• پنجشنبه / ۱۲ اسفند ۱۴۰۰ / ۰۹:۱۴
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1400121209062
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

به بهانه روز جهانی حیات وحش:

فهرست گونه‌های حیات وحش قرمز شد

فهرست گونه‌های حیات وحش قرمز شد

ایسنا/خراسان جنوبی سرپرست حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: براساس فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) ، تعداد ۵ گونه پستاندار، ۶ گونه پرنده و ۳ گونه خزنده در زمره گونه‌های در معرض تهدید قرار گرفته‌اند.

اسدالله حاتمی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: سوم مارس سالروز آغاز به کار کنوانسیون منع تجارت گونه‌های نادر گیاهی و جانوری (CITES) است و سازمان ملل متحد نیز در ۲۹ آذرماه (۲۰ دسامبر ۲۰۱۳) در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد این تصمیم را گرفته است.

سرپرست حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت:  براساس فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) ، تعداد ۵ گونه پستاندار(یوزپلنگ، قوچ و میش، کل و بز، آهو، زرده بر)، ۶ گونه پرنده(بالابان، کرکس کوچک، عقاب تالابی، عقاب شاهی، هوبره، اردک سرسفید) و ۳ گونه خزنده(لاک پشت آسیایی، لاک پشت مهمیز دار و آگامای سروزغی ایرانی) در زمره گونه‌های در معرض تهدید قرار گرفته‌اند.

وی با بیان اینکه در قطعنامه تصویب این روز جهانی بر ارزش ذاتی حیات وحش و کارکردهای مختلف آن شامل کارکردهای محیط زیستی، ژنتیکی، اقتصاد، اجتماعی، علمی، آموزشی، فرهنگی، تفریحی، زیبایی شناختی و همچنین نقش حیات وحش در توسعه پایدار و رفاه انسانی تاکید شده است، افزود: در این قطعنامه نقش CITES به عنوان ابزاری که با کنترل تجارت گونه‌های گیاهی و جانوری، باعث حفاظت این ذخایر ژنتیکی می‌شود مطرح شده است.

سرپرست حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: مجمع عمومی سازمان ملل، از دبیرخانه CITES خواسته است تا فرایند معرفی و برگزاری روز جهانی حیات وحش را از سال جاری میلادی تسهیل کند.

حاتمی ادامه داد: دلایل گوناگونی برای انقراض گونه‌های حیات وحش وجود دارد؛ ساده ترین دلیل انقراض یک گونه از دست دادن توانایی تولیدمثل و یا ناتوانی دریافتن شرایط بهتر آب و هوایی و زیستگاه مناسب است؛ این امر زمانی رخ می‌دهد که یک گونه در طول زمان توانایی خود برای رقابت با دیگر جانداران برای کسب غذا از دست می‌دهد و منجر به انقراض می‌شود.

وی تصریح کرد: دلایل انقراض به سه دسته کلی عوامل محیطی، عوامل ذاتی و عوامل انسانی تقسیم می‌شوند؛ درصد گونه‌های تهدید شده جهان به کل گونه‌ها طبق فهرست سرخ IUCN در سال ۲۰۱۲، ۷.۹ درصد و در درصد و گونه‌های تهدید شده ایران به کل گونه‌های موجود ایران طبق فهرست سرخ IUCN سال ۲۰۱۲، ۸.۶ درصد است.

سرپرست حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار کرد: این مناسبت‌ها فرصتی است تا ضمن افزایش توجه کشورها به موضوع گونه‌های حیات وحش از این طریق بتوان گامی در جهت کاهش این تهدیدات و بهبود وضعیت کنونی برداشت، در غیر این صورت نسل‌های آتی ما بسیاری از گونه‌ها حیات وحش را نخواهند دید.

حاتمی بیان کرد: هر ساله در استان خراسان جنوبی نیز به مناسبت گرامیداشت این روز اقداماتی نظیر حضور معاونین و کارشناسان در برنامه‌های تدارک دیده شده توسط صدا و سیما به این مناسبت، بازدید رایگان از گنجینه تنوع زیستی استان، برپایی نمایشگاه عکس از حیات وحش استان در محل اداره کل، برگزاری وبینار آموزشی ، نشست با سمن‌ها و فعالان حوزه محیط زیست استان، برگزاری جلسه شورای پژوهشی، مکاتبه با آموزش و پرورش و استفاده از ظرفیت برنامه شاد در جهت اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در این مناسبت و... برنامه ریزی و انجام می‌شود.

حاتمی گفت: استان خراسان جنوبی به لحاظ موقعیت جغرافیایی، اقلیمی و پستی و بلندی‌های فراوان دارای طیف گسترده­ای از اکوسیستم­ها و زیستگاه­هاست و بنابراین از تنوع گونه‌ای بسیار ارزشمندی برخوردار است؛ بر اساس آخرین بررسی و گزارشات کارشناسی از حدود ۱۱۴۰ گونه جانوری مهره دار کشور، استان خراسان جنوبی میزبان ۲۲۸ گونه پرنده (۵۰ گونه دارای ارزش حفاظتی خاص)، ۴۹ گونه پستاندار(۱۲ گونه دارای ارزش حفاظتی خاص )، ۴۷ گونه خزنده (۲ گونه دارای ارزش حفاظتی خاص) و ۳ گونه دوزیست است؛ یعنی حدود ۳۰ درصد از تنوع زیستی کشور در خراسان جنوبی زیست می‌کنند.

وی با اشاره به این تنوع ارزشمند زیستی در استان افزود: به منظور حفاظت از این تنوع زیستی، زیستگاه‌های مستعد استان در قالب مناطق حفاظت شده، پناهگاه‌های حیات وحش و تالاب انتخاب و تا حد توان حفاظت و حراست می‌شوند.

سرپرست حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به ارائه آموزش‌های زیست محیطی از سنین کودکی، نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از طبیعت و رعایت حقوق حیوانات از دوران کودکی را مهم و تاثیرگذار خواند  و گفت: ۱۲.۵ درصد از خاک خراسان‌جنوبی در قالب پناهگاه‌های حیات وحش و مناطق حفاظت شده تحت مدیریت این اداره کل است و البته هر جای استان یک موجود زنده مهره‌دار زندگی می‌کند در برابر شکار غیر مجاز و تخریب زیستگاه از او محافظت می‌کنیم.

حاتمی ادامه داد: براساس فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) ، تعداد ۵ گونه پستاندار(یوزپلنگ، قوچ و میش، کل و بز، آهو، زرده بر)، ۶ گونه پرنده(بالابان، کرکس کوچک، عقاب تالابی، عقاب شاهی، هوبره، اردک سرسفید) و ۳ گونه خزنده(لاک پشت آسیایی، لاک پشت مهمیز دار و آگامای سروزغی ایرانی) در زمره گونه‌های در معرض تهدید قرار گرفته‌اند.

وی بیان کرد:  حفاظت از محیط زیست بیانگر احساس مسئولیت در حفظ ارزش‌های این آب و خاک و نشانه اهمیت قائل شدن برای نسل‌های آینده و ادای دین به باورهای انسانی و اسلامی است که قطعا نیازمند همکاری و همراهی تک تک هم استانی‌ها است.

حاتمی با اشاره به پدیده قاچاق گونه‌های مهم در خراسان جنوبی، یادآور شد: با وجودی که محیط بانان در زیستگاه‌های حیات وحش با چنگ و دندان تلاش می‌کنند تا گونه‌های جانوری را حفظ کنند، اما از مردم و جوامع محلی می‌خواهیم با ما بیشتر همکاری کنند و هر گونه تحرک شکارچیان را گزارش دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha