عباس ارغوانی، امروز(چهارشنبه، ۳ فروردین) در حاشیه آیین گرامیداشت روز جهانی هواشناسی در مجموعه باستانی شهر زیر زمینی نوش آباد در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: دشت کاشان، با وجود پنج حوزه آبریز دارای بالاترین میزان سیل در استان اصفهان است، اما ابتداییترین تجهیزات سنتی و اندازهگیری شاخصهای مخاطرات جوی را ندارد.
وی تصریح کرد: تجهیزات پیشبینی و اندازهگیری مخاطرات جوی با اعلام هشدارها از تحمیل خسارت به مردم جلوگیری میکند، بنابراین نصب و راهاندازی تجهیزات سامانه هشدار سریع در نقاط مختلف دشت کاشان یک ضرورت است.
رئیس اداره هواشناسی کاشان افزود: سامانه الکترونیکی هشدار سریع هواشناسی، سوابق اندازهگیری را در یک دوره زمانی گزارش میدهد که شامل دما و آلودگی هوا، رطوبت نسبی، شدت نور، درجه حرارت و سطح آب، رطوبت خاک، میزان بارندگی، سرعت و جهت باد و بسیاری موارد دیگر است که میتواند خسارتها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
ارغوانی تاکید: خرید سامانه هشدار سریع هواشناسی نیازمند اعتباری حدود ۱۰ میلیارد ریال است، اما راهاندازی این سیستم با توجه به گستره جغرافیایی دشت کاشان و شرایط متفاوت جوی آن، میتواند مانع بسیاری از خسارتهایی شود که بر مردم تحمیل میشود.
وی اظهار کرد: کاشان تنها دارای یک ایستگاه هواشناسی است در حالی که در شرایط نرمال به ۱۰ ایستگاه هواشناسی شامل پنج ایستگاه باران سنجی و پنج ایستگاه اقلیمشناسی نیاز دارد که برای خرید و راهاندازی آنها ۲۵ میلیارد ریال اعتبار لازم است.
رئیس اداره هواشناسی کاشان، تصریح کرد: دشت کاشان حتی در یک زمان واحد، شرایط متفاوتی دارد مثلا زمانی که اعلام میکنیم هوا ابری است در منطقه ابوزیدآباد در فاصله ۵۰ کیلومتری طوفان میشود یا اینکه نوش آباد به علت اینکه هم آبراه و آبریز دشت کاشان است، هر سال هزینه زیادی را برای خسارت سیل میپردازند.
ارغوانی گفت: شرایط بارندگی دشت کاشان در نیمه اول سال زراعی جاری خوب نبود و بر اساس پیشبینیها، وضعیت بارندگی در نیمه اول ماه جاری نیز مناسب نخواهد بود، بنابراین موضوع خشکسالی، واقعیتی است که در این منطقه رخ داده و ما گرفتار آن هستیم که باید مسئولان و مردم برای مدیریت منابع آب برنامه ریزی کنند.
وی اظهار کرد: دشت کاشان در اثر یک دهه خشکسالی، بستر چالشهایی مثل طوفان گرد و خاک، هجوم آفتهای کشاورزی، خشکی هوا و فرونشست زمین است که به علت افزایش دمای منطقه، افزایش اشعه "یو وی" و مخاطرات ناشی از آن را نیز باید اضافه کرد.
ارغوانی افزود: دشت کاشان دچار تغییر اقلیم شده است و این وضعیت ادامه خواهد داشت بنابراین با توجه به دادههای هواشناسی و تحلیل آنها باید با این شرایط سازگار شویم تا از خسارتهای آن جلوگیری کنیم که این امر نیازمند سنجشگرهایی است که شدت خشکسالیها، دمای حدی و مخاطرات جوی را درست پیش بینی کنیم.
عضو شورای اسلامی شهر نوش آباد نیز به ایسنا گفت: آمادگی و توانایی برای اقدام در زمان و مکان مناسب میتواند از بسیاری حوادث جلوگیری کند که همین موضوع اهمیت حیاتی هواشناسی را برجسته میکند.
علی مکاریان افزود: وضعیت آب و هوا، تاثیر عمدهای بر همه شئون زندگی انسان دارد و تجهیز و توسعه ایستگاههای هواشناسی باید مورد توجه مسئوولان در برنامه ریزیهای کوتاه و بلندمدت قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: نوش آباد که در بخش بیابانی دشت کاشان قرار دارد به شوره زار کویر مرکزی ایران متصل شده و با هوای خشک و سوزان در معرض دو الگوی بادهای شمال و شمال شرقی قرار دارد که همه منطقه کاشان را تحت تاثیر خود دارد.
این عضو شورای اسلامی شهر نوش آباد تاکید کرد: وزش بادهای کویری که از صبح تا شب جریان دارد، موجب حرارت و خشکی هوای نوش آباد شده و در تابستان از مرز ۴۰ درجه سانتیگراد عبور میکند ضمن آنکه طوفانهای گرد و خاک و نمکی نوش آباد باعث خسارت به مزرعههای کشاورزی و صنایع این شهر می شود و نیازمند ایجاد ایستگاه هواشناسی است.
مکاریان گفت: بهعنوان یک دانش آموخته رشته جغرافی، بر این باورم که دادههای ایستگاه هواشناسی کاشان، جوابگوی نیاز دشت بزرگ کاشان نیست و باید در مناطق مختلف این منطقه، ایستگاههای هواشناسی راه اندازی شود.
سوم فروردین ایرانیها برابر با ۲۳ مارس سالروز تشکیل سازمان جهانی هواشناسی در سال ۱۹۵۰ است که به نام روز جهانی هواشناسی هر سال جشن گرفته می شود.
راهاندازی ایستگاه باران سنجی نوش آباد با مشارکت شهرداری این شهر، برگزاری جشن روز جهانی هواشناسی با شعار هشدار سریع، اقدام سریع با حضور گردشگران مجموعه شهر زیرزمینی نوش آباد، اطلاعرسانی در رسانههای جمعی و نهالکاری رسانهها در باغ هواشناسی کاشان از جمله برنامههای این روز بود.
انتهای پیام
نظرات