به گزارش ایسنا، چهارمحال و بختیاری سرچشمه رودخانههای زایندهرود، کارون و بخشی از رودخانه دز است که افزایش یا کاهش بارشها در این منطقه، استانهای خوزستان، اصفهان و فلات مرکزی را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
اکنون با وجود تغییر نوع بارشها از برف به باران و کاهش بارشها، ورودی آب به سد زایندهرود کاهش یافته است، اما همچنان رهاسازی از آب سد تداوم دارد به طوری که عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزان اصفهان بیان کرده طبق برنامه قبلی و تایید استانداری قرار بود آب زایندهرود به مدت ۱۰ روز برای نوبت دوم کشت تحویل کشاورزان شرق اصفهان شود، اما کشاورزان خواستار تداوم جریان زایندهرود هستند و باید حداقل تا نیمه خردادماه جریان داشته باشد، زیرا کشت گندم حداکثر تا ۲۰ خردادماه نیازمند آب است.
حال سوال اینجاست رهاسازیهای مقطعی آب پشت سد زایندهرود با چه مدیریتی انجام میشود؟ آیا نباید تامین آب شرب در اولویت قرار گیرد تا مشکلی از این حیث به وجود نیاید؟
رهاسازی مقطعی زایندهرود، اقدامی خطرناک است
حجتالاسلام امیرقلی جعفری- عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه فشارهایی برای تداوم بازگشایی آب پشت سد زایندهرود وارد میشود، اظهار کرد: برخی مسئولان استان همجوار متوجه شدهاند که امکان تداوم زایندهرود وجود ندارد، ما معتقدیم اگر آبی وجود داشته باشد، منکر رهاسازی دائمی نخواهیم بود.
نماینده مردم شهرستان بروجن در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زاینده رود از سراب تا پایاب است، افزود: زایندهرود از زردکوه بختیاری تا تالاب گاوخونی را شامل میشود و تنها مربوط به بخشی از استان همجوار نیست، بنابراین اگر آب باشد همه مشتاق جریان داشتن آن هستند ولی با کمبود بارشها و منابع آبی باید ملاحظاتی صورت گیرد، به طوری که سد نباید از ذخیره استراتژیک خود پایینتر بیاید و برای تمام مناطقی که از زایندهرود استفاده میکنند باید شرب در اولویت و خط قرمز همه باشد.
وی تاکید کرد: وضعیت بارشها و ذخیره آبی نشان میدهد، آبی برای رهاسازی دائمی وجود ندارد، بنابراین تامین آب شرب در اولویت نخست قرار دارد که امید است عقلانیتی در حوزه زاینده رود ایجاد و حاکم شود که نخواهیم با کار نسنجیده تابستان یا فرصتهای دیگر را به تهدید تبدیل کنیم و مشکل آب شرب را برای مردم ایجاد و اعلام کنیم به دلیل مشکل آب شرب باید پروژه انتقال آب جدیدی تعریف شود.
جعفری با تاکید بر اینکه تصمیمات در زمینه رهاسازی مقطعی زایندهرود، اقدامی خطرناک است و باید تنها برای شرایط اضطراری باشد، خاطرنشان کرد: اینگونه تصمیمات باید با لحاظ خطوط قرمز سد و نیازهای اولیه مردمی که در حوزه زایندهرود قرار دارند(ابتدا شرب و سپس کشاورزی)، مورد توجه قرار گیرد تا تهدیدی از این جهت صورت نگیرد، امیدواریم بارشهای خوبی در فصل بهار اتفاق بیفتد، از طرفی اگر بارشها کم باشد معضل آن در تابستان نمایان میشود. کارهای مقطعی برای آرام کردن فضای بین مردم، بدون مدیریت سد زایندهرود نمیتواند اقدامی مناسب و راهگشا باشد.
انتهای پیام
نظرات