اسماعیل پیرعلی در نشست مجازی «نقش پارک علم و فناوری در تحقق شعار سال» با اشاره به اینکه نامگذاری امسال با عنوان «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» یک مفهوم وسیع در قالب عبارتی کوتاه است، اظهار کرد: آنچه در روند برنامهریزی برای تحقق شعار سال اهمیت دارد، بحث فرهنگسازی است که رسانهها و فعالان فضای مجازی در این راستا نقش اصلی را برعهده دارند.
وی با اشاره به تاکید بر بحث تولید توسط مقام معظم رهبری، افزود: در واقع شعار امسال بر دانشمحوری تولید با خروجی اشتغال معطوف شده که ارزش افزوده، زنجیره ارزش و بهرهوری را در پی دارد و باید بتوان اکوسیستم و بستری را در حوزه شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری ایجاد کنیم تا جوانان و فارغالتحصیلان جویای کار جذب شوند.
پیرعلی بخشی از مبحث دانشبنیان را ناظر بر بخشهای صنعت، کشاورزی و غیره دانست و گفت: برای افزایش بهرهوری در تولید محصولات باید بتوان از طریق شرکتهای فناور و دانشبنیان علم و دانش را به حوزههای کشاورزی، صنعت و ... تزریق کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد تاکید کرد: تولید ملی مبتنی بر دانشبنیان میتواند صرفه اقتصادی داشته باشد، در جهت توسعه پایدار حرکت کند، رقابتپذیر باشد و در حوزه صادرات حرفی برای گفتن داشته باشد که در این راستا تمام نهادهای متناظر و مرتبط در سطح ملی و استانی نقش مهمی را بر عهده دارند.
پیرعلی در تبیین اکوسیستم یا زیستبوم کارآفرین، بیان کرد: امروز در کشورهای توسعه یافته که فناوری در آنها رشد زیادی دارد، سرمایهها و داراییهای فکری اولین و مهمترین سرمایه هستند که از سراسر دنیا جذب میکنند، ایران با دارا بودن چهار میلیون دانشجو و میلیونها جوان فارغالتحصیل دانشگاهی از حیث سرمایههای فکری غنی است، به همین دلیل مقام معظم رهبری بر سرمایه جوانان تأکید دارند، بنابراین بخشی از نخبگان جوان باید در حوزه دانشبنیان و فناوری ورود داده شوند.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه نقطه آغازین اکوسیستم دانشبنیان و فناوری دانشگاه است، بیان کرد: در اینجا منظور دانشگاهی است که از نسل اول و دوم یعنی آموزش و پژوهش گذر کرده و به سمت دانشگاه نوآور، خلاقآفرین، کارآفرین و مهارتمحور سوق یافته است، بنابراین دانشگاهها باید مراکز رشد، کارآفرینی، شکوفایی و مجموعههای شتابدهنده خود را وسعت بخشیده و تقویت کنند و فضای کسب و کار دانشبنیان در ذهن دانشجویان در بستر دانشگاه و خوابگاه دانشجویی فراهم شود که این همان مبحث فرهنگسازی است.
پیرعلی ادامه داد: پس از فرهنگسازی و ایجاد بستر کار، فرایند دانشبنیان از یک ایده، پایاننامه یا رساله و یا یک پژوهش میانرشتهای کلید میخورد که در سازوکار تبدیل ایده به طرح ادامه مییابدو سپس تثبیت ایده، داوری و نمونهسازی و اجرای ایده اتفاق میافتد. اجرایی شدن ایده بر حسب نیاز بازار و در پارک علم و فناوری اتفاق میافتد یعنی پارک از حیث سختافزاری مانند تامین مربی، آموزش و حمایتهای مادی جوانان صاحب ایده را پشتیبانی میکند، خروجی این فرآیند ایجاد شرکتهای فناور و دانشبنیان است که توسعه و تثبیت بازار را به دنبال دارد.
رئیس پارک علم و فناوری استان فراهمسازی و تقویت اکوسیستم تبدیل ایده به شرکتهای دانشبنیان برای جذب جوانان و دانشجویان خلاق و صاحب ایده را مهم برشمرد و گفت: امسال شعار سال وظیفه ما را در این زیستبوم کارآفرین دوچندان کرد تا با تلاش بیشتر از این ظرفیتها استفاده کنیم که در این راستا نیازمند همافزایی و همگرایی نهادهای تولید، کشاورزی، صنعت و خدمات و آیتی هستیم و برنامههایی نیز در این خصوص در دست اقدام داریم که در طول سال اجرایی خواهد شد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد بیان کرد: پارکها کاهش ریسک تولید را بر عهده دارند و بسیاری از برندهای معروف در سطح جهان در بستر پارکها تولید شدهاند که خوشبختانه پارکهای فناوری در کشور نیز در طی کمتر از دو دهه فعالیت الگوهای خوبی بوده و عملکرد موفقی داشتهاند که البته هنوز در ابتدای کار قرار داریم و در فرآیند عملیاتی ساختن ایده که توضیح داده شد با مشکلاتی از جمله بازار و صادرات مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه شرکتهای فناور و دانشبنیان بهصورت اقماری حول کارخانجات و شرکتهای تولیدی بزرگ ایجاد میشوند و بخشی از زنجیره تامین را انجام میدهند، گفت: این شرکتها بخشی از پروسه تحقیق و توسعه شرکتهای بزرگ را عهدهدار میشوند اما این نقش در کشور و استان ما ضعیف است چرا که بسیاری از تولیدات داخلی حاصل مهندسی معکوس بوده است و از ساز و کار تحقیق و توسعه بینیازند، از طرفی ورود شرکتهای بزرگ تولیدی به حوزه تحقیق و توسعه و تامین نهادهها و مواد اولیه از طریق شرکتهای کوچک فناور یکی از الزامات است که موجب تقویت مدل تجارت به تجارت میشود.
پیرعلی تأکید کرد: در این راستا لازم است پایاننامههای دانشجویی از رویکرد تئوری محض خارج و به سمت فناوری سوق یابند، وزارت علوم و دانشگاهها در حوزه نظام ایدهپردازی و ارتباط دادن صاحبان ایده به بازار تولید و صنعت اقداماتی را انجام داده است که باید تقویت شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد بیان کرد: باید ساز و کاری ایجاد شود که از دانش شرکتهای دانشبنیان و فناور در جهت بهبود تولید، افرایش بهرهوری و تامین زنجیره ارزش استفاده کنیم، باید منابع حمایتی را در اختیار فناوری و دانشبنیان و نیروهای خلاق قرار داد.
پیرعلی با تأکید بر اینکه توسعه اشتغال باید بر مبنای شرایط و فناوری روز باشد، خاطرنشان کرد: امروز باید اشتغال با شکستن مرزها بتواند منبع درآمد و ارزآوری برای کشور ایجاد کند و شبکه گستردهای در حوزه کسب و کار تشکیل شود که در این راستا ورود هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء باید ما را به سمت خلق مشاغل جدید سوق دهد.
انتهای پیام
نظرات