چندی پیش خبری مبنی بر تخریب خانه قدیمی کمالالملک در فضای مجازی رسانههای محلی نیشابور منتشر شد.
شهرستان نیشابور زادگاه مشاهیر و فرهیختگان زیادی است که دورانی از زندگی خود را در این دیار سپری کردهاند. این اولین بار نیست که خانههای تاریخی مشاهیر نیشابور مورد تعرض افراد سودجو قرار میگیرد و علیرغم اینکه اکثر این خانههای تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، باز هم از گزند در امان نبوده است. پیش از تخریب بخشی از خانه تاریخی استاد کمالالملک نیز منزل پدری استاد پرویز مشکاتیان در آتش سوخت.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فیروزه در رابطه با خبر تخریب خانه استاد کمالالملک در گفتوگو با ایسنا توضیح داد: چند ماه پیش افرادی سودجو و با هدف یافتن عتیقهجات شبانه وارد بنا شده و طاقچهای از این بنا را تخریب کردند.
مجید ابراهیمنیا با بیان اینکه ۲ حفار غیرمجاز در این رابطه شناسایی و پرونده آنها در مراجع قضایی در حال پیگیری است، اظهار کرد: بنای تاریخی خانه استاد کمالالملک در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و تاکنون نیز اقداماتی در مورد مرمت و نگهداری این بنا از طرف میراث فرهنگی انجام شده است؛ به طوری که این بنا یک بار در سال ۸۴ و بار دیگر در سال ۹۲ مرمت شد و برای آن در همان سال ۹۲ انشعاب آب شرب هم خریداری شد. همچنین در سال ۹۷ از طریق اعتبارات ملی که به این بنا تخصیص یافت، برق سه فاز خریداری شده و روشنایی بیرون منزل انجام گرفت.
وی افزود: این ملک مالک خصوصی دارد؛ بنابراین برای احیای کامل بنا دست میراث فرهنگی بسته است و برای بهرهبرداری از آن یا باید مالک آن را به اداره میراث فرهنگی شهرستان بفروشد و واگذار کند یا با ما مشارکت نماید.
ابراهیمنیا تصریح کرد: مالک قبلی بنا تمایلی به همکاری با میراث فرهنگی نداشت؛ حتی در سال ۹۷ مبلغی جهت تملک ملک در نظر گرفته شد ولی مالک تمایلی به فروش نداشت.
وی ادامه داد: سال گذشته کل اراضی محدوده منزل کمالالملک شامل ۲۵۰ هکتار زمین و سه حلقه چاه کشاورزی توسط شخص دیگری خریداری شد و خوشبختانه این فرد جهت مرمت و احیای منزل کمالالملک اعلام آمادگی کرده است و میراث فرهنگی نیز مساعدتهای لازم را در این زمینه خواهد داشت.
ابراهیمنیا خاطرنشان کرد: طی مذاکرات و جلساتی که با مالک جدید برگزار شد و پس از بررسی طرح و بررسی راهکارهای پیشنهادی مقرر شد مالک در اسرع وقت نسبت به مرمت ضروری و نصب در و پنجره و... اقدام کرده و پس از تکمیل به صورت مسکونی و به طور موقت از ملک استفاده کند و از این طریق از بنا محافظت بشود.
وی همچنین گفت: برای راهاندازی اقامتگاه بومگردی در مجاورت بنا نیز رایزنیهایی شده و در گامهای بعدی نیز قرار است باغ اطراف بنا توسط میراث فرهنگی احیا شود.
گفتنی است منزل استاد محمد غفاری معروف به کمالالملک، نقاش شهیر ایرانی، در ۶ کیلومتری جنوب شهر فیروزه و در روستای حسنآباد واقع شده است. این بنا در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
انتهای پیام
نظرات