دکتر اصغر طارمیان در گفت و گو با ایسنا با اشاره به گستردگی صنعت چوب و کاغذ، گفت: حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد اشتغال کشور در بخش چوب، کاغذ و صنایع وابسته است و سهم بسزایی در اشتغال زایی کشور دارد.
طارمیان در خصوص چالش بزرگی که در حوزه صنایع چوب و کاغذ وجود دارد، عنوان کرد: به دلیل تصویب طرح استراحت و تنفس جنگلها تهیه مواد اولیه چوبی برای تولید کنندگان با مشکل همراه است زیرا بهره برداری از جنگلها را محدود کرده است، همچنین در سالهای اخیر با تورم و گرانی ارز مشکلات چندین برابر شد و امکان تولید سازههای چوبی و مبلامان با هزینه کم گرفته شد و فروش و عرضه آنها را نیز تحت تاثیر قرار داد.
وی درخصوص طرح ساخت خانههای چوبی ادامه داد: خانهها و کلبههای چوبی که معمولا در ذهن اکثریت مردم است در یک یا دو طبقه ساخته میشود و امروزه تعداد شرکتهای سازنده آن درحال افزایش است. قیمت تمام شده خانههای چوبی نسبت به خانههای بتنی کمتر است و سرعت ساخت بالایی دارد، آرامش و زیبایی دارد و مهمتر آنکه به محیط زیست کمک میکند با این وجود به دلایل مختلفی از جمله اینکه فرهنگ استفاده از خانههای چوبی رواج پیدا نکرده و همچنین بیشتر مختص کسانی است که باغ و ملک دارند، ساخت و ساز آن نه تنها در ایران بلکه در کشورهایی که ماده اولیه چوبی دارند نیز گسترش پیدا نکرده و فقط محدود به خانههای یک یا دو طبقه است.
دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه فراورده چوبی CLT از دهه ۹۰ در اروپا تولید شده و توسعه پیدا کرده، توضیح داد: CLT محصولی است که از لایههای چوبی تشکیل شده، با الگوهای خاصی روی هم پرس میشوند و به صورت صفحات چوبی بزرگ تولید میشوند و در کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، کانادا، فنلاند و غیره از این محصول برای ساخت و سازها استفاده میکنند چرا که هم زیبایی دارد، هم طرفداران محیط زیست از آن استقبال میکنند و همچنین یک سازه ضد زلزله است و تا هشت ریشتر را میتواند تحمل کند و در همین راستا اخیرا مجتمعهای تجاری، اداری و دانشگاه ساخته شده است.
وی درخصوص نگرانی پیمانکاران درمورد مواد اولیه جدید، افزود: معمولا هنگامی که ماده جدیدی وارد بازار میشود استفاده از آن برای پیمانکار ریسک است و نسبت به آن تردید وجود دارد، این تردید درخصوص CLT در کشورهای اروپایی برطرف و استفاده از محصولات سنتی الواری بسیار محدود به کلبههای چوبی شده است، بنابراین در بحث شهرسازی و ساخت و ساز سریع CLT گزینه مناسبی است.
طارمیان با تاکید بر ضرورت رعایت استانداردهای لازم توسط سازندگان خانههای چوبی، تصریح کرد: یکی از نگرانیهایی که همواره وجود دارد بحث آتش سوزی سازههای چوبی است، اما این نگرانی از نظر علمی قابل حل است زیرا هنگامی که چوب آتش میگیرد یک لایه ذغالی تشکیل میدهد که سرعت انتشار آتش را کاهش میدهد، مضاف بر آن سازههای چوبی با مواد و چسبهای ضد آتش نیز حفاظت میشوند.
وی ادامه داد: ایران یک کشور زلزله خیز است بنابراین میتوان برای شروع کار یک ساختمان به صورت نمادین در شهرهای زلزله خیز با سازههای CLT ساخت و آن را بررسی کرد، اگر نتیجه کار مثبت بود و توجیه اقتصادی داشت اعتماد پیمانکاران نسبت به سازههای چوبی به تدریج بیشتر خواهد شد.
دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در خصوص وضعیت جنگلها پس از تصویب طرح تنفس جنگل، اظهار کرد: پس از تصویب طرح استراحت جنگلها درحال حاضر بهره برداری قانونی از جنگلها وجود ندارد که این کار بسیار کمک کننده است اما متاسفانه بحث قاچاق همچنان وجود دارد.
طارمیان با تاکید بر اینکه حفاظت از جنگل به معنای عدم بهره برداری نیست، گفت: حفاظت در کنار بهره برداری است، زیرا هر درختی یک سن زیستی دارد و اگر از آن سن عبور کند برای تولیدات صنایع چوبی چندان قابل استفاده نیست، بنابراین هر درختی باید در سن مشخصی بهره برداری شود و در عین حال در کنار آن طرحهای جنگل کاری، زراعت گونههای چوبی و واردات چوب نیز باید انجام شود.
انتهای پیام
نظرات