• سه‌شنبه / ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۱:۳۵
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 1401031007360
  • منبع : وزارت بهداشت و درمان

دارونامه‌ رسمی ایران رونمایی شد

تجویز دارو در ایران ۲ برابر متوسط جهانی

 تجویز دارو در ایران ۲ برابر متوسط جهانی

دارونامه‌های رسمی کشور و فرآورده‌های طبیعی و سنتی با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، وزرای بهداشت و جهاد کشاورزی و رئیس سازمان غذا و دارو رونمایی شد.

به گزارش ایسنا،  دارونامه رسمی کشور در ۶ سال گذشته به روز نشده بود و سازمان غذا و دارو با دعوت از متخصصان رشته‌های مختلف داروسازی و با کمک مرکز اطلاعات دارویی مجموعه‌ داروخانه‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران، کتاب «دارونامه رسمی ایران» به عنوان مرجع نسخه‌نویسی کشور در قالب ۵۸۰۰ صفحه، به‌روزرسانی شد.

کتاب «دارونامه رسمی ایران» برای اولین بار در چهار جلد داروهای شیمیایی و بیولوژیک و همچنین داروهای گیاهی و طبیعی تدوین شده است. تا پیش از این تنها یکی از فصول کتاب دارونامه به داروهای گیاهی و طبیعی اختصاص می‌یافت، این درحالیست که فهرست داروهای گیاهی و طبیعی، گستره‌ای به اندازه فهرست رسمی داروهای شیمیایی و بیولوژیک کشور دارد و لازم است به طور ویژه و اختصاصی به آن پرداخته شود.

از سوی دیگر در تدوین این کتاب تلاش شد مونوگراف‌های دارویی شامل اطلاعات «بالینی و کاربردی» مورد نیاز پزشکان در تنظیم دز داروها در بالین باشد. همچنین سعی شد مونوگراف‌ها٫ راهنمایی‌های لازم را در خصوص توجه به عوارض دارویی «رایج و قابل ملاحظه» و جلوگیری از مسمومیت‌های احتمالی دارویی به عمل آورند.

ضمنا برای اولین بار با در نظر گرفتن تمام «نام‌های تجاری داروهای شرکت‌های داروسازی ایرانی» در این کتاب، کمک شایانی در راستای هویت‌بخشی به صنعت داروسازی کشور خواهد شد.

دارونامه طب سنتی: این دارونامه نخستین تلاش برای معرفی فرآورده‌ها و داروهای سنتی و طبیعی ایران نیست، اما در شیوه معرفی و ارائه اطلاعات و توضیحات اولین است.

این دارونامه مشابه دارونامه رسمی ایران بر نگارش شده و تفاوت آن به دلیل ویژگی‌های فرآورده‌های سنتی، بهره‌گیری از روشی تلفیقی بود و بخش‌هایی نیز بر آن افزوده شده است. هر مدخل این اثر دارای ساختاری واحد و دربردارنده ۲۳ بخش کلی و چندین زیربخش شامل نام فرآورده،   آوانگاری نام دارو، معرفی فرآورده، اجزای فرآورده که شامل بخش‌های نام مفرده (اجزای تشکیل‌دهنده دارو)، اسم علمی، نام‌های دیگر، درجه مفرده از نظر سردی و گرمی و خشکی و تری یا اعتدال، قدر شربت خوراکی به گرم، قسمت مورد استفاده مفرده، و وزن مفرده به گرم است. همچنین  طبیعت دارو، افعال و خواص دارو، موارد مصرف،   اشکال دارویی، شکل دارو، مقدار مصرف، زمان و نحوه مصرف، روش ساخت دارو، شرایط نگهداری، میزان پایداری، تداخل غذایی و دارویی، هشدارها، عوارض جانبی، منع مصرف، احتیاط‌ها و توصیه‌ها و نتایج آزمون‌های کنترل کیفی و کمی، ارجاع اصلی، نمونه‌های مشابه دارو و توضیحات است.

