به گزارش ایسنا بنابر اعلام ایمن سبز، بیشترین مصرف سیکلوهگزانون به پیش سازهای نایلون 6،6، خلاصه میشود که شامل تولید اسید آدیپیک و کاپرولاکتام است. حدود 70 درصد کاپرولاکتام جهان با استفاده از سیکلوهگزانون تولید می شود.
سیکلوهگزانون چه کاربردهایی دارد؟
سیکلوهگزانون عموما به عنوان حلال در لاک ها، رنگ ها، رزین ها، چربی گیرها، لکه های پاک کننده، پلیمرها، کوپلیمرها، موم ها، لاستیک خام، استات سلولز، تولید علف کش ها و آنتی هیستامین ها کاربرد دارد. این محصول برای تولید علف کشها، آنتیهیستامینها محصولی مهم است. همچنین سیکلوهگزانون یک کاتالیزور مهم برای تولید رزین های سنتزی و پلی استر، مادهی اولیهای مهم است.
سایر مشتقات سیکلوهگزانون نیز در ساخت داروها، رنگها ، علفکشها، سموم دفع آفات، مواد پلاستیکی و مواد شیمیایی لاستیکی استفاده میشوند. استفاده در مواد افزودنی چسب، سوخت، رنگ و پوشش و مواد شیمیایی آزمایشگاهی کاربردهای جانبی سیکلوهگزانون در صنعت هستند.
سیکلوهگزانون چیست؟
سیکلوهگزانون مایعی بی رنگ است با ته رنگ زرد ملایم که بویی تقریبا شبیه به استون دارد. بیشترین استفادهی سیکلوهگزانون در تولید نایلون 6،6 است. استفادهی مهم دیگر سیکلوهگزانون، استفاده به عنوان کاتالیزور در تولید رزینهاست.
سیکلوهگزانون به طور گسترده به عنوان حلال در صنایع رنگ استفاده میشود؛ زیرا حلالیت بسیار عالی دارد و نرخ سمین آن پایین است. سیکلوهگزانون هم در حلالهای آلی و هم در حلالهای شیمیایی، به خوبی حل میشود.
سیکلوهگزانون حلالیت کمی در آب دارد. همچنین چگالی این حلال از آب کمتر است. بخارات سیکلوهگزانون از هوا سنگینتر است. این ماده دمای اشتعالپذیری پایینی دارد و تقریبا به راحتی مشتعل میشود.
اگر پوست بدن انسان به طور مکرر در تماس با سیکلوهگزانون قرار گیرد، میتواند باعث مشکلات پوستی شود و تنفس بخارات آن نیز مشکلات تنفسی ایجاد میکند. این ماده هم در نفت خام به طور طبیعی وجود دارد و هم در مقادیر زیاد در کارخانجات تولید میشود.
استفاده در سموم کشاورزی و برخی داروهای آنتی هیستامین از دیگر کاربردهای مهم سیکلوهگزانون هستند.
ساختار و روشهای تولید سیکلوهگزانون
سیکلوهگزانون یک کتون حلقوی روغنی است که ساختار شیمیایی آن به صورت C6H10O است. کد شناسایی CAS این ماده 108-94-1 بوده و با نامهای دیگری مثل کتون هگزامتیلن و پیملیک کتون نیز شناخته می شود. در شکل زیر ساختار شیمیایی این ماده را مشاهده میکنید.
تولید سیکلوهگزانون روشهای مختلفی دارد که به سه مورد از آنها اشاره میکنیم:
a) هیدروژنه کردن فنول طبق واکنش زیر:
C6H5OH + 2 H2 → (CH2)5CO
b) اکسیداسیون هوا کاتالیزوری سیکلوهگزان در حضور بلورهای کبالت که روش اصلی در مقیاسهای بزرگ است.
C6H12 + O2 → (CH2)5CO + H2O
c) هیدروژن گرفتن کاتالیستی از سیکلوهگزانول
C6H11OH → C6H11OH + H2
چگونه سیکلوهگزانون تهیه کنیم؟
طبق پیشبینیهای انجام شده، بازار سیکلوهگزانون به دلیل کاربرد گستردهی آن در چاپ جوهرها، رنگها و لاکها، چسبها، مواد پاک کننده و به عنوان پیش مادهی نایلون، رشد قابل توجهی خواهد داشت. رشد صنعت نساجی میتواند به افزایش استفاده از نالون، سبب رشد کلی بازار شود.
افزایش تقاضا برای نایلون در منسوجات، تجهیزات ایمنی شخصی و صنایع الکترونیکی به دلیل مقاومت در برابر حرارت عالی و هدایت کم گرمایی از عوامل اصلی است که میتواند بازار سیکلوهگزانون را بیش از پیش پر رونق میکند. پیش بینی میشود اندازه ی بازار جهانی نایلون تا سال 2025 به بیش از 40 میلیارد دلار برسد.
تولیدگنندگان صنعت رنگ و پوشش باید حلالهای مورد نظر خود را از واردکنندگان مواد شیمیایی معتبر تهیه کنند تا محصول نهایی آنها با کیفیت و استاندارد باشد. با توجه به پیشبینی ذکر شده، بهتر است تولیدکنندگان حلال مورد نظر خود را از تامین کنندگان مواد شیمیایی با سابقه تهیه کنند تا با کمبود مواد اولیه مواجه نشوند.
شرکت ایمن سبز به عنوان یکی از باسابقهترین واردکنندگان و تامینکنندگان مواد شیمیایی، آماده است تا با تولیدکنندگان صنایع پوشش در زمینهی تامین حلالهای صنعتی با کیفیت از جمله سیکلوهگزانون، همکاری نماید.
منبع: سیکلوهگزانون در ایمن سبز
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات