• سه‌شنبه / ۲ فروردین ۱۴۰۱ / ۰۳:۰۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401010200417
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

عیدگاه مکانی برای فریادها و آواهای نوروز در کوهسرخ

عیدگاه مکانی برای فریادها و آواهای نوروز در کوهسرخ

ایسنا/خراسان رضوی پژوهشگر مسائل بومی از عیدگاه به عنوان مکانی برای برگزاری آیین‌ها و مناسبت‌های نوروزی از جمله آواها و نواها و فریادهای محلی در کوهسرخ یاد کرد.

جواد روشندل در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به آداب و رسوم ایام نوروز مردم منطقه کوهسرخ گفت: این آداب و رسوم به دلیل تحول عظیمی که بعد از یک خواب زمستانی در طبیعت شکل می‌گیرد با شکوه فراوان در کوهسرخ برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه مردم کوهسرخ با فرا رسیدن ایام نوروز به مکان‌هایی به نام عیدگاه می‌روند، افزود: در این عیدگاه‌ها آداب و رسوم رایج به خصوص شادی و نشاط اجتماعی شکل می‌گیرد.

این پژوهشگر مسائل بومی  بیان کرد: مردم با جمع شدن در این عیدگاه‌ها نه تنها رفتارهای نشاط‌بخش را به نمایش می‌گذاشتند بلکه به انجام سرگرمی‌ها و بازی‌های کودکانه مانند هفت‌سنگ، گوی بازی، خاک پیشمار، لَب پروازی، تیله‌بازی، هرنگ هرنگ، اُو پُشتَک بازی، دست‌های لولو گاو، ریگ بازی می‌پرداختند.

عیدگاه مکانی برای فریادها و آواهای نوروز در کوهسرخ
عکس از آرشیو

وی عنوان کرد: مردم کوهسرخ در این عیدگاه‌ها آداب و رسوم سنتی و جشن‌های شادمانی مانند عروسی برگزار می‌کردند، به طوری که کاروان عروس پس از عبور از پس کوچه‌ها برای انجام آداب مخصوص از جمله دادن هدایا به عروس و یا برگزاری رقص چوب و بازی اسب چوبی و غلام سیاه در این میدان گاه‌ها توقف می‌کردند.

روشندل همچنین تصریح کرد: عیدگاه‌ها مکانی برای فریادخوانی و آوازها هم بود، کسانی که صدای خوبی داشتند در این مکان‌ها شروع به فریاد خوانی و نوروز خوانی‌ می‌کردند، افرادی هم رقص چوب را به نمایش می‌گذاشتند.

وی اظهار کرد: آیین‌هایی هم مخصوص مراسم‌ سنتی بود به عنوان مثال یک شب قبل از روز عید طرف داماد برای عروس عیدی می‌برد و خانواده عروس با برگزاری مهمانی اقوام داماد را به منزلشان دعوت می‌کردند و اگر کدورتی هم بین افراد بود با این آیین‌ها از بین می‌رفت.

این پژوهشگر مسائل بومی با بیان اینکه عیدگاه‌ها مکانی برای تجمع جوانان و نوجوانان بود و آداب و رسوم دینی، مذهبی و ملی اجرا می‌شد، گفت: از آداب و رسوم رایج دیگر کوهسرخی‌ها در نوروز رفتن بر سرمزار مردگان بود.

عیدگاه مکانی برای فریادها و آواهای نوروز در کوهسرخ
عکس از آرشیو

وی ادامه داد: پخت سمنو یکی دیگر از اعتقادات و باورهای سفره‌های هفت سین نوروزی بود که معمولاً این کار بین افراد به صورت مشترک انجام می‌شد و بین هم توزیع می‌کردند.

روشندل عنوان کرد: اهالی کوهسرخ در این عیدگاه‌ها تمامی کارها را می‌کردند تا سال جدید اسباب شادی و همزیستی سالم فراهم شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha