به گزارش ایسنا، در بین کاسبان زیرزمینی همه نوع سن و تیپی به چشم میخورد؛ از پیرزنی که لیف و اسکاچ دستباف میفروشد تا بانوی جوانی که دستساختههای هنری خود را به مسافران عرضه میکند، دیگر شنیدن صدای زنان و مردانی که سنگ مرداب، گیاه دارویی، شارژ ،خودکار، لباسهای زنانه، سفره و... در مترو می فروشند به صدایی عادی بدل شده است. هرچند که این ازدحام و تردد مدام دستفروشان در قطارها و بساط گستری شان در ایستگاه های شلوغ موجبات گلایه برخی از مسافران را نیز فراهم کرده است.
سرهنگ سعید عطاالهی رئیس پلیس متروی پایتخت به تازگی اعلام کرده است که روزانه ۴۵۰۰ دستفروش در مترو تردد می کنند که با توجه به تعداد ایستگاهها و ورودیهای مترو معضل بزرگی است که باید به آن توجه کنیم.
تردد فعالیت ۴۵۰۰ دستفروش در متروی تهران عدد بزرگی است که نشان میدهد، باید این دستفروشان ساماندهی شوند که در این میان مهدی شایسته اصل مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران در مورد ساماندهی دستفروشان مترو در گفتوگو با ایسنا میگوید: در برخی ایستگاههای پرتردد مثل امام خمینی،انقلاب، تئاتر شهر و... تجمع دستفروشان افزایش یافته است؛ اما طی سالهای اخیر رهاشدگی شدید داشتیم و با توجه به اینکه طی سال های اخیر نیز مشکلات معیشتی شدت گرفته، شاهد هستیم که پدیده دستفروشی در ایستگاههای مترو بیشتر از گذشته شده است و مردم نیز برای کمک به این دستفروشان معمولا از این افراد خرید میکنند که این عرضه و تقاضای زیاد در داخل واگنهای مترو سبب افزایش این پدیده در مترو شده است.
شایسته اصل با اشاره به تمایل مسافران به خرید از دستفروشان در مترو میافزاید: ما با دوگانهای در مترو روبرو هستیم از سویی برخی مسافران با خریدشان از دستفروشان از آنها حمایت کرده و از سویی دیگر برخی از سروصدا و تردد این افراد گلایه مند هستند و دقت داشته باشید که برای اثرگذار بودن تلاش مسئولان مترو و پلیس باید میزان تقاضا کاهش یابد و این مهم جز با کمک شهروندان میسر نیست و نمیتوانیم همزمان با رغبت مسافران از اینگونه خریدها، اقدامات بازدارنده انجام داد و این اقدام در این شرایط امکان پذیر است و ما نیازمند همراهی مردم هستیم تا بتوانیم آرامش را به سکوها و واگنها برگردانیم.
وی در مورد طرح ساماندهی دستفروشان مترو، ادامه میدهد: در مرحله اول دستورالعملی به پلیس مترو ابلاغ شده تا از حضور دستفروشان آقا در واگن ویژه بانوان، ممانعت به عمل آورند با اینکه قبلا هم حضور آقایان دستفروش در واگن ویژه بانوان ممنوع بوده است اما باتوجه به عدم توجه به این موضوع، مجددا این موضوع مورد تاکید قرار گرفت.
شایسته اصل ضمن اشاره به برگزاری جلسات و مذاکرات با وزیر دادگستری و مراجع قانونگذار برای تصویب آئین نامه «ممنوعیت ورود دستفروشان به واگنهای مترو» می گوید: کلیات این طرح در گذشته تهیه شده است چراکه قانونی در مجلس تصویب شده که در مواد ۲۴ و ۲۵ پیش بینی شده که یک دستورالعمل در مورد قطار شهری توسط هیات وزیران تهیه، تصویب و ابلاغ شود و دیگر نیاز به مصوبه جدید قانونی توسط مجلس شورای اسلامی ندارد و این دستورالعمل اجرایی باید توسط هیئت وزیران مصوب و ابلاغ شود. البته متروی پایتخت به تنهایی مسئول تصویب این آئین نامه نبوده و اتحادیه قطار شهری نیز سالهای گذشته اقداماتی را انجام داده و برای پر کردن خلاء قانونی موجود و مرتفع کردن مشکلات موجود، شرکت بهره برداری متروی تهران پیگیر تصویب این آئین نامه شده است تا با همکاری دستگاههای مربوطه این مشکل حل شود و مقرر شد تا پیش نویسی از سمت شرکت بهره برداری آماده و به کمیسیون قضایی و حقوقی دولت تقدیم شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران از برنامه ریزی برای ساماندهی دستفروشان متروی تهران خبر میدهد و میگوید: قرار است براساس آئین نامه مصوب هیات وزیران، در مرحله بعدی، حضور و فعالیت متکدیان، دستفروشان و کودکان کار در داخل واگنها ممنوع شود، البته این جرائم کیفری نیست؛ بلکه حقوقی است یعنی جریمه فردی برای خاطیان تعیین میشود. اگر فردی برای بار اول ناهنجاریهای تعیین شده توسط قانون را در مترو انجام دهد، تذکرات اولیه به او داده میشود. اگر دوباره ناهنجاری صورت گیرد، جریمه فردی اعمال میشود. همچنین اگر فرد برای بار چندم ناهنجاری را انجام دهد از حضور در مترو و استفاده از ناوگان مترو برای مدت معینی محروم خواهد شد. البته این الگو در بسیاری از کشورهای پیشرفته دارای مترو، در حال اجرا است.
وی با اشاره به راه اندازی سامانه دستفروشان مترو به نشانی metro.tehran.ir می افزاید: دستفروشان می توانند بدون محدودیت در سامانه ثبت نام کنند تا براساس درخواست های ثبت شده در مورد در نظر گرفتن ویترین فروش برای دستفروشان در ایستگاههای مترو اقداماتی را پیشبینی کنیم چراکه می خواهیم شرایطی را فراهم کنیم تا دستفروشان برای تأمین معیشت به جای عبور و مرور در داخل واگنها و سکوها و ایجاد مزاحمت برای مسافران، در مکانهای مشخص کالاهای خود را عرضه کرده و نارضایتی مسافران بابت حضور دستفروشان کاسته شود و در عین حال معیشت این عزیزان نیز دچار مشکل نشود.
انتهای پیام
نظرات