• سه‌شنبه / ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۴:۱۵
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401011607988
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

جنگل گیاهان دارویی در دل کویر

جنگل گیاهان دارویی در دل کویر

ایسنا/خراسان جنوبی مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: ذخیره گاه جنگلی الله در باقران بیرجند دارای گونه‌های گیاهی منحصر به فردی در دل کویر است.

محسن پویان در گفت‌وگو با ایسنا در مورد ذخیره گاه جنگلی الله در باقران بیرجند گفت: شهرستان بیرجند مرکز خراسان جنوبی است که در ۳۲ درجه و ۵۰ دقیقه تا ۳۲ درجه و ۵۳ دقیقه عرض جغرافیایی و ۵۹ درجه و ۱۰ دقیقه تا ۵۹ درجه و ۱۴ دقیقه طول جغرافیایی واقع شده است.

وی افزود: مساحت کل اراضی آن بالغ بر ۲ میلیون و ۱۲۵ هزار و ۵۹۲ هکتار است که در حاشیه کویر لوت واقع شده است؛ مهم ترین گونه‌های درختی و جنگلی این ناحیه رویشی را بادام کوهی، تنگرس، انجیر وحشی، بنه و ارغوان تشکیل می دهد.

این پژوهشگر گیاهان دارویی ادامه داد: مجاورت با کویر لوت که باعث گرما و خشکی در اغلب اوقات سال شده، کمی بارش سالانه و نیز بادهای موسمی و گرم تابستانه مانند بادهای ۱۲۰ روزه سیستان از مهم ترین تنگناهای رویش گیاهی و زندگی مردم این منطقه است.

پویان بیان کرد: متوسط بارندگی سالانه حدود ۱۴۸ میلی متر بوده که از سال ۸۹ به بعد پیوسته رو به کاهش بوده است؛ بیشترین مقدار بارندگی در فصل زمستان و به میزان ۹۴.۶ میلی متر صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه دوره بارش از آبان شروع و تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه دارد، اظهار کرد: حداکثر مطلق ثبت شده ۴۴ درجه سانی گراد و مربوط به تیرماه و حداقل مطلق ۲۱.۵ - درجه سانتی گراد و مربوط به دی ماه است؛ متوسط حرارت سالان ۱۶.۷ درجه سانتی گراد و متوسط رطوبت نسبی منطقه ۵۵.۶ درصد برآورد شده است.

پویان ادامه داد: از نظر زمین شناس شناسی اکثرا شامل تشکیلات افیولیتی، ارئولیتی و آمونیتی اواخر دوران اول، دوران دوم و سوم زمین شناسی است؛ سنگ‌های آذرین باریک و حد واسط همراه با رسوبات عمدتا آهکی به صورت یک آمیزه رنگی منطقه را احاطه کرده است.

وی افزود: ذخیره گاه جنگلی الله در فاصله ۵ کیلومکتری جنوب شهرستان بیرجند در بخش مرکزی قرار گرفته است؛ این ذخیره گاه از شمال به دشت بیرجند، از سمت جنوب به روستاهای دامنه کوه باقران، از شرق به اراضی ملی و روستای اسفهرود و از سمت غرب نیز به اراضی ملی محدود می‌شود.

مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: گزینه‌های غالب جنگلی موجود در این رویشگاه شامل؛ بادام کوهی یا بادامشک، تنگرس، بنه و انجیر خودروی است؛ غالبیت عمده گونه‌ای به نام بادام کوهی تعلق داشته و دیگر گونه‌ها در درجه دوم و همراه گونه غالب مشاهده می‌شوند.

وی افزود:  از گیاهان بوته‌ای غالب و همراه می‌توان درمنه، گون و چرخه را نام برد که گونه‌های علفی یک ساله متعدی را همراهی می‌کنند که از آن جمله به گیاه نوروزی، طوسک صحرایی، شقایق نعمانی، کاکوتی، قدومه میوه کرکی، شکاعی، شاه تره‌ای زرد، سوزن چوپان، زول خراسانی و خارشتر می‌توان اشاره کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha