به گزارش ایسنا، یکی از مشکلات اساسی که اکثر مردم در ایام نوروز با آن مواجهاند، اضافه وزن ناشی از مصرف زیاد شیرینی، شکلات، آجیل و ... است. اضافه وزن و چاقی خود زمینهساز دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، چربی خون بالا و بالاخره بیماریهای قلبی عروقی است. البته باید توجه داشت که احتمال ابتلا به کرونا در افراد چاق بیشتر و پیشرفت بیماری بیشتر است. بنابراین با رعایت نکاتی در تغذیه خود در این ایام میتوانید از بروز اضافه وزن و چاقی پیشگیری کنید.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در ایام نوروز توجه به سه موضوع بسیار مهم است.
_ خرید آجیل، شیرینی، میوه
_ نحوه تغذیه در دید و بازدید
_ توصیههای عمومی در سفر
خرید آجیل: (مغزها) از جهت ارزش غذایی در هرم غذایی در گروه حبوبات قرار گرفته است که مواد مغذی مهم موجود در این گروه پروتئین، آهن، روی و بعضی از انواع ویتامینهای گروه B، کلسیم، مس و فسفر است.
نکات مهم هنگام خرید انواع مغزها چیست؟
_ نباید آفت زدگی (آفت زنده) و یا بقایای آفت مرده داشته باشد. با توجه به درصد بالای روغن در این موارد، نباید طعم تند پیدا کرده باشد. ( در غیر این صورت نشانه فساد روغن است).
_ نباید در معرض رطوبت قرار گیرند. رطوبت میتواند به ایجاد سم افلاتوکسین کمک کند.
_ نباید دارای رنگ غیرطبیعی باشد ( برخی افراد سودجو به هنگام بو دادن برخی از مغزها از رنگهای غیرمجاز صنعتی و یا شیمیائی استفاده میکنند که مصرف این رنگها سرطانزا است.)
_ نباید این اقلام در خارج از فروشگاه در معرض گرد و غبار قرار گیرند و با توجه به شرایط کرونا باید تمامی این مغزها دارای پوشش باشند و از تماس دست خریدار با آنها باید خوداری کرد.
_ انواع آجیل باید در شرایط خشک و خنک قرار داشته باشند. بعضا دیده میشود مغزها در ویترین مغازهها در معرض تابش نور مستقیم خورشید هستند که این امر میتواند باعث فساد مغزها شود.
_ وجود نمک زیاد در برخی از انواع آجیل میتواند باعث افزایش فشارخون شما شود پس بهتر است از آجیل کم نمک یا بدون نمک استفاده کنید. مصرف نمک زیاد باعث تضعیف سیستم ایمنی و افزایش ریسک ابتلا به کرونا میشود.
خرید شیرینی:
_ سعی کنید از شیرینیهای کوچک، کم شیرین و بدون رنگهای مصنوعی و شیمیایی خریداری کنید. بعضی از فروشندگان ادعا میکنند که این رنگها خوراکی است اگرچه ممکن است این رنگها خوراکی باشند ولی مصرف آنها در قنادیها غیرمجاز است. رنگهای خوراکی فقط در کارخانجات تولید مواد غذایی و با نظارت مسئولین فنی و مطابق با پروانه ساخت هر محصول غذایی باید استفاده شوند تا برای انسان مضر نباشد.
_ از مراکزی شیرینی تهیه کنید که مطمئن باشید مواد اولیه سالم و بهداشتی استفاده میکنند. آرد گندم، آرد برنج، روغن، زعفران، هل و گلاب جزء مواد اولیه شیرینیهای عید است که اگر هر کدام از اینها غیربهداشتی و ناسالم باشد به سلامت ما لطمه میزند.
_ خرید انواع شکلات، تافی، آبنبات، سوهان و سایر شیرینیهای پرچرب و شیرین را محدود کنید. مواد غذایی شیرین و پر چرب زمینه ساز اضافه وزن و چاقی و به تبع آن افزایش احتمال ابتلا به کرونا، دیابت، پر فشاری خون، چربی خون بالا، کبد چرب و... میشوند و خود این بیماریها خطر ابتلا و مرگ ناشی از کووید ۱۹ را افزایش میدهد. بنابراین در این دوران باید بیشتر مراقب سلامتی خود باشیم. به مواد غذایی و تنقلاتی که خریداری و مصرف میکنیم توجه بیشتری داشته باشیم. در واقع به جای مصرف تنقلات و مواد غذایی با نمک و چربی و قند بالا از مواد غذایی با نمک و قند و چربی کمتر استفاده کنیم تا این دوران همهگیری را با سلامتی پشت سر بگذاریم.
خرید میوه:
_ اندازه میوه نقشی در میزان مواد مغذی آن ندارد بلکه حمل و نقل و نگهداری و شیوه مصرف میوه میتواند باعث کاهش انواع ویتامینها خصوصا ویتامین C شود. برای مثال از پوست کندن و خرد کردن میوه برای مدت زمان طولانی خودداری کنید؛ چرا که این امر علاوه بر کاهش برخی ویتامین خصوصا ویتامین C باعث جذب آلودگیهای محیطی خواهد شد.
_ میوههای خشک هم اگر در شرایط بهداشتی تهیه شده باشد منابع خوب ویتامین، انرژی و فیبر هستند، ولی توجه داشته باشید که میوههای خشک، ویتامین کمتر و انرژی بیشتری نسبت به میوههای تازه دارند. البته حتما باید در مراکز فروش به دلیل شیوع کرونا روی آنها پوشیده شده باشد.
انتهای پیام
نظرات