اورنگ کاووسی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: خسارت مربوط به سن معمولی گندم در حال حاضر مسئله گیاهپزشکی ایران بوده و این روند در سالهای اخیر تشدید شده است.
وی با اشاره به گزارش جهادکشاورزی مبنی بر مبارزه با سن گندم در ۱۶۷ هزار هکتار از مزارع گندم استان زنجان بیان کرد: خسارت سن گندم در دوره رشد و نمو سه مرحله دارد؛ خسارت مربوط به سنهای مادر، بعد از پرواز در ارتفاعات کوهستانی و ترک محلهای زمستانگذران به طرف مزارع سبز غلات که تغذیه از شیره ساقه، برگهای جوان و سبز گندم صورت میگیرد.
این محقق ادامه داد: سنهای مادر، خرطوم خود را به داخل نسوج سبز بوته گندم فرو کرده و از مواد غذایی مخصوصاً پروتئین گلوتن گندم تغذیه میکنند، در این حالت، خوشهها خشک و رنگ آن سفید میشود، خسارت در این مرحله کم و به جمعیت و تراکم حشره بستگی دارد اما چنانچه تعداد حشره در هر مترمربع مزرعه یک یا بیش از یک عدد باشد، مبارزه شیمیایی ضرورت پیدا میکند.
کاووسی با اشاره به اینکه پیشگیری نکردن موجب جفتگیری سن مادر بعد از حدود دو هفته میشود، تشریح کرد: هر حشره ماده حدود ۷۰ تا ۸۰ تخم در دستههای ۱۴ تایی یا دو دسته ۷ تایی موازی هم زیر برگهای سبز و جوان گندم میگذارد و تخمها پس از مدتی باز شده و پورهها خارج میشود.
عضو هیئت علمی شاخه گیاهپزشکی دانشگاه زنجان گفت: کشاورزان با گرمتر شدن هوا و ظاهر شدن پورههای (نوزادان) باید هر چه سریعتر عملیات سمپاشی را در مناطقی که تراکم جمعیت به نرم (اندازه) مبارزه رسیده است، طبق دستورالعمل فنی و راهنماییهای کارشناسان سازمان جهادکشاورزی انجام دهند.
وی افزود: پورهها پنج مرحله را میگذرانند تا به حشره کامل تبدیل شوند. در این مرحله آفت سن برای ادامه رشد و توانایی پرواز به ارتفاعات و آغاز استراحت تابستانی خود، احتیاج به تغذیه کافی از دانههای خوشه گندم دارد. در این زمان محصول در حال برداشت و خوشه گندم تقریباً سخت است.
کاووسی خاطرنشان کرد: این مرحله یکی از خطرناکترین مراحل آفت سن گندم است که باعث چروکیدگی، لاغر شدن، بدمزگی و بدرنگی دانههای گندم میشود.
انتهای پیام
نظرات