ویژگی‌های «دارونامه طب سنتی»

یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این اثر دو عنوان ارجاع اصلی و نمونه‌های مشابه داروست که در اولی به منبعی که دارو از آن اقتباس شده و در دومی به نمونه‌های مشابه دارو یا تفاوت‌های رویکرد اطبا به یک دارو در کتاب‌های مختلف پرداخته شده است که فواید تاریخی و داروپژوهی فراوان دارد.

بنابر اعلام مرکز اطلاع‌رسانی سازمان غذا و دارو، تاکنون در حوزه طب سنتی اثری با این گستردگی و دقت به زیور طبع مزین نشده و هیچ کتابی که با آن بتوان منبع قدیمی و اصلی دارو و مفردات آن را مشاهده کرد و به داروهای مشابه آن دست یافت، تا کنون در دسترس نبوده است. ضمن اینکه طبیعت و درجه ادویه یکی یکی از کتب معتبر این حوزه استخراج و در کتاب ضبط شده که از حیث دقت و نوع جمع‌آوری و تلفیق کنار یکدیگر بی‌عدیل است. با این تفاسیر قابلیت این را دارد که از کتب بالینی داروسازان حوزه طب سنتی و مرجع بسیاری از تحقیقات دارویی این حوزه باشد.

وزیر بهداشت: دارونامه، مرجع ملی پزشکان در تجویز داروست

به گزارش ایسنا، دکتر بهرام عین اللهی در آیین آغاز مرحله سوم برنامه جامع سلامت و اصالت غذا، رونمایی از دارونامه های رسمی کشور و فرآورده استنشاقی تیوتروپیوم بروماید، با درود به روح بلند امام راحل (ره)، شهدای دفاع مقدس و شهدای مدافع ‌سلامت، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران، قدرتمندترین کشور در منطقه، به ویژه در حوزه غذا و داروست و در دنیا  این موضوع ثابت شده است. در موضوع کرونا، این قدرت به صورت عملی به اثبات رسید.

وی با بیان اینکه در حوزه مقابله و مدیریت کرونا، از  قدرتمندترین کشورها در جهان بوده ایم، افزود: برای مثال، شرایط یک پژوهش را درنظر بگیرید؛ در یک پژوهش باید متغیرها را در نظر گرفت و این متغیرها باید برای یک پژوهش واحد، ثابت باشند تا پژوهش قابل استناد باشد، مثل ویروس کووید ۱۹ که تمام جهان را به صورت یکسان درگیر کرد. متغیر، منابع اقتصادی و همچنین تجهیزات و امکانات  کشورها برای مقابله با این همه گیری بود. ما در این زمینه ‌ امکاناتی را که کشورهای پیشرفته تر داشتند، در اختیار نداشتیم. بنابراین در این زمینه آنها از ما جلوتر بودند. اما چه عاملی باعث شد که جمهوری اسلامی ایران در  مقابله با کرونا موفق شده و جزو رتبه های برتر جهانی قرار گیرد؟ عاملی که به موفقیت ما کمک کرد، مردم بودند.

وی با بیان اینکه بزرگ ترین مولفه تولید قدرت، مردم هستند، گفت: جمهوری اسلامی ایران، مردمی دارد که در طی ۴۴ سال گذشته با وجود مشکلات و تهدیدهای بسیار از سوی ابرقدرت ها، پای کشور و نظام ایستاده اند. در شرایطی که ویروس کرونا در تمام جهان منتشر و جهان دچار همه گیری شد، ایران با تحریم های ناجوانمردانه مواجه بود. خودشان مدعی بودند که حوزه سلامت را تحریم نکرده اند، اما وقتی مبادلات بانکی صورت نگیرد، چطور می توان دارو، واکسن و لوازم مصرفی را خریداری و وارد کشور کرد؟. از طرفی، تحریم ها باعث پیشرفت ما شد و توانستیم در زمینه تولید واکسن خودکفا شویم، اکنون واکسن کووید ۱۹ در ۶ مرکز تولید می شود.

