخته شده که تاکنون شاید یک دو مورد مهندس و ناظر در خصوص این ساختمانها انصراف نداده اند، از صفر تا ۱۰۰ را با همان مهندسان و ناظران خود ادامه دادند و بیشتر این ساختمانها در محدوده منطقه یک شهرداری یاسوج ازجمله بلوار بویراحمد، باهنر و رجاست. مگر می شود یک ساختمان با سطح اشغال ۱۰۰ درصد و تمام ضوابط مهندسی و شهرسازی صرفا به این بهانه که ساختمان محکم است، نقض شود.
معاون شهرسازی شهرداری یاسوج خاطرنشان کرد: سازمان نظام مهندسی استان برای یک ساختمان متخلف سه مهندس ناظر را بدون اینکه شرایط چندگانه را داشته باشند، عوض کرد.
فرج زاده تصریح کرد: کل پروانههای ساخت صادر شده شهرداری یاسوج در سال گذشته در زمینه تخریب و نوسازی ۱۲۰ مورد و در زمینه صدور پروانه ۳۴۸ مورد بوده است.
وی با اشاره به وجود سازه های کپری، داربستی و موقت در سطح شهر یاسوج تاکید کرد: این سازه ها برای فعالیتهای پیشوری و کسب و کار استفاده می شوند که از شهرداری مجوز ندارند اما انشعاب آب و برق و گاز دارند و حکم تخریب آنها را شهرداری دارد که هر وقت برای اجرای حکم اقدام می کنیم با موانعی مواجه می شویم.
معاون شهرسازی شهرداری یاسوج بیان کرد: همچنین ساختمانی در یکی از شهدای یاسوج در حال سخت است که چهار طبقه مازاد بنا دارد که برخی دستگاهها برای اجرای حکم تخریب همکاری نمی کنند.
"جمال معتمدی زاده"، مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: با وجود اینکه شبکه برق سازه موقت ۲۰ ساله جمعه بازار که جای بسیار خطرناکی است را از شبکه خارج کرده و آن محدوده را کابلی کرده ایم اما شاهد شبکههای تار عنکبوتی برق در این مکان هستیم و کسبه جلوی چشمان همه برق غیرمجاز استفاده میکنند که خطرناک است. علاوه بر این موارد با توجه به گرم شدن هوا نیاز مصرف بهینه برق برای عبور از پیک تابستانی هستیم.
"ریحان بهادر"، سرپرست شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: ساختمان شرکت گاز استان کهگیلویه و بویارحمد ناایمن است و این ساختمان در واقع یک متروپل است که متاسفانه در کاغذ بازی ها گیر کرده و باید سریعتر برای آن فکری کرد. براساس برسی ها یک تیم کارشناسی و دانشگاهی از دانشگاه یاسوج مقاومت این ساختمان پس از زلزله سال 98 یاسوج تایید نشد و هر لحظه امکان وقوع حادثه ای در این ساختمان وجود دارد.
همچنین در این نشست مشکل بیمارستان شهید رجایی گچساران مطرح شد و "صابر مرادیان"، معاون پشتیبانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در طول عمر ۴۶ ساله این بیمارستان به جای اینکه فاضلاب به بیرون هدایت میشد معلوم نبود به کجا میرفت و دانشگاه هفته گذشته متوجه شده طی چند بازدید این موضوع را به وزارت بهداشت منعکس کرد. حوزه استانداری را هم در جریان این مشکل قرار دادیم و چندین گروه مشاور مقاومسازی از بیمارستان بازدید کردند که ساختمان باید مقاومسازی شود.
سید انتظام سهمگین، معاون فنی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کهگیلویه و بویراحمد در ادامه این نشست با بیان اینکه موارد زیادی از وضعیت ساخت و سازهای ناایمن را در زمان استانداران مختلف مطرح کردیم اما کاری از پیش نبردیم، گفت: بازار سنتی یاسوج که چند سالی است احداث شده آسیبهای زیادی را در پی دارد. همچنین بازار عمدهفروشان لکه ننگی بر پیشانی شهر یاسوج است و سرانه تجاری در شهر یاسوج ۱۰ برابر کشور است.
وی بیان کرد: یکی از عارضه بزرگ در شهر یاسوج دلالی و واسطهگری است و ریشه آن هم شهرداری یاسوج است، شهرداری برونسپاریها را به ظاهر به دفاتر واگذار میکند اما این دفاتر با جان مردم بازی میکنند و نقشه برداری ها و نظارت ها را به افراد خاص محدود می کند.
به گزارش ایسنا، نشست بررسی وضعیت ساختمانهای ناایمن استان کهگیلویه و بویراحمد در حالی برگزار شد که برخی از مدیران دستگاههای مربوطه در این نشست حضور نداشتند و معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد که به شدت از این رویکرد مدیران در نشست به این مهمی گلایه مند بود خواستار حضور و غیاب و معرفی مدیران غایب در این جلسه مهم شد و بر این اساس مدیران مخابرات، آب و فاضلاب، راه و شهرسازی، دانشگاه یاسوج و دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد و شورای شهر یاسوج به عنوان غایبین این نشست قرائت شدند.
مشکلات دو نقشهای بودن و همچنین ناظرین نظام مهندسی که گاها سن آنها برابری با سن ساختمان داشته!! و یا ناظرینی که تنها ماشین مهر زنی شدهاناد و یا هراس دستگاههای متولی از تخریب ساخت و سازهای مشکل دار و مشکلاتی که پلیس ساختمان دارد در نشست مطرح شد. در این نشست همچنین به موضوع اخذ رشوه از سوی برخی دستگاههای مسئول اشاره شد که با گرفتن گاه ۵۰ تا ۱۰۰ و یا ۱۵۰ هزار تومان!! اجازه ادامه کار به افراد متخلف برای ساخت و ساز دادهاند!!.
گفتنی است قرار بود این نشست ساعت ۹ صبح برگزار شود که با تاخیر ۲۰ دقیقه ای ساعت ۹ و ۲۰ دقیقه شروع شد.
حسنی، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه گفت: هر وقت به نشست و جلسه ای در استانداری دعوت می شوم، می گویم که جلسه نیم ساعت دیرتر شروع می شود.
انتهای پیام
نظرات