به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، در کنفرانس خبری اختتامیه مجمع دیپلماسی آنتالیا، مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه یکشنبه گفت که در چهار روز گذشته "نبض دیپلماسی" در این رویداد تپیده است و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه یازده نشست دوجانبه و خودش ۶۷ نشست دوجانبه برگزار کرده است.
او گفت: ۶۰۰ عضو رسانهها از ۲۷ کشور در مرحله دوم این مجمع حضور داشتند. بیش از یک سوم از کشورهای جهان، حدود ۴۰ درصد، در عالیترین سطوح شرکت کردند. همانطور که رئیس جمهور اردوغان گفتند، این نشست روی چگونگی بهره بردن از دیپلماسی به بهترین شکل برای حذف نابرابری جهانی تمرکز داشت. ترکیه از مذاکراتی که در مجمع دیپلماسی آنتالیا در خصوص دیپلماسی و گفتگو شد، استقبال میکند.
وزیر خارجه ترکیه در ادامه صحبتهایش به تخلیه دستکم ۱۴ هزار و ۴۸۰ شهروند ترکیه از اوکراین از زمان آغاز جنگ در ۲۴ فوریه خبر داد. او بر لزوم برقراری آتش بس و کریدورهای بشردوستانه از جمله در ماریوپل شد و به گفتگوهای سه جانبه با وزرای خارجه روسیه و اوکراین که چهارشنبه در آنتالیا انجام شد، اشاره کرد.
چاووشاوغلو با اشاره به این نشست سه جانبه گفت: این حقیقت که دو طرف از ما میخواستند که در این نشست باشیم، نشان دهنده اعتماد به کشور ماست. ترکیه از همان ابتدا یک نگرش اصولی و دیپلماسی اتخاذ کرده است. همچنین در نشست سه جانبه، من بر ضرورت افتتاح یک کریدور بشردوستانه در منطقه ماریوپل تاکید کردم.
او افزود: نه تنها شهروندان ما، بلکه شهروندان کشورهای دیگر هم در ماریوپول هستند. تخلیه شهروندان خطرناک است، زیرا جنگ اکنون به درگیری خیابانی تبدیل شده است و درگیریها در خیابانها ادامه دارد. همانطور که سرگئی لاوروف و دمیترو کولبا (وزرای خارجه روسیه و اوکراین) در کنفرانس مطبوعاتی روز جمعه به آن اشاره کردند، ترکیه به تلاشهای خود برای آوردن رهبران اوکراین و روسیه به میز مذاکره ادامه میدهد.
چاووشاوغلو گفت: در اصل، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در تماس تلفنی به رئیس جمهور ما (اردوغان) گفت که مخالف چنین دیداری نیست. لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی خود این موضوع را تکرار کرد. طرف اوکراینی هم آماده است. مذاکرات جدی بین خودشان در مورد مسائل فنی و برخی مسائل دیگر ادامه دارد.
وزیر خارجه ترکیه همچنین اطمینان خاطر داد که یک مسجد ترکیه در شهر ماریوپل اوکراین که پیشتر گزارشهایی از اصابت یک راکت در ۷۰۰ متری آن منتشر شده بود، سالم باقی مانده است.
او همچنین در خصوص مذاکرات با آرارات میرزویان، همتای ارمنی خود گفت، این مقام بر تمایل ایروان برای انجام مذاکرات صلح با جمهوری آذربایجان خبر داد. او تاکید کرد که ترکیه و جمهوری آذربایجان هر دو مایل به ثبات در این منطقه هستند و ارمنستان باید به این مساله واکنش نشان دهد.
وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد: ما در مورد درگیری، اختلاف، میانجیگری صحبت نمی کنیم. البته همه باید سهم خود را برای ثبات منطقه انجام دهند.
چاووشاوغلو با تاکید بر اینکه ترکیه از تمامی اقداماتی که باید بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان برداشته شود، حمایت می کند، خاطرنشان کرد که آنکارا نیز از پروژه هایی که آنها توافق کرده اند در اسرع وقت اجرا کنند، حمایت می کند.
چاووشاوغلو در پاسخ به سوالی مبنی بر دعوت از امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان به مجمع دیپلماسی آنتالیا گفت که آنها بدون هیچ تبعیضی از همه دعوت کردند. او افزود: بسیار طبیعی است که ما از دولت موقت فعلی افغانستان دعوت کنیم. چون همه در مورد افغانستان چیزی می گویند و زمانی که آنها چنین می گویند، حضور افغانستان در آنجا مفید خواهد بود. نیاز فوری افغانستان کمک های بشردوستانه است. اقدامات دیگری هم وجود دارد که به ویژه برای امنیت و ثبات اقتصادی این کشور باید انجام شود.
وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت که آنکارا برای به رسمیت شناختن دولت موقت افغانستان عجلهای ندارد و مانند بسیاری از کشورهای دیگر منتظر است تا کابل اقدامات لازم را انجام دهد.
انتهای پیام
نظرات