وی با تاکید بر اینکه واکسن‌های ایرانی کرونا جزو موثرترین واکسن‌ها شناخته شده اند، تصریح کرد: این موضوع قدرت دانشمندان ما را نشان می دهد. حتی وقتی که ایران در کواکس سهیم شد تا واکسن دریافت کند، واکسن را به موقع تحویل ندادند. بنابر فرمایش مقام معظم رهبری، باید همواره نگاه مان به درون کشور و توانمندی های داخلی مان باشد.

 عین اللهی در بخش دیگری از سخنانش افزود: سیاست دولت تامین و تجهیز صنایع برای تولید دارو، تجهیزات پزشکی و لوازم مصرفی است. امیدواریم با داشتن نیروی انسانی متعهد، متدین و متخصص و با حمایت دولت به نقطه‌ای برسیم که  نه تنها مشکلات داخلی خود را حل کنیم، بلکه  صادرات این محصولات را افزایش دهیم.

وی با اشاره به بازدید خود از نمایشگاه ایران هلث بیان کرد: وقتی که برای بازدید از نمایشگاه ایران هلث رفتم، از دیدن آن حجم از تولید در حوزه تجهیزات و وسایل پزشکی، هم تعجب و هم افتخار کردم.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه یکی از خطوط قرمز ما در وزارت بهداشت تعارض منافع است، خاطرنشان کرد:  در هر زمینه ای باید تخصص افراد را در نظر بگیریم، کیفیت بیش از هرچیزی برای ما اهمیت دارد، مخصوصاً در مقوله دارو و تجهیزات پزشکی. تولید داخلی باید با  کیفیت همراه  باشد و در این مسیر باید یک سیستم ارزیابی علمی  ساماندهی کنیم تا کیفیت را مرتبا بررسی کند.

 وی فساد را از  خطوط قرمز اصلی و جدی  وزارت بهداشت دانست و افزود: فسادهای مالی در این حوزه به هیچ وجه قابل تحمل نیست و حتماً برخورد خواهیم کرد.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه بر سرمایه گذاری در حوزه غذا و گسترش و ارتقای دانشکده های تغذیه در سطح کشور، تاکید کرد و افزود: پژوهش و مطالعه در حوزه تغذیه را باید با جدیت بیشتری پیگیری کنیم و مراکز تحقیقاتی باید در موضوعات تغذیه ای بیشتر کار کنند.

عین اللهی گفت: در حال حاضر ۸۰۰ مرکز تحقیقاتی در  کشور داریم که دو سوم آنها پیرامون موضوعات درمانی کار می‌ کنند و  مسائل بنیادین کمتر مورد توجه قرار گرفته است.  

متوسط تجویز دارو در نسخه، باید یک و نیم قلم باشد

وی در خصوص تجویز دارو و نسخه نویسی گفت:  فرهنگ مصرف دارو، نیاز به اصلاح دارد. برای مثال متوسط تجویز دارو در نسخه حداکثر باید یک و نیم قلم باشد، اما در کشور ما سه قلم است. یعنی در ایران دو برابر متوسط جهانی برای بیماران دارو تجویز می شود.

وزیر بهداشت،   با اشاره به دارونامه رسمی ایران که در این مراسم از آن رونمایی شد، گفت: پزشکان باید خود را متعهد بدانند که خارج از این دارونامه، دارویی تجویز نکنند.

عین اللهی با بیان اینکه در تمام کشورهای جهان  پایبندی و استناد به دارونامه ها به دقت رعایت می شود، گفت: اما در کشور ما این سختگیری وجود ندارد و برخی از همکاران  طبق دارونامه عمل نمی کنند که همین موضوع ممکن است باعث سرگردانی بیماران در یافتن دارو ‌شود.

