به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، شاید برای مدتی از مریخنورد ژورونگ چین کمتر اخباری را بشنویم، چرا که این مریخنورد خورشیدی به دلیل سرمای زمستان و طوفانهای شن و گرد و غبار سیاره سرخ به حالت خاموش درآمده است.
طبق بیانیه برنامه اکتشاف ماه چین،ژورونگ در تاریخ ۱۸ ماه مه و در حالیکه دمای مریخ در طول روز حدود منفی ۴ درجه فارنهایت(منهای ۲۰ درجه سانتیگراد) و دمای شب سیاره سرخ منفی ۱۴۸ درجه فارنهایت(منهای ۱۰۰ درجه سانتیگراد) بود، به خواب زمستانی رفت.
مدارگرد تیان ون- ۱ چین که ژورونگ را در ماه مه سال گذشته میلادی به مریخ فرستاد نیز با دوربین با وضوح متوسط خود، فعالیت طوفان شن و غبار را بر فراز منطقه فرود ژورونگ در "یوتوپیا پلانیتیا"(Utopia Planitia) شناسایی کرد.
ژورونگ در ۱۵ مه ۲۰۲۱ بر روی "یوتوپیا پلانیتیا"(Utopia Planitia)، دشتی وسیع در نیمکره شمالی مریخ فرود آمد. از آن زمان، نمونههای سنگی را از سطح مریخ جمعآوری کرده و تصاویری را در حین کاوش در این سیاره ثبت کرده است.
در طراحی مریخ نورد ژورونگ چندین نکته رعایت شده است که این اقدامات به این مریخ نورد کمک میکند تا در برابر چالشهای دمای زمستان و طوفانهای شن و گرد و غبار مقاومت کند. این اقدامات شامل توانایی زاویهدهی پنلهای خورشیدی آن برای به حداکثر رساندن جمعآوری نور خورشید و پوشش ضد گرد و غبار ویژه روی پنلها است.
مریخ نورد چین در این روزهای سخت تنها نیست، چرا که فرودگر اینسایت ناسا که در نوامبر ۲۰۱۸ به سیاره سرخ رسید نیز همچنین در تلاش برای تولید انرژی خورشیدی کافی برای ادامه عملیات است. در مقابل مریخ نوردهای کنجکاوی و استقامت ناسا میتوانند بدون توجه به فصول به کاوش خود در سطح مریخ ادامه دهند، زیرا آنها در ساختار خود از مولد گرما-الکتریکی ایزوتوپی( نوعی انرژی هستهای) بهره میبرند.
مولد گرما-الکتریکی ایزوتوپی(Radioisotope thermoelectric generator) گونهای باتری اتمی است که گرمای به دست آمده از واپاشی هستهای را به جریان برق تبدیل میکند.
به ماهنورد یوتو چین دستور داده شده است که در طول شبهای ماه که حدود ۱۴ روز زمینی به طول میانجامد، وارد حالت خاموش شود. با این حال به گفته مقامات چینی، مریخ نورد ژورونگ قادر خواهد بود به طور خودکار بهبود سطح انرژی خورشیدی را تشخیص دهد و یک بار دیگر روشن شود. انتظار میرود که این مریخ نورد در ماه دسامبر با شروع بهار در نیمکره شمالی و پاکسازی طوفانهای گرد و غبار دوباره فعالیت خود را از سر بگیرد.
تیان ون-۱ اولین ماموریت کاوش مریخ توسط چین است که شامل یک مدارگرد، یک فرودگر و یک سطح نشین است. تیان-ون ۱ در ماه فوریه سال گذشته میلادی به مریخ رسید و در ماه مه، سطحنشین حامل مریخ نورد ژورونگ روی یک ناحیه به نام "یوتوپیا پلانیتیا"(Utopia Planitia) که دشت وسیعی در نیمکره شمالی مریخ است، فرود آمد. گرچه مریخنورد ژورونگ برای یک ماموریت سه ماهه طراحی شده بود، اما این مریخنورد عملکرد خوبی داشت و توانست بیش از زمان مدنظر محققان در مریخ کاوش کند که این موضوع محققان را شگفتزده کرد.
در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی، ژورونگ توسط سازمان ملی فضایی چین(CNSA) به خواب زمستانی رفت. خورشید، فعالیت پروژههای جاری در سیاره سرخ را به تعویق انداخت و همه مریخنوردهای موجود روی این سیاره به "حالت ایمن" وارد شدند. دلیل این کار این بود که خورشید در رویدادی به نام "مقارنه خورشیدی مریخ"(Mars solar conjunction) در حالت قرارگیری میان زمین و مریخ بود که این اتفاق، مانع از برقراری همه ارتباطات مستقیم میشد و ارتباط بین فضاپیما و زمین را به شدت مختل میکرد. در ماه اکتبر سال گذشته میلادی دوباره مریخ نورد چینیها فعالیت خود را از سر گرفت و ۲۰۰ متر دیگر از سطح مریخ و مسیری که ممکن است زمانی خط ساحلی یک اقیانوس باستانی بوده باشد را پیمود.
تیان ون-۱ هفت محموله علمی با خود دارد که شامل دوربینهایی با وضوح متوسط و بالا برای نقشهبرداری از مناطق بزرگ مریخ و عکسبرداری از سطح این سیاره است. علاوه بر آن رادار کاوش زیرسطحی MOSIR و رادار صوتی به جستجوی یخ در زیر سطح سیاره سرخ میپردازند. اهدافی که مورد کاوش قرار میگیرند شامل دهانههای برخوردی، آتشفشانها و درهها است. تیان ون-۱ با خود یک طیفسنج کانیشناسی نیز دارد که با آن ترکیبات سطح سیاره سرخ را مورد بررسی قرار میدهد. دادههای به دست آمده از تیان ون-۱ برای برنامهریزی ماموریتهای آینده به مریخ نیز مورد استفاده قرار میگیرد که از جمله آنها میتوان به ماموریت بازگرداندن نمونه از مریخ در سال ۲۰۲۸ اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات