رضا شجیع در گفتوگو با ایسنا، در خصوص اولویتهای ورزش کشورمان در سال ۱۴۰۱، اظهار کرد: متاسفانه طی سالهای متمادی به جای حل کردن مسائل و باز کردن گرهها، آنها را کنار گذاشتیم و تصورمان بر این بود که زمان، آنها را حل خواهد کرد، اما هرچقدر جلوتر رفتیم نه تنها گرهها شل نشدند، بلکه کورتر و مسائل پیچیدهتر شدند. بهعنوان نمونه فرآیند واگذاری دو باشگاه استقلال و پیروزی اگر با یک فرایند درست زودتر اتفاق میافتاد، امروز شاهد این همه اختلاف سلیقه و اختلافنظر و نگرانی درباره سرنوشت این موضوع نبودیم. اتفاقی که برای این دو باشگاه در لیگ قهرمانان آسیا افتاد، نشان داد که ما در واقعیت حرفهای نیستیم و تنها روی کاغذ حرفهای و استاندارد هستیم و در عمل با شاخصهای حرفهای روز دنیا فاصله طولانی داریم.
این کارشناس ورزش تصریح کرد: سالها این مسائل را پشت یکسری سندسازیها و اتفاقات نمایشی پنهان کردیم و شما مشاهده کردید که هواداران ضرر کردند و دو باشگاه خوب ما از بودن در جام باشگاههای اسیا محروم ماندند، این یک مثال ساده از مجموع وضعیتی است که در ورزش کشور در حال رخ دادن است.
اساسنامه فدراسیونهای ورزشی ایرادات زیادی دارد
شجیع تأکید کرد: باید به سمت اصلاح مدیریت ورزش برویم، تا زمانی که این نظام مدیریت اصلاح نشود، ما هر سال مثل حالتی که مرتباً میخواهیم چرخ را ابتدا اختراع کنیم در اول راه قرار میگیریم. هفته گذشته یکی از معاونین ورزش و جوانان از اصلاح اساسنامه فدراسیونهای ورزشی خبر داده بود، اساسنامهای که ۴ سال طول کشید تا تصویب شود و عدهای امیدوار شدند، اما زمانی که منتشر شد، دیدیم که با خرمنی از مشکلات روبرو است که نه تنها مسائل فدراسیونها حل نخواهد شد، بلکه هر روز ما را بیشتر درگیر خواهد کرد. مسائل مختلفی که میبینید هرجای آن را نگاه کنید یک مشکل حقوقی و ابهام دارد. بنده از جناب معاون حقوقی و امور مجلس وزارت ورزش سوال میکنم آیا این اساسنامه از جای دیگری آمده است؟
وی با اشاره به وضعیت فدراسیون طی چندماه گذشته، گفت: وزارت ورزش و جوانان باید به ریل واقعی و مسیر اصلی خود برگردد، یعنی مسیری که قانون اهداف و وظایف این وزارتخانه برای آن مشخص کرده است.
این استاد مدیریت ورزشی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۵۰ که قانون سازمان تربیت بدنی وقت مشخص شده بود، تغییراتی در قانون نداشتیم و بعد از تصویب قانون جدید وزارت ورزش و جوانان همه خوشحال بودند، به خاطر اینکه بهانهها تمام شد. برگزار نشدن شورای عالی ورزش، نداشتن اتحادیه باشگاهها، مشکلات فدراسیون همیشه آنها را به نبود قانون به روز شده ربط می دادند، اما حالا که قانون داریم چرا باز بهانه وجود دارد.
فدراسیونها معتاد پول دولت شدند
وی با اشاره به نبود اراده برای اجرای قوانین، تأکید کرد: حال قانون داریم، اما ارادهای برای اجرای آن نداریم، مشکل ما نبود اراده است؛ بنابراین مدیریت ارشد وزارت ورزش باید به سمت ایجاد اراده در خود برود تا آنچه قانون مشخص کرده را بتواند اجرا کند.
کارشناس ورزش کشورمان اظهار کرد: اتفاقی در مجمع کمیته ملی المپیک رخ داد و آن هم اینکه برای اولین بار می دیدم که فدراسیونها اختلافنظر دارند و یک فضای متشنج در مجمع کمیته ملی المپیک دیدم و این فضای متشنج بازتابی از فضای ورزش کشور است، جایی که ما انتظارات را بالا بردیم، اما در مقابل پولی برای یک اعزام ساده نداریم، دلیل آن این است که نظام برنامهریزی و بودجه ریزی ما متناسب با شرایط روز تغییر نکرده است.
شجیع افزود: فدراسیونها را طی ۴ دهه معتاد پول دولت کردهایم و امروز که به فدراسیونها اعلام میکنید دولت مثل گذشته نمیتواند شما را حمایت کند، صدای همه درمیآید، چرا که مثل ۴ دهه گذشته به جای اینکه فدراسیونها را توانمند و افرادی را برای نشستن بر روی صندلی حمایت کنیم که الفبای برنامهریزی، بودجه، جذب سرمایهها، تعامل با بخش خصوصی را بدانند، هنوز بر رویکرد دولتی و دخالتی خود در امور فدراسیونها تأکید داریم. بنابراین بار دیگر تأکید میکنم که ورزش کشور در شرایط نگران کنندهای سیر میکند.
نهاد نظارتی درستی در ورزش نداریم
وی اضافه کرد: نظام استعدادیابی ورزشی ما همچنان یک نظام سنتی است، رشتههای پایه و پر مدال در همان الفبای مدیریت گیر کردهاند و علیرغم صرف هزینههای بسیار، هنوز حرفی برای گفتن نداریم، چگونه یک مدیر ورزشی در سطح کلان هنوز بدون دادههای آمایش سرزمینی، تصمیمگیری و به زیرمجموعههایش پول تزریق میکند، چرا نهادهایی مثل سازمان برنامه و بودجه زیر بار پرداختهایی میروند که میدانند این پرداختها خروجی لازم را ندارد. بنابراین اولویت سال آینده ورزش کشور باید حرکت به سمت یک حکمرانی نوین باشد و اگر با این دست فرمان و همین روال پیش برویم، هر روز گرههای خود را کورتر میبینیم.
شجیع با اشاره به اینکه کاش شرایطی بود که میتوانستیم مدیرانی داشته باشیم که بتوانند خود را با وضعیت تطبیق دهند و زیر ساختهای خوب ایجاد کنند، گفت: به شدت با فقر مدیریتی روبرو هستیم، چرا که به فکر جانشین پروری نبودهایم و برنامهریزی نداشتیم.
بودجه ورزش و چند برابر شدن ارز
این پژوهشگر ورزش در ادامه تصریح کرد: بودجه فعلی ورزش کشورمان کفاف برنامهها را نمیدهد، زیرا ارز چند برابر شده است. ورزشکاران انگیزه و رضایتمندی را ندارند. اعتراض در ورزشهایی که قابلیت مدالآوری دارند بیشتر است. در شرایط فعلی به یک مدیریت فعال نیاز داریم، اما مدیریتی را میبینیم که ترجیح میدهد خود را از این شرایط بیرون کشیده و سکوت کند.
شجیع اضافه کرد: زمانی که هدفی نداریم، به هر سمتی برویم، درست است. پیتر دراکر میگوید «کِشتی که مقصدی ندارد به هرجایی که برسد همانجا مقصد است». مسیری که اکنون ما طی میکنیم، مسیری نیست که بتواند ورزش ما را جلو ببرد، آن هم ورزشی که از نظر مقام معظم رهبری باید بتواند معرفتساز و تمدنساز باشد.
انتهای پیام
نظرات