وی با اشاره به اینکه برای درمان نباید فقط بر روی مصرف دارو تاکید شود، گفت: روشهای درمانی دیگر  نباید مورد غفلت قرار گیرد.

وزیر بهداشت، در ادامه درخصوص طب ایرانی بیان کرد: ما بیش از ٣٠٠ متخصص طب ایرانی را تربیت کرده‌ ایم و باید دانست که طب غربی یا سنتی هیچ کدام همه بیماری ‌ها را درمان نمی ‌کنند و این دو طب مکمل هم هستند.

عین اللهی گفت: ما زمانی در حوزه درمان سنتی از  برترهای دنیا بودیم و امروز هند در جایگاه نخست طب سنتی قرار دارد و ما باید  تولید داروهای گیاهی را تقویت کنیم.

وی با بیان اینکه باید مردم را به فرهنگ پیشگیری و خودمراقبتی مجهز کنیم، افزود: پیشگیری از مدارس آغاز می ‌شود و باید این موضوع را با آموزش و پرورش مطرح کنیم تا اینگونه مطالب در دروس ابتدایی گنجانده شود. البته درس بهداشت را در  مدارس داریم  اما کارکرد اصلی آن در زمینه درمان است که باید اصلاح شود.

تاکید بر نقش رسانه‌ ها در ارتقای سلامت مردم

وزیر بهداشت، در پایان ضمن تاکید بر نقش رسانه‌ ها در ارتقای سلامت مردم، عنوان کرد: رسانه ‌های ما باید در کنار خبر و تحلیل به سمت و سوی مستندسازی، سریال سازی و تولیدات نمایشی در حوزه سلامت حرکت کنند تا  برای مردم جاذبه داشته باشند.

افزایش چندبرابری سطح زیر کشت گیاهان دارویی

به گزارش ایسنا، دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهور نیز در این مراسم با بیان اینکه در دوره جدید بر حوزه غذا، تمرکز داریم، افزود: در دوران گذشته، برنامه های زیادی در حوزه دارو با سازمان غذا و دارو داشتیم و تمرکز زیادی بر حوزه غذا نبوده که جای فعالیت و سرمایه گذاری زیادی توسط بخش خصوصی و سازمان غذا و دارو دارد.

وی با اشاره به رونمایی از اولین دارونامه طب سنتی، گفت: در حوزه گیاهان دارویی چندین سال است که فعالیت داریم به گونه ای که سطح زیر کشت گیاهان دارویی چندین برابر افزایش یافته و نیازمند توسعه در حوزه های نوآوری، فناوری های تبدیل، بذر و اهلی سازی است به طوری که ظرفیت های بسیار بزرگی برای فعالیت مشترک با سازمان غذا و دارو وجود دارد.

همکاری جهاد کشاورزی با وزارت بهداشت برای  سلامت غذا

در ادامه، دکتر سید جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی نیز با اشاره به سلامت غذا، گفت: تامین غذا از مزرعه تا سفره، یک  فرآیند است و برای سلامت غذا باید همگام با یکدیگر فعالیت کنیم.

وی با بیان اینکه با وزارت بهداشت همکاری و تعامل نزدیکی برای تامین سلامت غذا داریم، افزود: این دو وزارتخانه اخیرا برای صادرات فلفل دلمه همکاری بسیار خوبی داشتند، درحالیکه همانند دوران گذشته، به دنبال متهم کردن همدیگر نبودیم و سعی شد مشکلات را با همکاری همدیگر برطرف کنیم.

بنابر اعلام وبدا، ‌ گفتنی است، آیین آغاز مرحله سوم برنامه جامع سلامت و اصالت غذا و رونمایی از دارونامه‌های رسمی کشور و فرآورده استنشاقی تیوتروپیوم بروماید، با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزیر جهاد کشاورزی و معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در آزمایشگاه مرجع غذا و دارو برگزار شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha